„Ai găsit bucurie în viață?” „Viața ta a adus bucurie altora?”

Citatul zilei, dintr-un fim excelent: “Știi, vechi egipteni aveau o credință frumoasă despre moarte. Când sufletele lor ajungeau la intrarea în Rai, paznicii le puneau două intrebări. Răspunsurile la acestea determinau dacă aveau voie să între sau nu:„Ai găsit bucurie în viață?” „Viața ta a adus bucurie altora?” (The Bucket List)

John Milton (n. 9 decembrie 1608 – d. 8 noiembrie 1674) a fost poet englez, celebru pentru poemul epic în versuri albe „Paradise Lost” (Paradisul pierdut), operă considerată ca fiind una dintre pietrele de temelie ale literaturii engleze.

„Atât de fericiţi în Ceruri, ei, stăpânii lumii,
De Creatorul lor s-au îndepărtat, nesocotindu-i voia,
Doar pentru că li s-a oprit un fruct.
Spre-această răzvrătire cine oare i-a împins?
Doar infernalul şarpe, ce cu-a sa viclenie,
Mânat de răzbunare şi invidie, a amăgit
Pe-a omenirii mamă”
(Paradisul Pierdut. Cartea I. fragment)

*****

„Fără a îndrăzni să-ți faci dușmani, nu vei avea prieteni adevărați niciodată.” (Marie Fredriksson)
9 decembrie 2019 … 🥀🕯
Marie Fredriksson, vocalista formației suedeze Roxette moare din cauza unei tumori pe creier la vârsta de 61 de ani.
Gun-Marie Fredriksson (30 mai 1958 – 9 decembrie 2019) a fost o cântăreață, compozitoare, pianistă și pictoriță suedeză, cunoscută la nivel internațional ca vocalista principală a duo-ului pop rock Roxette, pe care l-a format în 1986 cu Per Gessle. Roxette a obținut succes internațional la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990 cu albumele lor Look Sharp! (1988) și Joyride (1991) și a avut mai multe hituri în clasamentul Billboard Hot 100, inclusiv patru #1.
*****
NĂSCUT ÎN 9 DECEMBRIE … 🎂🥂
„Nu m-aș descrie ca fiind lipsit de încredere, dar aș spune doar că – fantomele pe care le urmărești nu le prinzi niciodată”. (John Malkovich)
Actorul și producătorul american John Malkovich s-a născut în Christopher, Illinois, pe 9 decembrie 1953. Tatăl său, Daniel Leon Malkovich, a fost director de conservare-restaurare care a publicat revista de conservare Outdoor Illinois. Mama lui, Joe Anne, deținea cotidianul Benton Evening News și Outdoor Illinois. Bunicii săi paterni au fost imigranți croați și sloveni, ceilalți strămoși sunt descendenți englezi, scoțieni, francezi, germani.

Photo credit: Richard Mille (https://www.richardmille.com)

Malkovich este deținătorul mai multor premii, inclusiv un premiu Primetime Emmy, pe lângă nominalizări la două premii Oscar, un premiu de film al Academiei Britanice, două premii Screen Actors Guild și trei premii Globul de Aur.
*****

Antoon van Dyck (n. 22 martie 1599, Antwerpen – d. 9 decembrie 1641, Londra) a fost unul dintre cei mai mari pictori și creatori de gravuri flamanzi, reprezentant al stilului baroc, discipol al lui Rubens, inovator în folosirea gravurii cu „acquaforte”. Devine celebru în calitate de pictor al curții regelui Carol I Stuart al Angliei.

În imagine, lucrarea artistului intitulată „Ecce Homo”.

*****

Teofil T. Vescan (n. 11 iulie 1913, Bratislava – d. 9 decembrie 1963, Iași) a fost un fizician și pedagog român.
Vescan a creat la Iași o școală de cercetare în fizica relativistă obținând câteva rezultate importante: formularea hidrodinamicii relativiste în schema penta-dimensională Klein-Kaluza, a studiat problema relativistă a două corpuri de masă variabilă, a elaborat o metodă nouă de obținere a metricii Schwarzschild folosind transformări infinitezimale, a formulat în termeni relativiști efectul Pinch.

*****

Kirk Douglas (născut Issur Danielovitch mai târziu Demsky;  9 decembrie 1916 – 5 februarie 2020, Beverly Hills,) este un actor, regizor, producător evreu-american de film, unul dintre supraviețuitorii „Epocii de Aur” a Hollywood-ului.
Douglas a fost o mare stea la box-office, el a jucat alături de unele dintre cele mai importante actrițe din acea epocă: Lauren Bacall, Gena Rowlands, Jan Sterling, Eve Miller, Lana Turner, Eleanor Parker.
Cred că jumătate din succesul în viaţă vine în primul rând din încercarea de a descoperi ce vrei să faci cu adevărat. Şi apoi să porneşti la drum şi să faci acest lucru.

„It must have been love, but it’s over now”