„Toată lumea îl iubeşte pe Sfântul Nicolae, pentru că Sfântul Nicolae îi iubeşte pe toţi.”

Fr. Andrew Phillips

Sfântul Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, este cunoscut ca protector al celor acuzați pe nedrept, al comercianților, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor și, în special, al copiilor mici.Sărbătoarea Sfântului Nicolae este o sărbătoare orientată (în Europa) în principal înspre copii, și care sărbătoare il are ca protagonist pe Sfântul Nicolae din Myra. Este vorba despre o tradiție vie în mai multe țări europene, ziua de 6 decembrie fiind stabilită ca zi care anunță sosirea Crăciunului. 

Niculae I. Herescu (n. 6 decembrie 1903 – d. 19 august 1961) a fost latinist, poet, prozator, eseist și traducător român. Herescu a fost fondatorul și directorul Institutului Român de Studii Latine din București în perioada 1937–1945), președintele Societății Scriitorilor Români și director al Fundațiilor Culturale Regale Carol I din 1940.
Începând cu 1944 s–a aflat în exil, în Portugalia, și mai apoi în Franța, continuându-și activitatea academică și literară, bucurându-se de recunoașterea unor latiniști de valoare internațională. Herescu a coordonat vol. „Ovidiana” (Paris, 1958) editat cu ocazia aniversării a 2000 de ani de la nașterea poetului latin Ovidiu).

Pe 6 decembrie 1835, se naște la București medicul român Nicolae Kalinderu.
Acesta a fost unul dintre fondatorii orientării anatomo–clinice și fiziopatologice în medicina românească internă. Împreună cu Victor Babeș a inițiat studii importante privind histologia, microbiologia, diagnosticul și epidemiologia leprei.
A studiat meningita tuberculoasă la adulți, miopatiile și anevrismul sifilitic al aortei. A inițiat o serie de măsuri practice în vederea combaterii leprei și a înființat izolatorul de la Răchitoasa.

La 6 decembrie 1912, se stinge din viață Ion Mincu, arhitect, inginer, profesor și deputat român. Promotor al unui stil românesc în arhitectură, cunoscută și ca arhitectură neo-românească, Mincu a integrat în operele sale specificul arhitecturii tradiționale din România.
Printre cele mai importante lucrări ale lui Mincu se numără Școala centrală de fete din București (1890), Catedrala Sfinții Petru și Pavel din Constanța (1895), Casa Lahovari (1886), Bufetul din Șoseaua Kiseleff (1882-1892), în prezent restaurantul Doina, Casa Vernescu (1887-1889).
Mincu este cel care a restaurat Biserica Stavropoleos din București (1904-1910), iar Casa Monteoru a fost renovată după planurile arhitectului în perioada 1887–1888.

Friedrich Max Müller (n. 6 decembrie 1823 – d. 28 octombrie 1900), cunoscut în general ca Max Müller, a fost un filolog și orientalist german, unul dintre fondatorii studiilor indiene, și cel care a pus bazele disciplinei religiei comparate.
Müller a scris atât lucrări erudite, cât și lucrări populare pe această temă, o disciplină pe care a introdus-o publicului britanic, precum și „Sacred Books of the East” („Cărți sacre ale Estului”), traduceri în engleză grupate în 50 de volume, pregătite sub îndrumarea lui, și care sunt o dovadă a rezistenței edificiului științific al epocii victoriene.

Alfred Eisenstaedt (n. 6 decembrie 1898) a fost un fotograf și fotoreporter american. El și-a început cariera înaintea Celui de-Al Doilea Război Mondial, devenind, după revenirea în SUA, un important fotograf pentru Revista Life, care a inclus mai mult de 90 de poze ale acestuia pe copertă, cu peste 2.500 povestiri foto publicate.
Cea mai faimoasă fotografie a lui Eisenstaedt, realizată cu un aparat Leica IIIa, este cea a unui marinar care sărută o asistentă medicală în data de 14 august, 1945 în Times Sqaure (V-J Day in Times Square)

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 6 DECEMBRIE …  ⏳
În 6 decembrie 2015, cantautoarea americană Carole King era sărbătorită la Kennedy Center Honours, unde Aretha Franklin, în vârstă de 73 de ani, aduce publicul în picioare cu interpretarea piesei ‘You Make Me Feel Like A Natural Woman’, una dintre numeroasele melodii clasice scrise de King. King a fost vizibil emoționată de performanța lui Arethei Franklin, la fel ca președintele Barack Obama și soția sa, Michelle, care sunt așezați lângă King. ‘You Make Me Feel Like A Natural Woman’ a fost scrisă de King și de soțul ei de atunci, Gerry Goffin; a reprezentat un succes pentru Franklin, când a înregistrat-o în 1967, și a devenit una dintre cele mai durabile melodii ale sale. King și-a înregistrat propria versiune pentru albumul Tapestry din 1971.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=dEWuAcMWDLY&feature=emb_logo
*****

NĂSCUT ÎN 6 DECEMBRIE … 🥀

O melodie fără muzică seamănă mult cu H2 fără O.” (Ira Gershwin)
Textierul american Ira Gershwin s-a născut pe 6 decembrie 1896 la Brooklyn, fiind cel mai mare dintre cei patru copii ai lui Morris (Moishe) și Rose Gershovitz, evrei ruși din Sankt Petersburg care emigraseră în Statele Unite în 1891. Frații lui Ira erau George. (Jacob, n. 1898), Arthur (n. 1900) și Frances (n. 1906). Morris și-a schimbat numele de familie în „Gershwine” (sau alternativ „Gershvin”) cu mult înainte ca copiii lor să ajungă faimoși; nu a fost scris „Gershwin” decât mai târziu. Timid în tinerețe, Ira și-a petrecut mult timp acasă citind, dar de la liceu până la facultate a jucat un rol proeminent în mai multe ziare și reviste școlare.

Ira a colaborat cu fratele său mai mic, compozitorul, pentru a crea unele dintre cele mai memorabile cântece în limba engleză ale secolului al XX-lea.

Ira Gershwin

 

Cu George a scris mai mult de o duzină de spectacole pe Broadway, incluzând cântece precum „I Got Rhythm”, „Embraceable You”, „The Man I Love” și „Someone to Watch Over Me”. A fost, de asemenea, responsabil, împreună cu DuBose Heyward, pentru libretul operei Porgy and Bess a lui George.
Cartea sa din 1959, apreciată de critici, ‘Versuri cu mai multe ocazii’, un amalgam de autobiografie și antologie adnotată, este o sursă importantă pentru studierea artei textierului în epoca de aur a cântecului popular american.
Câteva fapte despre Ira Gershwin:
– porecla lui era Izzy; a crescut crezând că prenumele său este Isidore și nu a aflat că este Israel până când a solicitat un pașaport în 1928.
– a scris inițial sub pseudonimul Arthur Francis.
– în 1932, a câștigat un Premiu Pulitzer (împărtășit cu co-scriitorii George S Kaufman și Morrie Ryskind) pentru munca sa la comedia muzicală Of Thee I Sing.
– el și fratele său George au fost inspirați să scrie Un american la Paris în timpul unei călătorii în Europa în 1928.
– văduva sa, Leonore, a înființat Centrul de alfabetizare Ira Gershwin la University Settlement din Lower East Side din New York; oferă programe în limba engleză pentru vorbitorii non-nativi.
*****
ASTĂZI AR FI ÎMPLINIT 103 DE ANI … 
Unul dintre motivele pentru care cred în jazz este că unicitatea omului este dată de ritmul inimii sale. Este la fel oriunde în lume. Este primul lucru pe care îl aude când se naște – sau înainte de a se naște – și este ultimul lucru pe care îl aude.” (Dave Brubeck)
David Warren Brubeck (6 decembrie 1920 – 5 decembrie 2012) a fost un pianist și compozitor american de jazz, considerat unul dintre cei mai importanți exponenți ai jazzului cool. Multe dintre compozițiile sale au devenit standarde de jazz, inclusiv „In Your Own Sweet Way” și „The Duke”. Stilul lui Brubeck a variat de la rafinat la bombastic, reflectând atât pregătirea clasică a mamei sale, cât și propriile sale abilități de improvizație. Muzica sa este cunoscută pentru faptul că folosește semnături temporale neobișnuite, precum și suprapunerea ritmurilor, metricii și tonalităților contrastante.
IN MEMORIAM … 🥀🕯️
Only the lonely know the way I feel tonight.” (Roy Orbison)
În ziua de 6 decembrie 1988, a murit Roy Kelton Orbison (23 aprilie 1936 – 6 decembrie 1988), cântăreț, compozitor și muzician american. Cunoscut pentru stilul său de interpretare plin de pasiune, structurile complexe ale cântecelor și baladele întunecate și emoționale, și-a càștigat poreclele de „Caruso of Rock” și „The Big O”. Multe dintre melodiile lui Orbison transmiteau vulnerabilitate, într-un moment în care majoritatea artiștilor de rock-and-roll de sex masculin au ales să proiecteze masculinitatea sfidătoare. Era cunoscut pentru timiditatea și frica scenică, pe care le-a contracarat purtând ochelari de soare negri.
A scris sau a co-scris aproape toate hiturile sale din Top 10, inclusiv ‘Only the Lonely’ (1960), ‘Running Scared’ (1961), ‘Crying’ (1961), ‘In Dreams’ (1963) și ‘Oh, Pretty Woman’ (1964).
Viața lui a fost presărată de o serie de tragedii personale. La 6 iunie 1966, când Orbison și soția sa, Claudette, mergeau acasă din Bristol, Tennessee, ea, fiind pe motocicletă, a lovit ușa unei camionete care ieșise în fața ei pe South Water Avenue din Gallatin, Tennessee și a murit instantaneu. În 14 septembrie 1968, în timpul unui turneu în Anglia, a primit vestea că locuința sa din Hendersonville, Tennessee, arsese, iar cei doi fii mai mari ai lui au murit.