Evenimentele zilei de 19 noiembrie
În 1377, la 19 noiembrie are loc prima atestare documentară a Castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I de Anjou (1342 – 1382), prin care brașovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea „cu munca și cheltuiala lor proprie”.
„Ceea ce mărinimos mi-ați dăruit am cheltuit între voi, am înfrumusețat acele locuri unde mi-a fost îngăduit să locuiesc … Am redeșteptat micul castel părăsit al Branului la o viață nouă”. (Regina Maria)
„Castelul Bran a trăit timp de secole cuprins de atmosfera rece și violentă a Evului Mediu, inspirând mai mult teamă decât dragoste. În întreaga istorie a fortăreței, poate că «nimeni nu și-a închipuit că odată va locui într-însa o inimă primitoare, că florile o vor înconjura, că verdeața de eternă tinerețe îi va acoperi vechile ziduri, că sălile ce n-au cunoscut decât zăngănitul zalelor vor răsuna de râsete de copii». Însă, ca într-o poveste, o regină romantică i-a dat castelului ceva nemaiîntâlnit până atunci: «dragostea marelui ei suflet». Vechile ziduri au azi o nouă însemnătate, ele primesc acum prieteni în loc să respingă dușmani”. (Arhiducesa Ileana)
La 1 decembrie 1920, de ziua Marii Uniri, la propunerea primarului dr. Karl Ernst Schnell, Consiliul Orășenesc al Brașovului decide în unanimitate să ofere drept donație străvechiul castelul al Branului Majestății Sale Regina Maria a României Mari „ca semn al profundei veneraţii şi a sentimentelor neclintite dinastice ale oraşului nostru. Donaţiunea nostră voeşte să fie înainte de toate şi o expresie a veneraţiei sincere, ce o simte şi populaţia oraşului nostru faţă de marea regină care uscă lacrimile văduvelor şi orfanilor, îmbărbătează pe cei deznădăjduiţi, întinde ajutor şi mângăiere celor ce zac în suferinţă şi împrăştie binecuvântare pretutindeni unde îşi îndreaptă paşii şi prin toate acestea cucereşte cu un cuvânt irezistibil inimile populaţiei ţării întregi”. (https://reginamaria.org/castelul-bran/)
„Branul a intrat în viața mea. Branul, mica cetate uitată, dincolo de zăvoarele munților. Sunt mulți ani de-atunci, într-o excursie peste graniță îl văzusem stând într-o singurătate nebună pe stânca pe care e înălțat și-mi fluturase prin minte ce încântare ar fi fost să stăpânesc o asemenea fortăreață și s-o prefac într-un cămin. Ce basm ar fi însemnat să chem la viață un mic castel medieval, o adevărată poveste de zâne.
Și lucrul de necrezut s-a întâmplat: după doi ani de la război, autoritățile orașului Brașov au venit la mine într-o delegație solemnă și mi-au oferit castelul de la Bran, ca dar deplin, ca să fie întreg al meu”. (Regina Maria, „Casele mele de vis”)
Dorli Blaga, fiica poetului, a trecut în eternitate în 19 noiembrie 2021. Ea s-a reîntors în „veşnicia” satului, acolo unde naşterea este perpetuă.
Pentru
Lucian Blaga, întreaga existenţă a fost pusă sub zodia dorului, pe care a ştiut s-o transforme în Lumină. În afara oricărei putinţe de a fi tradus, sentimentul venea dintr-o lume a începuturilor rotitoare, din illo tempore, rană a rănilor, paradis sfâşiat de conştiinţa păcatului ancestral. La 4 ani, cuvintele i-au revelat fiorul împământenirii, şi, de atunci, i-au răsfrânt cărările în căutarea adevărului întru fiinţă.
Tată şi fiică, Dor şi Lumină.
De necuprins în cuvinte.
Dorli Blaga
19 noiembrie 1990 …
Academia Națională a Artelor și Științelor Înregistrării a retras premiul Grammy pentru Cel mai bun artist nou din 1989 acordat duoului Milli Vanilli, deoarece Rob Pilatus și Fabrice Morvan au mimat doar pe albumul lor de debut, „Girl You Know It’s True”. Este pentru prima dată când un premiu Grammy este revocat.
Cei doi au avut un hit # 1 Hot 100 în 1989 cu „Baby Don’t Forget My Number”, dar au fost surprinși făcând playback la un concert în Connecticut, când caseta lor s-a blocat și au fost nevoiți să părăsească scenă. Incidentul nu a oprit parada lor: „Blame It On The Rain” și „Girl I’m Gonna Miss You”, fiecare hit numărul 1, iar „All Or Nothing” s-a clasat pe locul 4.
Frank Farian (producătorul grupuluidisco Boney M) a înființat Milli Vanilli, alături de soliștii Charles Shaw, John Davis, Brad Howell și Linda Rocco. Deși erau foarte talentați, nu aveau o imagine scenică suficient de convingătoare. De aceea, pentru a asigura succesul comercial al proiectului, Frank Farian i-a angajat pe Fabrice Morvan și Robert Pilatus, doi tineri manechini și animatori pe care i-a descoperit într-un club din Berlin. Adevărații interpreți cântau în culise iar cei doi manechini dansau și făceau playback pe scenă, în fața publicului. Drept urmare, când s-au aflat aceste amănunte, le-a fost retras Premiul Grammy primit în 1990, iar Fab și Rob s-au despărțit.
„Oamenii continuă să-mi spună că schimbarea este bună. Dar asta înseamnă doar că s-a întâmplat ceva ce n-au vrut să se întâmple.”
S-a născut într-o zi de 19 noiembrie, 1961.
Meg Ryan (Margaret Mary Emily Anne Hyra) a fost votată pe locul unu în Topul „The 50 most beautiful people in the world 1994″ de People Magazine.
*****
„Pentru un om de stiință, este o experiență unică să trăiască într-o perioadă în care domeniul său de activitate abia înflorește- să fie martor al acelor rare momente când zorii înțelegerii răsar peste ceea ce era doar confuzie cu ceva timp în urmă- să poți asculta zgomotul întunericului sfărmându-se.„
George Emil Palade (n. 19 noiembrie 1912, Iași, România – d. 7 octombrie 2008, Del Mar, SUA), a fost un medic și om de știință american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat în 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie și medicină. În 1986 i-a fost conferită în Statele Unite National Medal of Science („Medalia Națională pentru Știință”) în biologie pentru: „descoperiri fundamentale (de pionierat) în domeniul unei serii esențiale de structuri supracomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii”.
*****
19 noiembrie 1942 – s-a născut Calvin Klein, designer de modă: „Dacă iubeşti cu adevărat pe cineva şi îţi pasă de el, poţi supravieţui multor dificultăţi.”
În foto: Christy Turlington, model Calvin Klein.
*****
19 noiembrie 1998: Tabloul lui Vincent van Gogh, „Portretul artistului fară barbă” este vândut la licitație pentru suma record de 71,5 milioane de dolari.
Licitația a avut loc la New York, iar suma a depășit de trei ori prețul de strigare. Portretul a fost pictat în 1889 și a fost dăruit mamei sale la împlinirea vârstei de 70 de ani.
„În viaţă mă descurc fără Dumnezeu, dar ca om cu sentimente nu pot exista fără un lucru care să fie mai mare ca mine şi care să îmi împlinească viaţa – puterea de creaţie.”
„Relații mai bune între bărbați și femei” (motto-ul anului 2021)
Ziua Internațională a Bărbatului (IMD) este un eveniment anual sărbătorit pe 19 noiembrie. Inaugurată în 1999 în Trinidad și Tobago, ziua și evenimentele sale găsesc susținere de la multe persoane și grupuri în Australia, Caraibe, America de Nord, Asia, Europa și Africa. Ziua Internațională a Bărbatului a fost propusă pentru prima dată în anul 1992 de către profesorul Thomas Oaster de la Universitatea Missouri – Kansas City din Statele Unite.
Citiți și despre cei mai de succes bărbați din România lui 2023
Obiectivele sărbătoririi Zilei Internaționale a Bărbatului includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat. Este o ocazie pentru a evidenția discriminarea față de bărbați și băieți și pentru a sărbători realizările și contribuțiile lor, în special contribuțiile lor la comunitate, familie, căsătorie și grija de copii.
*****
Franz Peter Schubert (n. 31 ianuarie 1797 – d. 19 noiembrie 1828) a fost un compozitor romantic austriac.
Deși a trăit numai 31 de ani, Schubert a scris un număr impresionant de lucrări muzicale: sute de lieduri, simfonii, uverturi, cvartete, sonate, misse, piese corale și lucrări pentru teatru muzical. El este și creatorul impromptu-ului, un gen improvizatoric. Schubert a compus opt astfel de piese, toate constituind o piatră de încercare pentru orice pianist.
*****
Nicolas Poussin (n. 15 iunie 1594 – d. 19 noiembrie 1665) a fost un pictor francez din perioada clasicismului baroc.
După ce, pentru o perioadă îndelungată, găsește cu greu de lucru la Roma, Poussin ajunge, în 1641, în Franța unde regele Ludovic al XIII-lea îl va numi director al construcțiilor regale și-l însărcinează să picteze „Grande Salle” (Sala mare) din Louvre.
Un an mai târziu, părăsește Parisul întorcându-se definitiv la Roma, unde va picta diferite teme religioase sau mitologice în formate mici, având ca și cumpărători un cerc restrâns de iubitori de artă ca Antonio Rospigliosi, Gian Maria Roscioli, cancelarul papei Clemens VII, Duc de Créqui și Henri Valencay sau bancherul francez Jean Pointel.