„153 DE SECUNDE  – Manifestul milenialilor ajunge la București

“153 de secunde” – teatru contemporan ce documentează momentul Colectiv –,  prezentat în turneu național în parteneriat cu teatre, festivaluri și organizații umanitare din țară, va fi jucat, pe 20 noiembrie, de la ora 19.30, la Centrul Național al Dansului din București.

Spectacolul “153 de secunde”, în regia Ioanei Păun, este o radiografie a incendiului de la clubul Colectiv, bazată pe mărturii ale supraviețuitorilor, și, totodată, o radiografie macro, ce relevă diagnostice sociale actuale. 153 de secunde pornește de la povestea uneia dintre surpaviețuitoarele tragediei, Tedy Ursuleanu, pentru a se transforma într-un eseu vizual despre o generație aflată în blocaj.

Poem vizual construit cu rigoare matematică, „153 de secunde” documentează tragedia de la Colectiv.  Ridică întrebări, în căutarea unui fir călăuzitor prin labirintul generat de nenumărate alte puncte de criză din istoria recentă. Pune în discuție, dintr-o perspectivă subiectivă, implicațiile politice, morale și afective ale incendiului din clubul Colectiv, un moment ajuns în profunzimea texturii sociale, care mobilizat un proces complex de reflecție asupra unei generații aflate în blocaj. Scenariul, semnat de scriitoarea Svetlana Cârstean, punctează o poveste recompusă din zeci de mărturii ale supraviețuitorilor. Cu aproape 20 de tineri actori pe scenă, spectacolul reconstruiește, fără urmă de violență grafică, energia unei mulțimi aflate într-un moment critic. Traseul acestui grup este este definit de stări divergente: exaltarea, entuziasmul, amorțeala, paralizia, furia. Containerul care a blocat ieșirea de la Colectiv are o voce proprie, interpretată de actorul Bogdan Dumitrache, și construiește contextul mental care domină realitatea tinerilor din România.

Spectacolul 153 de secunde va fi prezentat pe 20 noiembrie, de la ora 19.30, la Centrul Național al Dansului din București. Biletele costă 35 de lei și au fost puse în vânzare online.

Cele 153 de secunde reprezintă, de fapt, explozia unui timp îndelungat, a unui timp distorsionat, manipulat, deformat în plan istoric. Spectacolul regizat de Ioana Păun se impune ca un act artistic de care contextul nostru cultural are o nevoie vitală, pentru că face apel la tot ce reprezintă setul nostru de valori prin care acționăm ca ființe sociale și pentru că radiografiază cu minuțiozitate cauzele care configurează mecanismul memoriei colective. Copiii tranziției au 30 de ani, e timpul lor, dar nu știu cum să imagineze schimbarea”. (Revista Cultura)

Informaţia din documentare devine cânt, imagine sau chiar poezie. Ioana Păun realizează un spectacol cu o estetică nuanţată, pentru că numai astfel gradul de emoţie pe care îl suscită spectacolul devine suportabil. Regizoarea reuşeşte să controleze cu luciditate totul, de la documentare la sound (cânturi armonioase, dar şi scrâşnet metalic) şi video, apoi la mişcarea impecabilă a actorilor (realizată de Andreea David), având în echipă tineri foarte talentaţi“ (Dana Tabrea – profesor, doctor în filosofie şi critic de teatru (membru AICT)

Este un spectacol cu atmosferă halucinantă. Rămâi nemişcat preţ de mai bine de o oră, iar la final aplauzele izbucnesc precaut, de parcă s-ar teme să nu deranjeze. Cu greu te reconectezi la real. Mult după ce te ridici din scaun mintea rămâne captivă în spectacol”. (Bogdan Munteanu)

Fotografii: Petruț Călinescu și Adi Bulboacă

(Din comunicatul de presă ARTSUNITED)

Citiți și #Colectiv, București, România