„Presupun că este ispititor, dacă un ciocan este singura unealtă pe care o ai, să tratezi totul ca și cum ar fi un cui.”

Abraham Maslow (n. 1 aprilie 1908 – d. 8 iunie 1970) a fost un psiholog umanist american. Este cunoscut astăzi pentru propunerea sa privind bazele teoriei ierarhiei nevoilor umane.
Principala lui contribuție în psihologie a fost în problema ierarhizării nevoilor umane. Având o abordare umanistă, Maslow observă că ființele umane nu sunt împinse sau atrase numai de forțe mecanice, ci mai degrabă de stimuli, obiceiuri sau impulsuri instinctive necunoscute. Astfel, el susține că ființele umane sunt motivate de anumite nevoi nesatisfăcute, ṣi că nevoile situate pe treptele inferioare ale piramidei trebuie satisfăcute înainte de a se putea ajunge la cele superioare.
Una din diferențele esențiale față de ceilalți doi capi ai psihologiei acelor vremuri (Freud și B.F. Skinner), a fost interesul mai degrabă scăzut al lui Maslow față de oamenii bolnavi mintal sau nebuni, și orientat către persoane pe care le cataloga drept complet „funcționale”, cu personalitate „sănătoasă” (sau mai bine zis auto-actualizantă), cum ar fi Einstein, Lincoln, Jefferson, Schweitzer, Jane Addams, Eleanor Roosevelt, Frederick Douglas.
*****
1 aprilie 1873 …
Pianistul virtuoz, dirijorul și compozitorul ruso-american Serghei Rachmaninoff s-a născut la 1 aprilie 1873 într-o familie a aristocrației ruse din Semyonovo, Staraya Russa, gubernia Novgorod, Imperiul Rus.
Potrivit tradiției, ramura paternală își are descendența de la legendarul Vasily, supranumit „Rahman”, un presupus nepot al lui Ștefan al III-lea al Moldovei.
Familia lui Rahmaninov avea puternice înclinații muzicale și militare. Bunicul său patern, Arkady Alexandrovich, era un muzician care luase lecții de la compozitorul irlandez John Field. Tatăl său, Vasily Arkadievich Rachmaninoff a fost un ofițer de armată și un pianist amator care s-a căsătorit cu Lyubov Petrovna Butakova, fiica unui general de armată înstărit care i-a dat cinci moșii ca parte a zestrei ei. Cuplul a avut trei fii și trei fiice, Serghei fiind al treilea născut.
Prima compoziție a lui Rahmaninov a fost o minunată romanță în La minor pentru vioară și pian scrisă cândva în anii 1880 (probabil 1885), când compozitorul era încă adolescent.
Debutul său în fața publicului ca pianist a avut loc în 1892, pe când avea 19 ani, interpretând piesa Preludiu în Do diez minor, una dintre cele mai cunoscute compoziții ale sale pentru pian.
Parte dintr-un set de cinci piese pentru pian intitulat Morceaux de fantaisie, preludiul este o compoziție de 62 de bare în formă ternară (ABA). Preludiul este cunoscut și sub numele de Clopotele Moscovei, deoarece partea introductivă pare să reproducă sunetele produse de carillon–ul Kremlinului.
*****
Alexandru A. Philippide, n. 1 aprilie 1900 – d. 8 februarie 1979, a fost un poet, scriitor și traducător român, membru corespondent (1955) și titular (1963) al Academiei Române.
Căutătorul 
Ai socotit că soarele mai arde
Abia vreo cincisprezece miliarde
De ani… Numai atât? De azi pe mâne?
Şi-atunci, cu veşnicia cum rămâne?
Nu asta te opreşte să cugeţi mai departe!
Doar ştii că timpul n-are moarte.
Un calcul scurt, de două sau trei linii
Şi-ai întrecut viteza banală a luminii.
Ca-n mii şi mii de repezi răsfrângeri de oglinzi
Ţi-e mintea străbătută de căutări rebele.
Ai spune că şi mâna în sus când o întinzi
Ţi se lungeşte braţul pân-la stele.
Ai dat cu tifla ticăloasei sorţi,
De-ameninţarea ei nu-ţi pasă,
Şi-n timp ce spargi absurde porţi
Nici o sfială nu te mai apasă.
Şi când din lungi peregrinări
Te-ntorci pe căi de raze şi de unde
În lumea dinăuntru, a inimii profunde,
Tot mai găseşti acolo întrebări.
*****
S-A NĂSCUT LA 1 APRILIE …
Muzica pe care o reprezint și la a cărei creație am contribuit, s-a născut în Jamaica.” (Jimmy Cliff)
Născut în Jamaica, James Chambers (1 aprilie 1948), cunoscut profesional sub numele de Jimmy Cliff, este un muzician, reprezentant al stilurilor din regiunea Caraibe (ska, rocksteady, reggae) și soul, multi-instrumentist, cântăreț și actor. Este singurul muzician în viață care deține Ordinul Meritului, cea mai înaltă onoare care poate fi acordată de guvernul jamaican pentru realizările în arte și științe.
Cliff este cunoscut în rândul publicului pentru melodiile „Wonderful World, Beautiful People”, „Many Rivers to Cross”, „You Can Get It If You Really Want”, „The Harder They Come”, „Reggae Night” și „Hakuna Matata”, și preluările „Wild world” a lui Cat Stevens și „I Can See Clearly Now” a lui Johnny Nash. A jucat în filmul The Harder They Come, care a ajutat la popularizarea reggae-ului în întreaga lume și Club Paradise. Cliff a fost unul dintre cei cinci interpreți care au intrat în Rock and Roll Hall of Fame în 2010.
*****
SĂRBĂTORITA ZILEI …
Privind lucrurile frumoase este ceea ce mă face cea mai fericită persoană.” (Ali Mac Graw)
Actrița, modelul și activista americană pentru drepturile animalelor Elizabeth Alice MacGraw s-a născut în Pound Ridge, New York la 1 aprilie 1939. Este fiica artiștilor comerciali Frances și Richard MacGraw. Mama ei era fiica unor emigranți evrei din Budapesta.
Ea a atras atenția cu rolul din filmul Goodbye, Columbus (1969), pentru care a câștigat Premiul Globul de Aur pentru cel mai promițător nou venit.
A devenit cunoscută la nivel internațional pentru rolul lui Jenny Cavilleri din filmul Love Story (1970), pentru care a fost nominalizată la Premiul Academiei pentru cea mai bună actriță și a câștigat Premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriță într-un film de dramă.
A apărut în popularul film de acțiune The Getaway (1972). A jucat rolul principal feminin în Convoy (1978) și a fost titularul dramei sportive romantice Players (1979), comedia Just Tell Me What You Want (1980) și a apărut în miniseria de televiziune bazată pe romane istorice The Winds of War (1983). În 1991, a publicat o autobiografie, Moving Pictures.
*****
Nu vă puteți imagina cât de stupidă a devenit lumea întreagă în zilele noastre”. Nikolai Gogol
Romancier, nuvelist și dramaturg rus de origine ucraineană, Nikolai Vasilyevich Gogol (1 aprilie 1809 – 4 martie 1852) a fost printre primii care au folosit tehnica grotescului în lucrări precum „Nasul”, „Viy”, „Paltonul” și „Nevsky Prospekt”. Aceste povești, precum și „Jurnalul unui nebun”, s-au remarcat și pentru calitățile lor proto-suprarealiste.
Lucrările sale timpurii, cum ar fi „Serile la fermă lângă Dikanka”, au fost influențate de educația sa ucraineană, cultura și folclorul ucrainean.
Scrierile ulterioare au satirizat corupția politică din Imperiul Rus („Inspectorul guvernamental”, „Suflete moarte”). Romanul „Taras Bulba” (1835), piesa de teatru „Căsătoria (1842) și nuvelele „Povestea cum s-a certat Ivan Ivanovici cu Ivan Nikiforovici”, „Portretul” și „Trăsura”, sunt, de asemenea, printre cele mai cunoscute lucrări.
Influența uriașă a lui Gogol asupra literaturii ruse și universale a fost recunoscută de mulți scriitori și critici: Mihail Bulgakov, Fiodor Dostoievski, Ryūnosuke Akutagawa, Mihail Saltykov-Șchedrin, Flannery O’Connor, Franz Kafka și alții.
*****
1 APRILIE …
„Lupta împotriva puterii este lupta memoriei împotriva uitării.” (Milan Kundera)
Scriitorul ceh Milan Kundera s-a născut la 1 aprilie 1929 la Brno, Cehoslovacia, într-o familie din clasa de mijloc. Tatăl său a fost un important muzicolog și pianist ceh, director al Academiei de Muzică Janáček din Brno.
A plecat în exil în Franța în 1975, devenind cetățean francez naturalizat în 1981. Cetățenia cehoslovacă i-a fost revocată în 1979; a primit-o înapoi în 2019. „Se consideră un scriitor francez și insistă ca opera sa ar trebui studiată ca literatură franceză și clasificată ca atare în librării”.
Cea mai cunoscută lucrare a lui Kundera este Ușurința insuportabilă a ființei. Înainte de Revoluția de catifea din 1989, regimul comunist din Cehoslovacia i-a interzis cărțile.
A fost distins cu Premiul Ierusalim în 1985, în 1987 cu Premiul de stat austriac pentru literatură europeană și cu Premiul Herder în 2000.
Kundera își identifică adesea în mod explicit personajele ca fiind făpturi ale imaginației sale, folosind un narator la persoana întâi care comentează personajele în narațiuni la persoana a treia. Kundera este mai preocupat de cuvintele care modelează personajele decât de aspectul lor fizic.
*****
Arta este o manifestare a adoraţiei pentru miracolul realităţii.
Sabin Bălașa (n. 17 iunie 1932, Dobriceni județul interbelic Olt – d. 1 aprilie 2008, București) a fost un pictor, autor și regizor de filme de pictură animată, dar și scriitor român.
Albastrul, culoare ce a dominat întreaga creație a lui Bălașa, a avut o semnificație puternică pentru artist: “Ne reprezintă pe noi, oamenii care am ajuns să zburăm în spațiul cosmic…Albastrul meu e din Miorița și din Eminescu, adică din matricea noastră spirituală”.
*****
Politicianul se gândeşte la următoarele alegeri, omul de stat la următoarele generaţii.
Otto Eduard Leopold von Bismarck – Graf von Bismarck (conte), apoi Fürst von Bismarck-Schönhausen (principe) – (n. 1 aprilie 1815, d. 30 iulie 1898) a fost un om de stat al Prusiei/Germaniei de la sfârșitul secolului al XIX-lea, precum și o figură dominantă în afacerile mondiale. Ca prim-ministru (în germană: Ministerpräsident) al Prusiei între 1862 și 1890, el a supervizat unificarea Germaniei de la 1871. În 1867 devenise cancelar al Confederației Germane de Nord. A proiectat Imperiul German de la 1871, devenind primul său cancelar („Cancelar al Imperiului”) și dominând afacerile acestuia până la demiterea sa în 1890. Diplomația lui, numită „politică realistă” (Realpolitik), și modul autoritar în care conducea statul i-au adus porecla de „Cancelarul de Fier” („der Eiserne Kanzler”)
SĂRBĂTORITA ZILEI …
„… oamenii sunt deseori prea rapizi să judece o persoană după felul în care arată sau după capriciile sale de comportament.” (Susan Boyle)
Susan Magdalane Boyle (1 aprilie 1961) este o cântăreață scoțiană care a câștigat faima după ce a apărut ca concurentă la a treia serie a Britain’s Got Talent, cântând ‘I Dreamed a Dream’ din Les Misérables.
Albumul de debut al lui Boyle, I Dreamed a Dream, a fost lansat în noiembrie 2009 și a devenit cel mai bine vândut album de debut britanic din toate timpurile, depășind recordul anterior deținut de Spirit de Leona Lewis. În primul ei an de succes, Boyle a câștigat 5 milioane de lire sterline odată cu lansarea I Dreamed a Dream și a single-urilor sale principale, ‘I Dreamed a Dream’ și ‘Wild Horses’. Succesul a fost continuat cu cel de-al doilea album de studio, The Gift (2010), urmat de al treilea album, Someone to Watch Over Me (2011). Ulterior, ea a lansat albumele de studio Standing Ovation: The Greatest Songs from the Stage (2012), Home for Christmas (2013), Hope (2014), A Wonderful World (2016) și Ten (2019).
La 12 mai 2012, Boyle s-a întors în Britain’s Got Talent pentru a cânta ca invitat în finală, piesa ‘You’ll see’. A doua zi, a interpretat la castelul Windsor cu ocazia jubileului de diamant al reginei piesa ‘Mull of Kintyre’.
După ce a interpretat ‘I Know Him So Well’ într-un duet cu unul dintre idolii ei, Elaine Paige la Londra în decembrie 2009, Boyle a cântat împreună cu celălalt idol al ei muzical, Donny Osmond la Las Vegas în noiembrie 2012, piesa ‘This is the Moment”.
Este cunoscută pentru susținerea diferitelor proiecte caritabile.
Începând cu 2013, Boyle a vândut peste 19 milioane de albume în toată lumea și a primit două nominalizări la premiile Grammy. Pe 23 iulie, ea a interpretat „Mull of Kintyre” la ceremonia de deschidere a Jocurilor Commonwealth din 2014, în fața reginei.
*****
Imaginile au rol pur ilustrativ!