Fotografia – artă complexă a imaginii

Această zi marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787- 1851) şi Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare a unei fotografii numit ”daghereotipie”.

Pe 19 august 1839, guvernul francez a cumpărat brevetul şi a anunţat invenţia ca fiind un cadou “gratuit pentru lume”. Procedeul ”daghereotipiei” a fost folosit după aproximativ 11 ani, în numeroase studiouri din New York, marcând începutul erei moderne în fotografie.

Louis Jacques Mandé Daguerre (n. 18 noiembrie 1787 la Cormeilles-en-Parisis, Val-d’Oise, d. 10 iulie 1851 la Bry-sur-Marne, Val-de-Marne, Franța)

Părintele fotografiei

Fizicianul francez a creat dagherotipul, un proces de transfer al fotografiilor pe plăci de cupru acoperite cu argint. Să-i cinstim amintirea punctând câteva lucruri despre omul care a făcut din amintire un continuu prezent.

Fotografie realizată prin daghereotipie, reprezentând un colț din atelierul său – Louis Daguerre, 1837

  • Daguerre a fost ucenic al lui Pierre Prévost, primul pictor francez de panoramă. Avea o pricepere formidabilă în ilustrația teatrală și a continuat prin inventarea dioramei, executând decoruri remarcabile – prezentarea unor tablouri de mari dimensiuni, alcătuite din diferite planuri și care, sub aspectul unui joc de lumini, dădeau spectatorului impresia realității – pentru Opera și Sala Aladin din Paris.
  • Daguerre s-a asociat cu Joseph Nicéphore Niépce, care a produs prima fotografie permanentă din lume, cunoscută sub numele de ”View from the Window at Le Gras”. Ei au experimentat cu o descoperire a lui Johann Heinrich Schultz, care a constatat că un carbonat de argint sau clorură de argint și amestec de cretă se întunecă sub expunerea la lumină. Aceasta a dus la dezvoltarea dagherotipului.
  • După ani de experimentare, dagherotipul perfecționat a fost anunțat în 1839. Guvernul francez a achiziționat brevetul lui Daguerre și, în luna august a acelui an, a anunțat că invenția a fost un cadou făcut lumii.
  • Plăcile, care erau de obicei portrete, erau reproduceri exacte ale scenelor. Imaginea era inversată lateral, ca într-o oglindă, și nu putea fi vizualizată decât sub un ​​unghi. Plăcile trebuiau, de asemenea, să fie încorporate într-o cutie cu sticlă pentru a proteja imaginea de aer și amprente.
  • Daguerre nu a avut nevoie să câștige bani din invenția sa, deoarece a fost pensionat de guvernul francez.
  • Daguerre este unul dintre cele 72 de nume de oameni de știință, ingineri și figuri notabile gravate pe Turnul Eiffel, în semn de recunoaștere a contribuțiilor lor. Daguerre se află pe partea de nord-est a turnului.

foto tumblr. com