Fotografia – artă complexă a imaginii
Această zi marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787- 1851) şi Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare a unei fotografii numit ”daghereotipie”.
Pe 19 august 1839, guvernul francez a cumpărat brevetul şi a anunţat invenţia ca fiind un cadou “gratuit pentru lume”. Procedeul ”daghereotipiei” a fost folosit după aproximativ 11 ani, în numeroase studiouri din New York, marcând începutul erei moderne în fotografie.
Louis Jacques Mandé Daguerre (n. 18 noiembrie 1787 la Cormeilles-en-Parisis, Val-d’Oise, d. 10 iulie 1851 la Bry-sur-Marne, Val-de-Marne, Franța)
Părintele fotografiei
Fizicianul francez a creat dagherotipul, un proces de transfer al fotografiilor pe plăci de cupru acoperite cu argint. Să-i cinstim amintirea punctând câteva lucruri despre omul care a făcut din amintire un continuu prezent.
Fotografie realizată prin daghereotipie, reprezentând un colț din atelierul său – Louis Daguerre, 1837
- Daguerre a fost ucenic al lui Pierre Prévost, primul pictor francez de panoramă. Avea o pricepere formidabilă în ilustrația teatrală și a continuat prin inventarea dioramei, executând decoruri remarcabile – prezentarea unor tablouri de mari dimensiuni, alcătuite din diferite planuri și care, sub aspectul unui joc de lumini, dădeau spectatorului impresia realității – pentru Opera și Sala Aladin din Paris.
- Daguerre s-a asociat cu Joseph Nicéphore Niépce, care a produs prima fotografie permanentă din lume, cunoscută sub numele de ”View from the Window at Le Gras”. Ei au experimentat cu o descoperire a lui Johann Heinrich Schultz, care a constatat că un carbonat de argint sau clorură de argint și amestec de cretă se întunecă sub expunerea la lumină. Aceasta a dus la dezvoltarea dagherotipului.
- După ani de experimentare, dagherotipul perfecționat a fost anunțat în 1839. Guvernul francez a achiziționat brevetul lui Daguerre și, în luna august a acelui an, a anunțat că invenția a fost un cadou făcut lumii.
- Plăcile, care erau de obicei portrete, erau reproduceri exacte ale scenelor. Imaginea era inversată lateral, ca într-o oglindă, și nu putea fi vizualizată decât sub un unghi. Plăcile trebuiau, de asemenea, să fie încorporate într-o cutie cu sticlă pentru a proteja imaginea de aer și amprente.
- Daguerre nu a avut nevoie să câștige bani din invenția sa, deoarece a fost pensionat de guvernul francez.
- Daguerre este unul dintre cele 72 de nume de oameni de știință, ingineri și figuri notabile gravate pe Turnul Eiffel, în semn de recunoaștere a contribuțiilor lor. Daguerre se află pe partea de nord-est a turnului.
foto tumblr. com
Aș vrea să mă laud că sunt doctor la Spitalul de Doruri Cronice. Dar nu pot. Pentru că sunt doar un portar, biet portar. Tot ce fac este să le notez, febril, intrările și ieșirile, când și cum bântuie ele. Sunt lipsite de orice respect, nici măcar nu folosesc poarta, trec așa, pur și simplu, prin mine.
De când, însă, geamurile gheretei s-au spart și prin acoperiș răzbește ploaia, am dat bir cu fugiții. Sunt acum, și eu, un Dor.