Atenție, părinți, mai ales cei care aveți fete!

Pericolele mute pândesc din toate părțile, mai ales la vârsta adolescenței, când debutul vieții sexuale este unul dintre evenimentele care nu vă poate lăsa indiferenți. Dacă băieții sunt mai protejați, fetele au un risc mai mare de a contacta boli cu transmitere sexuală, care pot aduce mari prejudicii sănătății. Printre ele, virusul papilomavirus uman (HPV) este considerat unul dintre cei mai importanți factori negativi, fiind implicat în producerea cancerului de col uterin, care ocupă locul al doilea, după cancerul mamar, la femeile cu vârsta sub 45 de ani, fiind răspunzător de 14,71 % dintre decesele prin neoplazii feminine.

Infecția cu Human Papilloma Virus (HPV) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală, iar datele statistice sunt mai mult decât îngrijorătoare:  se estimează că cel puțin 50 % dintre adulții activi sexual au avut o infecție cu HPV.

Vaccinarea se face în scop profilactic, adică este folosit în prevenirea infecției. Vaccinul nu vindecă cancerul de col uterin, nu poate vindecă o infecție cu Human Papilloma Virus (HPV) deja apărută. De asemenea, nu exclude posibilitatea, e adevărat, mult mai rară, a dezvoltării unui cancer de col uterin produs de o altă cauză decât infecția cu virusul Papilloma Uman.

Vaccinul se poate face la orice vârstă, indiferent dacă s-a început sau nu viață sexuală. Cel mai indicat este ca persoanele de sex feminin să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin începând cu vârsta de 12 ani, astfel încât ele să fie protejate înainte de a-și începe viața sexuală. Se recomandă ca vaccinul să fie administrat în intervalul de vârstă de 9 – 26 ani, fiindcă s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul 9 – 15 ani, iar persoanele din intervalul 15 – 26 ani sunt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală.”, afirmă Dr. Tatiana Carata-Dejoianu, medic specialist Medicină generală si Epidemiologie (sursa aici).

 

Un comunicat de presă al Ministerului Sănătății anunță o veste extraordinară: Vaccinarea gratuită antiHPV va demara în luna ianuarie a anului 2020!

Iată textul:

Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin antiHPV, iar primele 20 000 de doze vor fi distribuite începând de săptămâna viitoare la direcțiile de sănătate publică.

Acordul Cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2 100 000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare.

De asemenea, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin.

Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat in anii 2017 si 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat.

“Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică. Dar atunci când introducem noi vaccinuri în calendarul de imunizare este de datoria noastră să pregătim populația și să explicăm așa cum trebuie lucrurile. Am avut o perioadă în care am avut vaccinuri pe stoc, pe care le-am irosit”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății face apel la părinți să solicite informații medicilor de familie și către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea antiHPV și să transmită aceste informații transparent și corect către părinți.

Nu uitați să transmiteți înformația mai departe, pentru că orice viață contează!