Ascultăm vrăjiți sunetele pianului, care spune, de fiecare dată, altă și altă poveste, cu tonalități când furtunoase, când calme precum razele lunii coborând din cer, când misterioase ca viața însăși. Iată însă căteva lucruri pe care poate nu le știați.

1.Bartolomeo Cristofori este creditat cu invenția pianului. A trăit între 1655 și 1731 și a fost angajat al Marelui Prinț al Toscanei în calitate de Păstrător al Instrumentelor. Trei dintre pianele sale există astăzi și datează din anii 1920. În 1698 a creat un prototip, “cembalo a martelletti”, care era un clavecin cu ciocănele, iar în 1710 a realizat primul său pianoforte, din care se mai păstrează un exemplar la Metropolitan Museum din New York.

Viaţa e ca un pian: clapele albe sunt momentele fericite; clapele negre sunt momentele triste, dar reţine că ambele clape sunt folosite pentru a da o muzică suavă.”

 Bartolomeo Cristofori

2.Există astăzi o varietate de tipuri de pian, inclusiv pianul grandios, pian vertical, pian specializat (pian de jucărie – folosește tije metalice în loc de corzi), pian electric și pian digital.

„Toate sunetele posibile dorm în clapele de pian.”

Marguerite Yourcenar

3.Fildeșul a fost folosit la un moment dat pentru a acoperi cheile albe, dar de atunci a ieșit din practică pentru probleme legale și morale. De asemenea, plasticul este frecvent utilizat.

4.Pianele au pedale pe care le poate folosi pianistul, inclusiv pedala moale, pedala de susținere și pedala de sustinere. Pianele mari din SUA au toate cele trei, în timp ce în Europa multe nu au decât două (soft și susțin).

5.Cel mai scump pian din lume este Piano Crystal, creat în 2008 pentru Jocurile Olimpice. Ulterior s-a vândut cu peste 3,2 milioane de dolari.

6.Majoritatea pianiștilor angajează tuneri pentru a-și acorda instrumentele, spre deosebire de alți interpreți de coarde, cum ar fi chitariști și violoniști.

Dragostea este ca şi muzica. Muzica este foarte frumoasă, dar o femeie care cântă la pian toată ziua este un blestem.”

 George Bernard Shaw

7.Datorită greutății și naturii delicate a unui pian, artiștii trebuie să fie experimentați nu doar în muzică, ci și în arta mișcării corpului, a armonizării cu instrumentul prin atingeri specifice.

8.Majoritatea pianelor au între 220 și 230 de corzi din oțel. Există aproximativ 168 de kilograme de presiune pe fiecare coardă. Tensiunea totală a pianului mediu este de aproximativ 20 de tone, dar poate ajunge la 30 de tone.

9.Cel mai mare pian din lume a fost creat de Adrian Mann și cântărește 1,4 tone. Are o lungime de 5,7 metri.

„Mi-am rugat pianul să vă vorbească el în locul meu.”

Frederic Chopin

10.Pianul este capabil de cea mai largă gamă de tonuri; poate cânta melodie și însoțire simultan; este cel mai cântat instrument din lume. Acestea contribuie la faptul că este cunoscut drept regele instrumentelor muzicale.

11.Cheile pianelor au fost realizate de-a lungul timpului dintr-o varietate de păduri, printre care pinul de zahăr, molidul, abanosul și lemnul de basbal.

„Dacă cineva te loveşte cu rigla peste mâini atunci când înveţi să cânţi la pian, o să te rănească şi o sa te facă să urăşti pianul şi solfegiile. Dar dacă cineva te încurajează şi îţi spune că e bine, chiar dacă nu e excepţional, capeţi curaj şi teama dispare. Asta e iubirea: un exerciţiu constant.”

Oana Pellea

 

Citiți și All in One – David Garret

Traducerea și adaptarea: Alessia Achim