Este bine să vizualizezi sfaturi de viață, este bine să asculți despre cum să nu ca nu cumva să, este bine să colecționezi decaloguri despre etică, morală, formare personală, este frumos să vezi că cineva se gândește la tine cum să te facă mai… „înălțat spiritual”.
Dar după primul contact cu noile învățături, constați că nu eșți mai deștept că atunci când pleci de la stomatolog și el îți spune: Vă rog să mâncați câtva timp pe partea cealaltă! Și stai și te întrebi: adică cum, să mestec sau introduc mâncarea și care parte, dacă mi-a lucrat în gură, că pe acolo știu că trebuie să… evacuez?!
Sfaturi despre cum să ajungi la mare cu trenul, dar nimeni nu-ți arată gara! Când voi îmi spuneți cum să devin… mai spiritual, știți de fapt cine sunt? Unde este gara mea și dacă vreau să merg la mare? Poate vreau la munte! Poate că înțeleg să devin mai glumeț! Tot „spiritual” se zice!
Hai să ne definim gara! Toți suntem un izvor de viață, de trăire, de manifestare, toți viețuim. Izvorul nostru ne introduce în lume. Unii vom fi ca un pârâu, apoi un râu. Alții ne vom transforma în fluvii. Ne vom uni pe parcurs formând ape mai mari: familii, colectivități, popoare. Vom modela malurile, vom hrăni, vom adăpa, ne vom revarsa la mânie etc.
Pe sprijinul nostru se vor crea societăți, industrii, ogoare, centrale electrice , fiindcă în noi se va află acel germene de agitație al vieții. Noi vom fi cei mulți! Alții vom izvorî și vom… bălti! Bălți, lacuri, mlaștini. Ne vom nămoli. Ne vom acoperi de stuf și lintiță, nu ne vom revarsa, vom înghiți tezaurizand în străfunduri putreziciuni. Nu vom modela maluri, nu vom face nimic din ceea ce face râul. Vor pescui în noi… Alții vom fi torente: penitenciare și ospicii vor fi locuințele noastre.
După peste 30 de ani de contact cu cei bolnavi de cancer, spun cu certitudine că principala cauza de îmbolnăvire este factorul psiho-afectiv care creează disponibilitatea la acțiunea celorlalți factori de mediu. Nu aiureli cu alimentația, poluarea, absența cromului sau a potasiului… etc. Factorul psiho-afectiv sau mai pe scurt: ființă umană baltă, lac, mlaștină.
Cel ce tezaurizează și îi este frică să se reverse, cel ce înghite supus și nu-și croiește calea.
Ceilalți factori sunt adjuvanți și cumulativi. Fundul bălții, nămolul gros al subconștientului, barierele clădite de la începuturi. Cum să le cureți cu sfaturi când nici măcar nu le mai ții minte? Fiecare din cei cu care am stat de vorbă ascundeau peste 10 – 15 conflicte majore care le zăgăzuiseră dezvoltarea personală, începând cu copilăria.
Știți să vă curățați nămolul? Cărându-l după voi nu veți trece mai departe tocind sfaturi și învățături… „spirituale” care vor avea exact efectul unei pietre aruncate în baltă: vălurele de suprafață!
Citiți și Părintele – sentiment sau literă de lege?