Modul în care oamenii integrează modelele este prea complicat şi prea subtil pentru a fi tratate în termeni de bine sau de rău absolute. Iată, spre exemplu, două sfaturi pe care le oferea un mare scriitor din secolul al XX-lea unei tinere doamne: să nu-şi dezvelească genunchii în public şi să nu vorbească niciodată despre ea însăşi. Scriitorul nu s-a demodat, doar sfaturile lui. G. Călinescu îşi exprima punctul de vedere privind evoluţia în societate a femeii, rolul ei în viaţa unui bărbat şi, nu în cele din urmă, oferea unele “ponturi” întru reuşită. În (post) modernitate, noţiunea de feminitate îmbracă forme mai pragmatico-cinice şi se transformă permanent. Frumuseţea însăşi a devenit un “bun de larg consum” ce poate fi cumpărat. A fi o femeie frumoasă nu mai este un dat, ci o datorie, un efect al simulatoarelor de frumuseţe, care inundă piaţa. Privind femeia de astăzi, putem lesne constata actualitatea sau in-actualitatea sfaturilor ce urmează:
Zece sfaturi pentru femei din partea lui G. Călinescu
1. “Pentru o fată, reușita în viață nu e o chestiune de studiu și de energie. Rostul femeii este să placă, afară de asta nu poate fi fericire.”
2. “Poți fi savantă, poți fi artistă, dar nu uita că ești femeie. Nu trece în tabăra bărbaților.”
3. “Esențialul este nu de a fi desăvârșită trupește, ci expresivă. Bagă de seamă că expresia nu e numai a feței. Sunt femei care par distinse facial și sunt vulgare corporal. Genunchiul tău să inspire sentimente nobile.”
4. “Nu-ți fortifica în așa fel caracterul, încât să nu mai poți plânge. O femeie care nu știe să plângă și-a pierdut jumătate din farmecul ei.”
5. “Ferește-te de imperiul pe care îl au asupra fetelor fine firile înapoiate și brutale. Nu confunda virilul cu grosolanul.”
6. “Dar nici nu cădea în greșeala contrară de a căuta cu tot dinadinsul un învățat. Nu rareori aceștia sunt primitivi și egoiști și sufletul lor este sub nivelul intelectului. Caută un om adevărat.”
7. “Nu te căsători cu un bărbat care declară cinic că nu pricepe arta. Poate ascunde vicii îngrozitoare.”
8. “Dacă soțul tău va fi un bărbat excepțional, nu te extazia în fata celorlalți de ceea ce face, nu-l apăra de bârfeli. Îl vei obișnui să se considere intangibil.”
9. “Nu îndepărta brutal, fiind căsătorită, pe bărbatul pe care-l stimezi și crezi că te iubește cu adevărat. Poți întuneca astfel o existență. O prietenie delicată nu e un adulter.”
10. “Având copii, nu deveni ostentativ mamă. Întâlnești la unele femei cu progenitură o voluptate și o lipsă de pudoare neplăcute. Chiar cu copii, să fii pururi copilăroasă.”
Interpretarea acestor sfaturi în actualitatea înconjurătoare-ne:
Zece opinii despre femeia modernă
1. Femeia de astăzi nu mai este deloc unul strict “decorativ”, dimpotrivă, unele dintre ele au devenit active, virilizate şi independente “graţie” bărbaţilor din ce în ce mai efeminaţi, deveniţi «mascul-obiect» .
2. În jungla urbană de astăzi, se strecoară “eroine” ce îşi asumă un comportament masculin sau, mai degrabă, o psihologie transsexuală; au o prezenţă agresiv-decorativă.
3. “Păpuşile din porţelan” fin, îmbrăcate cu dantele şi mătăsuri de altădată au fost înlocuite de “păpuşile din plastic”, echipate cu ţinute adaptabile pentru «fast-love».
4. Dragostea, sensibilitatea şi afectivitatea nu mai sunt la modă. Se poartă cinismul, aroganţa şi atitudinea «hard to get».
5. Deghizată sub “originalitate” sau “virilitate”, proasta-creştere, brutalitatea, ingratitudinea şi laşitatea pot fi matricile masculilor contemporani. Aceştia sunt (auto)-educaţi să nu îşi asumăm riscuri emoţionale. E mai puternic cel care iubeşte mai puţin. “Cine nu riscă nu câştigă” este deviza lumii moderne în orice altceva, mai puţin în dragoste. În iubire, este o dovadă de “slăbiciune”, ceea ce nu convine unui “viril”.
6. Dominaţi de un puternic egoism, pentru unii reprezentanţi ai sexului puternic, femeia trebuie să fie frumoasă, feminină, gospodină şi… mai puțin inteligentă. Astfel, o femeie e plăcută în măsura în care nu subminează în niciun fel orgoliul masculin, ci, dimpotrivă, îl măguleşte.
7. Excentricii zilelor noastre nu mai sunt aristocraţii dandy de pe vremuri, au fost înlocuiţi cu nişte flamboianţi de show, ce practică cinismul într-un limbaj crud şi trăiesc experienţe liminare (aici, intră şi moda de-a schimba partenerele «fast-forward»).
8. În acest caz, se poate ajunge la ceea ce capriciosul Picasso conchidea: “Femeile sunt ori zeiţe ori preşuri.”
9. Sentimetele de afecţiune pentru o persoană de sex opus, reflectate în fapte/gesturi, fie şi acele tachinări fine, sunt sobre şi nu sunt circumscrise animalicului.
10. Din păcate, astăzi întâlnim multe mame “cu/de statut”, care doar au bifat căsuţa sociologică de mamă, progeniturile fiind plasate în grija bonelor (pot fi şi rude ale lor) sau a creşelor de stat (sau particulare).
Ar fi frumos ca “femeia viitorului” să se întoarcă la modelul secolului al XIX-lea. În tinereţe, să fie fragilă, delicată, dar şi ageră şi “periculoasă ca o pisică”. Să ştie, apoi, ca o leoaică, să conducă o casă plină de copii, iar la maturitate să fie inteligentă şi să aibă umor.
Cultura te îmbogăţeşte, te plasează pe o anumită ierarhie valorică, cu condiţia să fie dublată de inteligenţă şi de cei şapte ani de acasă. Licenţiată în Teatrologie-Filmologie (U.N.A.T.C. I.L.Caragiale, Bucureşti) şi Pedagogie (Univ. Buc.), mă simt aproape de cei “săraci în arginţi, dar bogaţi în iluzii” ştiind că cea mai subtilă, dar solidă, formă de supravieţuire este cultura și că întotdeauna “Les beaux esprits se rencontrent”.