„M-am născut în România. De ce? Am vrut să fiu aproape de mama. Nu tânjesc după o perioadă a vieţii mele uitându-mă îndărăt. Dar, dacă ar fi să-mi aleg un segment din trecut, evident, aş alege segmentul copilăriei, care a fost divin.
Când m-am născut, nu erau semne de vreo reușită a mea în viață. Aveam un strabism foarte pronunțat, eram dislexic și abia citeam, toți cei din jur râdeau de mine: profesori și copii, eram numit „prostu’ clasei”, mi se lipeau bilete cu apelativul ăsta în pauze pe spate, mi se spunea mereu că desenez urât și atunci nu prea am mai desenat. Eram în suferință. Înțelesesem că sunt prost, urât, și că nu sunt bun de nimic.
Apoi, în clasa a V-a, a venit un profesor care mi-a văzut un desen ascuns, și a vorbit puțin cu mine. La urmă, m-a privit direct în ochi și mi-a spus clar:
„Tu ești un geniu.”
Iar eu am început să fiu.”
Valentin-Horațiu Mălăele (n. , Târgu Jiu, România) este actor, regizor, caricaturist și scriitor român. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1975, clasa profesor Octavian Cotescu.Cu siguranță, se numără printre cei mai apreciați artiști ai momentului, datorită nu numai îndelungatei sale cariere, ci și carismei cu care a fost înzestrat și pe care știe să o aducă în fața publicului într-un mod spectaculos, fără a fi însă pre(ten)țios sau sofisticat. Horațiu Mălăele cucerește prin naturalețe și prin modul complex de a fi un artist fără granițe.
Horațiu Mălăele este și scriitor. Horațiu despre Mălăele., Rătăciri, Editura Allfa, 2012, HoARTiu Mălăele, Editura ART, 2018 sunt cărțile cu ajutorul cărora ne putem completa imaginea despre artistul despre care se vorbește numai la superlativ: „În afară de Stere Gulea, nimeni altcineva nu credea că-l voi putea juca pe Moromete. Nici măcar eu. Așa că eu am toată încrederea în Horațiu, nimic nu-i stă în cale, e cel mai bun! Cu Dumnezeu înainte! Sper să-l pot îmbrătisa din toata inima la premiera filmului. Oricum, Hora, trage adânc în piept aerul casei aceleia și dă-i bataie! N-are cum sa fie altfel! BAFTĂ!„, a scris Victor Rebengiuc pe Facebook.
Preşedintele Grupului editorial All, Mario Demezzo, declara: „Rătăciri” de Horațiu Mălăele este o carte în care îl cunoaștem pe Horațiu într-o altă ipostază decât aceea cu care ne-a obișnuit. Își păstrează, totuși, sensibilitatea, autenticitatea și măiestria pe care le-am admirat de atâtea ori. „Rătăciri” este o carte în care omul Mălăele ne deschide o ușa a sufletului sau și ne lasă, cu prietenie, să privim înăuntru. Odată pătrunși în lumea cărții lui, ne vom simți că atunci când ne uităm printr-un caleidoscop și ne minunăm de culorile ce se desfășoară în față noastră, de jocul și împletirea pieselor, de curcubeul reflectat în marginile sticloase. În același fel, vom fi fascinați de cartea lui Horațiu, vom fi atinși de sensibilitatea scrierii lui, de tristețea suavă a unor pasaje, de veselia copilărească a altora sau de jocul, umorul și fină ironie cu care Horațiu încă ne surprinde. Rătăciri e o carte în care te vei regăsi cu siguranță.„( citiți continuarea articolului aici.)
„Să râdeţi, pentru că râsul este muzica sufletului. Să vă jucaţi – e secretul tinereţii. Să citiţi – este fântâna înţelepciunii. Să gândiţi – este izvorul puterii. Să fiţi calmi este calea spre fericire. Să fiţi buni este cheia succesului. Şi să iubiţi – este raţiunea de a trăi.”