Trăim într-o lume imaginară, o lume a iluziei. Cea mai mare încercare a vieţii este aceea de a găsi realitatea.”
Iris Murdoch
Oamenii de pe o planetă fără flori pot gândi că ar trebui să fim înnebuniți de bucurie tot timpul datorită faptului că avem astfel de minunății în jurul nostru.
Este bine cunoscută pentru romanele sale despre bine şi rău, moralitate, relaţii sexuale și puterea subconștientului.
Primul ei roman publicat, “Prins în Mreje” a fost selectat de Modern Library, în 1998, ca unul din ”Cele mai bune 100 romane de limbă engleză ale secolului 20”. Printre cărțile ei se află „ Clopotul” (1958), „Un Cap Retezat’’ (1961), „ Roșul și Verdele” ( 1965), „ Frumosul și Binele’’ ( 1965), „Prințul Negru” (1973), „Henry și Cato’’ (1976), „Marea, Marea” (1978 – Premiul Booker), „Discipolul ” ( 1983), „ Bunul Ucenic” ( 1985), „ Cartea și Frăția” ( 1987), „ Mesajul către Planetă” ( 1989) și Cavalerul Verde” ( 1993).
În 2008, ziarul „The Times” o situează pe Murdoch pe poziția 12, într-o listă cu „ Cei mai buni 50 scriitori englezi începând din 1945”.
*****
SĂRBĂTORITUL ZILEI … 🎂🥂
Muzica este pentru toată lumea. Este precum un râu în care toți ne putem cufunda cupele și să ne potolim setea.”
Născut la 8 februarie 1932 în New York, John Towner Williams este un compozitor, dirijor, pianist și trombonist american. Considerat de mulți ca fiind unul dintre cei mai mari compozitori de film din toate timpurile, el a compus unele dintre cele mai populare, recunoscute și apreciate de criticii de film din istoria cinematografiei, într-o carieră care s-a întins pe parcursul a șase decenii. Williams a câștigat 25 de premii Grammy, 7 premii British Academy Film, 5 premii Oscar și 4 premii Globul de Aur. Cu 52 de nominalizări la Oscar, el este al doilea cel mai nominalizat artist, după Walt Disney.
Williams a compus coloana sonoră pentru filme, precum saga Star Wars, Jaws, Close Encounters of the Third Kind, Superman, E.T. extra-terestrul, Home Alone, filmele Indiana Jones, primele două filme Jurassic Park, Lista lui Schindler și primele trei filme cu Harry Potter. Williams a compus, de asemenea, numeroase concerte clasice și alte lucrări pentru ansambluri orchestrale și instrumente solo. Alte lucrări ale lui Williams includ muzică tematică pentru Jocurile Olimpice de vară din 1984, NBC Sunday Night Football, tema „Misiunea” folosită de NBC News și Seven News în Australia, serialul de televiziune Lost in Space and Land of the Giants și muzica incidentală pentru primul sezon al Insulei Gilligan. Williams a fost inclus în Hollywood Bowl’s Hall of Fame în 2000 și a primit un premiu Kennedy Center în 2004 și premiul AFI Life Achievement Award în 2016.
Modul lui Williams de a întruchipa disonanța și tehnicile de avangardă într-un cadru tonal mai mare îl face unul dintre marii compozitori ai oricărui secol.
*****
Munceşte, caută pacea şi calmul în muncă – nu le vei găsi altundeva.
Dimitri Ivanovici Mendeleev (27 ianuarie 1834 – d. 20 ianuarie 1907) a fost un chimist rus care a publicat un tabel periodic al elementelor asemănător cu cel actual.
Tabelul lui Mendeleev era o reprezentare mai completă a relației complexe dintre elementele chimice și, pe de altă parte, cu ajutorul acelui tabel, Mendeleev a fost capabil să prezică atât existența altor elemente (pe care le-a numit eka-elemente) nici măcar bănuite a exista pe vremea sa, precum și a proprietăților lor generale. Majoritatea previziunilor sale au fost confirmate de descoperirile ulterioare din chimie.
*****
ASTĂZI AR FI ÎMPLINIT 91 DE ANI … 🥀
Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi.” (James Dean)
Născut în Marion, Indiana, într-o familie de fermieri, James Byron Dean (8 februarie 1931 – 30 septembrie 1955) a fost un actor american de teatru și film, care a marcat tineretul american post-belic, mai ales prin rolul lui Jim Stark din filmul „Rebel fără cauză” (Rebel Without a Cause).
*****
Lana Turner (n. 8 februarie 1921 – d. 29 iunie 1995) a fost o renumită actriță americană.
S-a născut în Wallace, Idaho, SUA. Cunoscută în special pentru rolul din filmul noir The Postman Always Rings Twice (1946) care o prezintă în ipostaza de femme fatale, aceasta a semnat un contract cu MGM la 16 ani.
Printre primele sale filme se numără: “They Won’t Forget“ (1937), “Love Finds Andy Hardy” (1938). În anii ’40 primește roluri principale în filme, precum: Johnny Eage (1941), Ziegfeld Girl (1941) și Somewhere I’ll Find You (1942) și binecunoscutul The Postman Always Rings Twice. Succesul ei continuă să crească pe parcursul anilor ’50, odată cu rolurile ei în: The Bad and the Beautiful (1952) și The Peyton Place. Pentru cel din urmă, a fost nominalizată pentru “Premiul Academiei pentru cea mai bună actriță”.
*****
8 februarie 1709 … 🥀
Giuseppe Torelli, compozitor și violoncelist italian din perioada barocului mijlociu, a murit la vârsta de 50 de ani.
Torelli este cunoscut pentru contribuția la dezvoltarea concertului instrumental, în special a concerto grosso și a concertului solo, pentru coarde, precum și pentru că a fost cel mai prolific compozitor baroc al concertului pentru trompetă.
*****
Insist asupra faptului să arăți lumii întregi că nu ți-e frică. Taci, dacă vrei; dar când este necesar, vorbește – și vorbește în așa fel încât oamenii să-și amintească asta. .”
(The Letters of Mozart & His Family (1938) tradusă și editată de Emily Anderson, p. 1114.)
Născută la Galway, Irlanda, Emily Anderson (1891-1962) a fost o erudită irlandeză în domeniul limbii germane și un istoric al muzicii care a lucrat la Ministerul de Externe britanic în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Anderson a publicat Scrisorile lui Mozart și ale familiei sale, scrisori pe care ea însăși le-a editat și tradus. Scrisorile referitoare la Beethoven au fost publicate în 1961. Republica Federală Germania i-a acordat Ordinul de Merit de primă clasă pentru munca ei legată de Beethoven.
Royal Philharmonic Society acordă premiul anual Emily Anderson tinerilor violonişti în onoarea ei.
Universitatea din Galway, cunoscută anterior ca Universitatea Națională a Irlandei, a denumit sala de concerte Emily Anderson Concert Hall în memoria ei. Music for Galway, în colaborare cu Universitate Galway, susține anual un concert în onoarea ei.

Imaginile au rol pur ilustrativ!

P.S.Și tu poți scrie pe Bel-esprit.ro.