„A fi tu însuţi înseamnă şi a fi împreună cu cei din jurul tău.”

Filosoful Mihai Șora ar fi împlinit 107 ani.
(Foto: Libertatea)

Sursă foto: libertatea.ro

*****

În curând cântecul va împlini 50 de ani …
„Sweet Home Alabama”, melodia trupei americane de rock Lynyrd Skynyrd a fost lansată în 1974 pe cel de-al doilea album Second Helping.
A ajuns pe locul opt în topul Billboard Hot 100 în 1974, devenind cel mai cunoscut single al trupei.
În septembrie 2007, guvernatorul statului Alabama, Bob Riley, a anunțat că expresia „Sweet Home Alabama” va fi folosită pentru a promova turismul în acest stat într-o campanie publicitară de milioane de dolari. În 2009, statul Alabama a început să o folosească ca slogan oficial pe plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor.
*****
„Aparent negativă, pentru că nu rezolvă nimic, revolta e profund pozitivă pentru că relevă întotdeauna ceea ce merită apărat în om.”
Albert Camus (7 noiembrie 1913, Dréan, Algeria – 4 ianuarie 1960, Villeblevin, Franța) – romancier, dramaturg și filozof algerian, francez, reprezentant al existențialismului. Albert Camus, fiul țăranului francez Lucien Camus și al spanioloaicei Catherine Camus, se naște într-o familie săracă: „Ducând o viață săracă, printre oamenii aceia umili sau vanitoși, eu am atins în modul cel mai sigur ceea ce mi se pare a fi adevăratul sens al vieții”
În anul 1957 a primit Premiul Nobel pentru Literatură.

Citiți despre opera filosofului Albert Camus

*****
„Doar un singur lucru îl făcea fericit,
Dar acum, fiindcă l-a pierdut,
Orice lucru îl face fericit.”
Remember Leonard Cohen (21 septembrie 1934, Westmount, Canada – 7 noiembrie 2016, Los Angeles)

Leonard Cohen (pinterest.com)

Am încercat în felul meu să fiu liber.
Muzica este viața emoțională a majorității oamenilor.
Dacă nu devii ocean, vei fi rău de mare în fiecare zi.
Nu contează ce faci, pentru că oricum se va întâmpla.
Tu mergi pe drumul tău, voi merge și eu pe drumul tău.
Poezia e dovada vieţii: dacă viaţa arde, poezia e flacăra.
Când nu te simți sfânt, singurătatea ta spune că ai păcătuit.
Dacă aș ști de unde vin cântecele bune, m-aș duce mai des acolo.
Realitatea este una dintre posibilitățile pe care nu-mi permit să le ignor.
Suntem atât de ușori aici. În dragoste suntem făcuți. În dragoste dispărem.
Este greu să ții mâna cuiva care se întinde spre cer doar pentru a se preda.
Pe măsură ce ochii noștri se obișnuiesc cu vederea, se armează împotriva mirării.
Aceasta este cea mai provocatoare activitate în care se implică oamenii, care este dragostea.
Sună clopotele care încă mai pot suna, uitati oferta perfectă.
Există o fisură în toate, pe acolo intră lumina! 

*****

„Mă număr printre cei care cred că știința are o frumusețe aparte. Un om de știință în laboratorul său nu este numai un tehnician; el este asemeni unui copil aflat în fața unor fenomene naturale care îl impresionează ca și cum s-ar afla într-un basm.”
Marie Curie, născută Maria Salomea Skłodowska ( n. 7 noiembrie 1867,Varșovia, Polonia Congresului, Imperiul Rus– d. 4 iulie 1934, Sancellemoz, Franța) a fost o savantă poloneză stabilită în Franța, dublu laureată a Premiului Nobel.
A fost singura savantă care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie). A introdus în fizică termenul de radioactivitate. Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină.
A fost soția fizicianului Pierre Curie, laureat al Premiului Nobel și mama unei laureate a Premiului Nobel (Irène Joliot-Curie). Cu excepția fiicei sale Ève Curie (scriitoare), toți descendenții săi au urmat cariere științifice.

Marie Curie (pinterest.com)

IN MEMORIAM … 🥀🕯️
„Uneori trebuie să-ți iei rămas bun de la lucrurile pe care le cunoști și să saluți lucrurile pe care nu le știi.” (Steve McQueen)
Pe 7 noiembrie 1980, actorul american Steve McQueen a murit în urma unui atac de cord la un spital din Juárez, Mexic, la 12 ore după o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea sau reducerea numeroaselor tumori metastatice la nivelul gâtului și abdomenului său. Avea 50 de ani. Potrivit publicației El Paso Times, McQueen a murit în somn.
Avea doar 50 de ani, dar o boală incurabilă, diagnosticată în 1979, a marcat sfârșitul prematur al unei vieți și al unei cariere de succes. A lăsat instrucțiuni precise pentru a fi incinerat și a dorit ca cenușa sa să fie împrăștiată în largul Oceanului Pacific.
Trei soții, două divorțuri, un băiat, o fată (care a murit la doar 38 de ani), 27 de filme, o mână de episoade de semiserial, o pasiune nestăvilită pentru motoare, pentru Triumph-ul său, pentru Jaguar-ul său. 50 de ani trăiți periculos, multe țigări, un cancer, un atac de cord în Mexic, într-o încercare disperată de a învinge răul, cu un leac pe bază de plante care i-a fost fatal.

Un anarhism convingător ca filozofie de viață. Împotriva tuturor regulilor, un rebel pe bune, un tip arătos, un chip plin de riduri și de mari evadări, între distracție provocatoare și nerușinare. Unul dintre cei care, dacă ai norocul să îl întâlnești, te învață totul fără să deschidă gura. Sau, dacă nu le place de tine, îți spun să te duci dracului în același mod. Un antierou căruia îi plăceau ratați, cei care se răscumpără nu pentru a-și îngrășa contul în bancă, ci pentru demnitate.
A trecut prin cele două decenii cele mai libere izolându-se cu viața lui. De genul: nu mă bateți la cap, eu vreau doar să trăiesc și să iubesc, fără să mă joc.
Leonard DeWitt de la Biserica Misionară Ventura a prezidat serviciul de pomenire a lui McQueen. Actorul a fost incinerat, iar cenușa lui a fost răspândită deasupra Oceanului Pacific.
*****
DEUTSCHE OPER BERLIN … 110 ANI!
7 noiembrie 1912 …
Deutsche Opernhaus (în prezent Deutsche Oper Berlin) se deschide în cartierul berlinez Charlottenburg cu o producție a operei Fidelio de Beethoven.
Clădirea rezidentă este a doua cea mai mare din țară (după cea din München) găzduind, de asemenea, Baletul de Stat din Berlin.

Horoscop de noiembrie