Lecția zilei de azi e simplă și vine de la Fiodor Dostoievski:
„Îmi e destul să știu că pot.”
*****

ZIUA DE 7 AUGUST ÎN MUZICA UŞOARĂ … ⏳️ 7 august 1957

Cântărețul canadian Paul Anka își face debutul la televiziunea din SUA, cântând piesa „Diana” în cadrul emisiunii American Bandstand.

*****
7 AUGUST ÎN ISTORIA MUZICII POP … ⏳️
7 august 1971
Piesa „How Can You Mend a Broken Heart” a formației Bee Gees urcă pe locul 1 în clasamentele americane unde va staționa timp de patru săptămâni.
No photo description available.
*****
”Deţinuţii, în pielea goală, au fost obligaţi să se întindă pe culoar direct pe ciment şi, timp de peste o jumătate de oră, au fost bătuţi, aşa cum se toacă bucăţi de carne, de către gardieni înarmaţi cu răngi de fier şi cu bâte. După care, trupurile lor însângerate au fost târâte înapoi în celulă şi puse la dispoziţia reeducatorilor care asistaseră la spectacol. Decalajul de forţe astfel obţinut era zdrobitor. Reeducarea putea să înceapă.”
”România nu are nevoie de genii, ci de caractere!”
Virgil Ierunca în ”Fenomenul Piteşti” (1990)
*****
„Dansul este un poem în care fiecare mişcare este un cuvânt.”
1905: Margareta Geertruida Zelle apare pentru prima dată în Paris, ca dansatoarea Mata Hari. Dansul ei cu vălul are un mare succes încă de la început.
Mata Hari a fost numele de scenă a Margarethei Geertruida Zelle (n. 7 august 1876 în Leeuwarden – d. 15 octombrie 1917). Căsătorită la vârsta de 18 ani cu Campbell MacLeord, un ofițer olandez de origine engleză, după divorțul celor doi s-a făcut cunoscută în Europa, în timpul Primului Război Mondial, ca dansatoare, curtezană și spioană în serviciul Germaniei și apoi al Franței.
Acuzată de spionaj, Mata Hari a fost judecată de un tribunal militar francez, condamnată la moarte și executată de către un pluton de execuție francez, în 15 octombrie 1917.
*****
IN MEMORIAM … 🥀
„Un geniu al comediei este cel al cărui talent a adus bucurie pentru toată lumea.” (Oliver Hardy)
Pe 7 august 1957, s-a stins din viață, în urma unui atac cerebral, actorul american Norvel Hardy (18 ianuarie 1892 – 7 august 1957), cunoscut mai ales sub numele Oliver Hardy sau Babe Hardy (în România ca Bran). Actor și cântăreț, a devenit celebru în cuplul de comici Stan si Bran (Laurel and Hardy) din 1927 până în 1951.
*****
„Un dac a coborât de pe Columnă…”
Gheorghe Cârțan cunoscut și sub numele de Badea Cârțan (n. 24 ianuarie 1849, Cârțișoara – d. 7 august 1911) a fost un țăran român care a luptat pentru independența românilor din Transilvania, distribuind cărți românești, aduse clandestin din România, la sate. A călătorit pe jos până la Roma pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român. În 1877 s-a înrolat voluntar în războiul de independență al României.
„Muzeul Etnografic și Memorial Badea Cârțan” din Cârțișoara, localitatea sa natală, deține obiecte care i-au aparținut. La Bistrița se afla statuia sa, care reproduce omul, dar și bățul/toiagul său faimos.
Într-o vreme în care românii din Transilvania aparțineau Imperiului Austro-Ungar și nu se bucurau de drepturi, Badea Cârțan a folosit cea mai eficientă armă, cartea. Badea Cârțan, care a îndrăgit cu patimă cartea, cartea românească și cartea de istorie. Timp de peste 30 de ani a trecut de mai multe ori munții, din porunca inimii, aducând din Vechiul Regat în Transilvania, în traistă, sute de cărți românești. Ajuns de mai multe ori la București, el a cunoscut mai mulți oameni de cultură, de la care a învățat istoria românilor și mai ales ideea romanității[A] poporului român. Dorind să vadă cu propriii săi ochi momentele care erau mărturii ale istoriei poporului român, Badea Cârțan s-a hotărât să plece pe jos la Roma. Ajuns acolo, Badea Cârțan s-a dus mai întâi la Columna lui Traian.
„Cum era singur și al nimănui, cum se făcuse seară, s-a așezat pe trotuar și s-a culcat la picioarele Columnei. A doua zi dimineața, trecătorii, polițiștii, ziariștii, au avut o revelație: un țăran din Corjați, un dac la picioarele Columnei lui Traian. Presa din Roma a scris în ziua următoare:„Un dac a coborât de pe Columnă: cu plete, cu cămașă și cușmă, cu ițari și cu opinci”. I s-a publicat fotografia, i s-au luat interviuri.” Badea Cârțan a făcut senzație la Roma, a fost invitat la mediile politice, culturale, jurnalistice din Italia, fiind primit cu simpatie și prietenie.
De-a lungul vieții sale a călătorit prin Ungaria, Austria, Italia, Elveția, Egipt, Germania, Ierusalim și în atâtea locuri prin țară. Dacă alți călători celebri și-au dedicat viața expedițiilor din dorința de a descoperi noi teritorii, ori pentru a se îmbogăți, Badea Cârțan a călătorit pentru a vedea cu ochii săi strămoșii poporului român și din dragoste pentru istoria lor. Badea Cârțan a fost cunoscut, îndrăgit, prețuit de bărbații politici, de oamenii de cultură, de mediile patriotice din Vechiul Regat.
*****
Ni s-a tot spus, mai ales femeilor, să trăim după un anumit tipar, şi e timpul să-l spargem şi de noi depinde s-o facem. Încetaţi să mai aşteptaţi ca bărbaţii să facă asta, uitaţi-vă în oglindă şi spuneţi-vă: „sunt sexy, sunt atrăgătoare, sunt deşteaptă, sunt inteligentă, sunt puternică, am o voce, arăt fain în jeanşii ăştia!„.
Happy birthday, Charlize Theron!
Charlize Theron este o actriță și producătoare sud-africană născută pe 7 august 1975 în Benoni, Africa de Sud. Ea a devenit cunoscută pentru talentul ei remarcabil în interpretarea unor roluri variate și complexe în industria filmului. A câștigat numeroase premii prestigioase, inclusiv un Premiu Oscar pentru cea mai bună actriță pentru interpretarea sa din filmul „Monster” din 2003.

Theron și-a început cariera în industria modei și a modelingului în adolescență, dar s-a mutat în Statele Unite în căutarea unei cariere în actorie. Primul ei rol notabil a fost în filmul „The Devil’s Advocate” (1997), în care a jucat alături de Keanu Reeves și Al Pacino. De-a lungul anilor, a demonstrat versatilitatea sa ca actriță prin abordarea unor roluri dintr-o gamă largă de genuri cinematografice, de la dramă până la acțiune și comedie.

Unul dintre cele mai memorabile roluri ale ei a fost în filmul „Monster” (2003), în care a interpretat rolul lui Aileen Wuornos, o criminală în serie reală. Pentru această interpretare impresionantă, Theron a câștigat Premiul Oscar, Globul de Aur, Premiul BAFTA și mai multe alte premii.

Pe lângă „Monster”, Charlize Theron a mai jucat într-o serie de filme de succes, precum „The Italian Job” (2003), „North Country” (2005), „Mad Max: Fury Road” (2015), „Atomic Blonde” (2017), „Tully” (2018) și „Bombshell” (2019). De asemenea, a interpretat rolul Reginelor Maleficent în „The Huntsman: Winter’s War” (2016) și a apărut în multe alte producții de succes.

În afara carierei sale de actriță, Charlize Theron este și producătoare. Ea a fondat compania de producție Denver and Delilah Productions și a produs mai multe filme și seriale de televiziune.

*****

Rabindranath Tagore, numele europenizat al lui Rabindranâth Thâkur (n. 7 mai 1861, Jorosanko, Calcuta — d. 7 august 1941) a fost un scriitor și filosof indian din provincia Bengal, supranumit Sufletul Bengalului și Profetul Indiei moderne, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1913 cu următoarea motivație a Juriului Nobel: „în temeiul versurilor sale profund sensibile, proaspete și frumoase, prin care, cu un meșteșug desăvârșit, a izbutit să facă din gândirea sa poetică, rostită în propriile-i cuvinte englezești, o parte integrantă a literaturii occidentale“.

tumblr.com

Rabindranath Tagore, profetul Indiei moderne