Sunt texte pe care trebuie să le citim şi răscitim, până înţelegem pe de rost sensul lumii în care trăim. Mai mult, ele ar trebui să fie tipărite cu litere mari pe toţi pereţii care ne înconjoară, obliterându-ne vederea înspre afară. Atât de multă lume, atât de puţini oameni au mai rămas în ziua de astăzi care să simtă lipsa de valori şi promiscuitatea morală în care ne aflăm, încât orice astfel de declaraţie devine absolut necesară pentru a trezi conştiinţele adormite.
*****
Ce secrete ascunde celebra pictură a lui Gustav Klimt?
„Sărutul de la marginea prăpastiei” nu e oare „salvarea” pe care şi-ar fi dorit-o Orfeu pentru a întoarce nefericita soartă din drumul spre fatalitate? Cu toată puterea lui, încercând s-o smulgă pe abia pierduta Euridice din braţele morţii…
*****
Dacă Dumnezeu nu ar exista, ar fi necesar să-L inventeze„, spunea  Voltaire, pe numele său adevărat François-Marie Arouet (n. 21 noiembrie 1694, Paris, Regatul Franței– d. 30 mai 1778, Paris, Regatul Franței), scriitor și filosof al Iluminismului francez.
Voltaire a fost un scriitor prolific, și a produs în aproape fiecare opere literare de formă (piese de teatru, poezie, romane, eseuri, lucrări istorice și științifice, peste 21.000 de scrisori și peste două mii de cărți și pamflete). Multe din lucrările sale de proză și idile I au fost scrise ca polemici.Voltaire a respins filosofia pesimistă și a încercat să orienteze un curs de mijloc în care omul a fost capabil să găsească virtute morală prin rațiune.
„Libertatea de gândire este cea mai valoroasă formă de libertate pe care o avem.”
Cea mai mare lucrare filosofică a lui Voltaire a fost „Dictionnaire philosophique” ( „filozofica dicționar”) Publicat în 1764. Criticile se îndreptată către instituțiile politice franceze, dușmani personali, Biblia și Biserica Romano-Catolică.
El este amintit și onorat în Franța ca polemist curajos care a luptat neobosit pentru drepturile civile (dreptul la un proces echitabil, libertatea de exprimare și libertatea religioasă) și care au denunțat nedreptățile sociale.

Voltaire a murit pe data de 30 mai 1778, la vârsta de 83 de ani, în orașul Ferney, situat în apropierea graniței dintre Franța și Elveția. Ultimii săi ani de viață au fost marcați de o productivitate literară considerabilă și de o influență puternică în domeniul ideilor filosofice și politice. Înainte de a muri, Voltaire a fost considerat unul dintre cei mai importanți gânditori ai epocii sale. Moartea sa a avut loc în Ferney, unde și-a petrecut o mare parte din ultimii ani de viață, iar acest loc a devenit un punct de atracție culturală și istorică datorită legăturii sale cu Voltaire.

Voltaire a fost înmormântat inițial în cimitirul din Ferney, iar în anul 1791 rămășițele sale au fost mutate la Paris și îngropate în Panteon, un monument dedicat marilor personalități ale Franței.

*****

30 mai 1909…

„Muzica a fost pentru mine modalitatea de a scăpa de sărăcie”. (Benny Goodman)
Clarinetistul și liderul de trupă american, cunoscut drept Regele Swing-ului, Benny Goodman s-a născut în Chicago, Illinois.
Goodman a fost al nouălea dintre cei doisprezece copii născuți în familia unor emigranți evrei săraci din Imperiul Rus.
Din 1936 până la mijlocul anilor 1940, Goodman a condus una dintre cele mai populare trupe mari de swing din Statele Unite.
*****
„Sunt doar un simplu om, stând singur cu vechile mele pensule, rugându-l pe Dumnezeu să imi dea inspirație.
Peter Paul Rubens (n. 28 iunie 1577, Siegen/Westfalia – d. 30 mai 1640, Antwerpen), a fost cel mai renumit pictor flamand.
Viața lui Rubens pare să fi fost guvernată de o inepuizabilă energie. În decurs de patruzeci de ani, artistul pictează cca. 1.400 tablouri și execută sute de desene. Este primit cu căldură atât în cercurile celor mai de seamă artiști din Europa, cât și la curțile princiare.
După întoarcerea din Italia, Rubens devenise suveranul neîntrecut al școlii din Antwerpen. Copleșit de nenumăratele solicitări, pictorul își deschide un atelier, în care execută schițele introductive, care sunt copiate fidel de ucenicii lui și mărite la scara cerută de proiect.

Moartea sa a avut loc pe data de 30 mai 1640, la vârsta de 62 de ani, în orașul său natal, Anvers, în Țările de Jos de astăzi (actuala Belgia). Rubens a fost afectat de mai multe afecțiuni de-a lungul vieții sale, inclusiv gută și artrită, care i-au cauzat dureri și dificultăți de mobilitate. Deși cauza exactă a morții sale nu este cunoscută cu certitudine, se crede că a fost însoțită de complicații asociate cu aceste afecțiuni.

Există surse care sugerează că Rubens a suferit un atac de gută acută, care a dus la deteriorarea sănătății sale. Ulterior, se pare că a dezvoltat febră ridicată, iar starea sa s-a deteriorat rapid. Rubens a murit la scurt timp după aceste evenimente.

Cu toate că Rubens a părăsit această lume, moștenirea sa artistică continuă să fie admirată și apreciată până în ziua de azi. Lucrările sale remarcabile, caracterizate prin forța compoziției, culori vibrante și subiecte bogate în detalii, l-au consacrat ca unul dintre cei mai influenți pictori ai epocii sale și ca unul dintre marii maeștri ai artei universale.

Dintre discipolii săi, puțini au avut totuși vocația de a deveni mari pictori; aceștia au fost Anton van Dyck, Jacob Jordaens și Jan Bruegel. Printre numeroșii artiști de mai târziu, la care se recunoaște influența lui Rubens, sunt de menționat: Watteau, Fragonard, Delacroix, Renoir.
foto – Rubens, Autoportret (1638)
*****
Când locul rezervat poetului nu e gol, el e primejdios.
Boris Leonidovici Pasternak (n. 29 ianuarie 1890 (S.N. 10 februarie) la Moscova – d. 30 mai 1960) a fost un poet și scriitor evreu rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1958.
Motivația Juriului Nobel: ” … pentru deosebita măiestrie atinsă în poezia lirică actuală, precum și în domeniul marilor tradiții epice ruse”.

Moartea sa a avut loc pe data de 30 mai 1960, la vârsta de 70 de ani, în Moscova, Uniunea Sovietică (actuala Rusie). Pasternak a fost afectat de probleme de sănătate în ultimii ani ai vieții sale. Suferise anterior de o serie de afecțiuni, inclusiv de o boală cardiacă și de complicații pulmonare. În plus, presiunea și stresul asociate cu persecuția politică și cu controversele legate de romanul său celebru, „Doctor Jivago”, au contribuit la deteriorarea sănătății sale.

Moartea lui Pasternak a fost cauzată de un atac de cord. După ani de luptă împotriva cenzurii și opoziției politice, romanul său „Doctor Jivago” a fost publicat în străinătate în 1957 și i-a adus recunoaștere internațională, dar și controversă în Uniunea Sovietică. Ca urmare, Pasternak a fost supus unor presiuni intense din partea autorităților sovietice, inclusiv amenințări cu pierderea cetățeniei și izolarea socială.

Deși moartea lui Pasternak a fost în mare parte atribuită unui atac de cord, există și speculații conform cărora condițiile politice și emoționale dificile din acea perioadă ar fi putut influența evoluția sănătății sale și ar fi contribuit la decesul său prematur.

*****
1431: Războiul de 100 de Ani: la Rouen, Franța, Ioana d’Arc, în vârstă de 19 de ani, este arsă pe rug de către un tribunal dominant englez. Din acest motiv, Biserica Catolică amintește această zi ca sărbătoare a Sf. Ioana d’Arc.
Ioana d’Arc (Ioana de Arc, Fecioara din Orleans; în franceză Jeanne d’Arc; n. 6 ianuarie 1412 – d. 30 mai 1431) este una din figurile emblematice ale Franței și sfântă a Bisericii Catolice dar și foarte controversată. A fost supranumită de naționaliștii francezi Fecioara din Orleans și i s-a atribuit faptul că, în urma unor viziuni, Dumnezeu i-a spus să elibereze pământurile Franței care erau dominate de Anglia după Războiul de 100 de ani (1337–1453).
Foto: Ioana d’Arc în capela regelui Carol al VII-lea. (pictură de Dominique Ingres, 1854)
*****
Eu sunt ceea ce sunt, nu mă tem de ceea ce sunt sau de percepția oamenilor despre mine.” (Marie Fredriksson)
Gun-Marie Fredriksson (30 mai 1958 – 9 decembrie 2019) a fost o cântăreață, compozitoare, pianistă și pictoriță suedeză cunoscută la nivel internațional ca vocalist principal al duo-ului pop rock Roxette, pe care l-a format în 1986 alături de Per Gessle. Roxette a obținut succes internațional la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90 cu albumele Look Sharp! (1988) și Joyride (1991) și au avut mai multe hit-uri în clasamentele Billboard Hot 100.
*****
Cât de des murim înainte de a părăsi definitiv această scenă? Cu fiecare prieten, pierdem o parte din noi înşine şi poate cea mai bună.
Alexander Pope (n. 21 mai 1688 – 30 mai 1744), considerat unul dintre cei mai mari poeți englezi ai secolului al XVIII-lea, a impus printr-o operă remarcabilă standarde poetice, filozofice si morale definitorii pentru vremea sa.

Moartea sa a survenit pe data de 30 mai 1744, la vârsta de 56 de ani, la Twickenham, în apropiere de Londra. Pope a avut o sănătate fragilă pe parcursul vieții sale. A suferit de o serie de afecțiuni, printre care se numără tuberculoza, rahitismul și probleme ale sistemului respirator. Aceste probleme de sănătate i-au afectat fizicitatea și i-au limitat activitățile.

Cauza exactă a morții lui Pope nu este cunoscută cu precizie. Se crede că a murit în urma unui atac de astm sau a unei complicații respiratorii, la care a contribuit o stare precară de sănătate moștenită ereditar. Din cauza slăbiciunii și a afecțiunilor sale cronice, starea sa de sănătate s-a înrăutățit treptat, iar acest lucru a contribuit la sfârșitul său prematur.

Imaginile au rol pur ilustrativ și cultural!