„Înţelept e acela care nu respinge niciun fel de fire, ci, ţintuind-o cu o privire iscoditoare, caută să o cunoască în adânc.”
Nikolai Vasilievici Gogol (n. 19/31 martie 1809, Sorocinți, Imperiul Rus – d. 21 februarie/4 martie 1852, Moscova, Imperiul Rus) a fost un prozator și dramaturg, născut în Ucraina.
Gogol s-a afirmat ca un scriitor care urmărește să redea adevărul vieții, smulgând fără cruțare vălul somptuos de pe societatea nobiliaro-birocratică a timpului său. Bielinski a menționat, drept calitate principală a creației lui Gogol, „fidelitatea sa extraordinară față de realitate” , realismul său încă în 1835, Bielinski scria, în legătură cu nuvelele publicate în Arabescuri (Nevski Prospekt și Însemnările unui nebun), că „scena pe care se desfășoară acțiunea se lărgește și, fără ca autorul să părăsească iubita și minunata lui Ucraina, el caută de astă dată poezia în moravurile clasei mijlocii din Rusia. Și, Dumnezeule, ce poezie adâncă și puternică descoperă el aici!” (Eusebiu Camilar)

*****

Cea mai mare concesie: să dai publicului exact ce aşteaptă el de la tine. Publicul trebuie contrazis. Cu blândeţe, dar contrazis. De multe ori îi place, bănuiesc…
Irina Petrescu (n. 19 iunie 1941, București – d. 19 martie 2013, București), actriță română de teatru, radio, televiziune, voce și film.

”-Este profesia de actor una ca oricare alta?

E cu totul şi cu totul diferită de oricare alta. Poate, mă gândesc, să aibă vagi tangenţe cu pedagogia. Eu provin dintr-o “familie de pedagogi (cu excepţia tatălui meu, care a fost medic) şi, uneori, mă surprind având defectul de a vrea să explic ceva mai mult decât este necesar. De ce mai cred că e o meserie diferită de toate celelate? În primul rând, pentru că este atât de efemeră. Radu Beligan spunea cândva, atât de frumos (şi de adevărat, în acelaşi timp), că arta şi măiestria ta pier o dată cu ultimul spectator care părăseşte sala într-o seară. E şi dramatic, şi fabulos. Pe mine mă atrage în mod deosebit acest lucru, poate şi pentru faptul că nu am simţit nicicând nevoia să las neapărat în urmă ceva, o pânză, un obelisc, o carte. Sigur că, la ceea ce facem pe scenă, putem adăuga filmul, care păstrează, înmagazinează … Însă eu prefer teatrul.

AICI întreg intreviul.

*****

Cred că oamenii care spun că nu vom dezvolta niciodată computere inteligente – doar demonstrează că anumite sisteme biologice nu au prea multă inteligenţă.
Sir Arthur Charles Clarke, CBE, (n. 16 decembrie 1917,Minehead, Somerset, Regatul Unit – d. 19 martie 2008,Colombo, Sri Lanka) a fost un scriitor de literatură științifico-fantastică, inventator și futurolog britanic. A fost comentator și gazdă a serialului britanic de televiziune Mysterious World. Pentru o bună perioadă de timp, Robert A. Heinlein, Isaac Asimov și Arthur C. Clarke au fost cunoscuți ca „Cei Trei Mari” din science fiction.


Opera sa de referință este romanul Odiseea spațială 2001, scrisă pe baza scenariului filmului cu același titlu împreună cu regizorul american Stanley Kubrick. Scenariul filmului se bazează pe o nuvelă publicată de autor în 1951, intitulată Sentinela.

*****

Nicolae Filimon (n. 6 septembrie 1819 — d. 19 martie 1865) a fost un prozator român, primul nostru scriitor realist în toată puterea cuvântului, autorul romanului ”Ciocoii vechi și noi”, apărut în 1863.

Citate din opera autorului:
Ciocoiul sau puiul de ciocoi, ajuns om de stat, se deosebește de omul onest.El nu se pronunță definitiv pentru nici o doctrină politică, nu se face adept credincios al nici unui partid, nu doară că are spiritul drept si nepărtinitor, ci ca sa poată exploata deodată toate doctrinele si partidele in folosul său.
*
Obosit de atâtea cercetări zadarnice, hotărâsem să-mi ard manuscriptul; dar tocmai când mă pregăteam să dau flăcărilor rodul ostenelilor mele de şase luni, m-am gândit şi la voi, preaiubiţii mei ciocoi ai condeiului, de toate clasele şi partidele, şi am zis ca strămoşul nostru Pilat: „Ecce homo” sau „Iată oamenii mei”!
*
Ştia că porţile raiului pământesc şi ceresc pot fi deschise numai prin femei.
*
Omul ce se însoară numai pentru ca să-şi mărească starea niciodată nu ia soţie bună.
*
Amorul de patrie, libertatea, egalitatea si devotamentul sunt vorbe sacramentale, pe care ciocoiul le rosteste prin adunări publice si private;dar aceste virtuti cetățenești, de care face atâta pompă, nu sunt decât treptele scării pe care voiește a se sui la putere;
*
Am pus mâna pe pâne şi pe cuţit; curagiu şi răbdare, prefăcătorie şi iuschiuzarlac şi ca mâne voi avea şi eu case mari şi bogăţii ca ale acestui fanariot.
*
Slujnicăria este o societate secretă ca a francmasonilor, carbonarilor şi sansimonienilor, este o plantă exotică şi detestabilă, a căria naştere şi întindere în ţara noastră o datorăm sărăciei vicioase şi marei lipse de cultură morală a unei părţi din junimea noastră. Ca societate secretă, slujnicăria are maeştrii ei, lojile, venditele, prozeliţii şi chiar cinismul ei. Deosebirea este numai că doctrinele acestei societăţi tind foarte mult la degradare şi materialism.

*****

IN MEMORIAM … 🥀🕯️
„Scriu pentru a scăpa de sărăcie.” (Edgar Rice Burroughs)
Edgar Rice Burroughs (1 septembrie 1875 – 19 martie 1950) a fost un scriitor american de ficțiune speculativă, cunoscut mai ales pentru producția sa prolifică în genurile aventură, science fiction și fantezie. Cele mai cunoscute creații ale sale includ pe Tarzan al Maimuțelor, John Carter de pe Marte (seria Barsoom) și Carson Napier din Venus (seria Amtor).
El este, de asemenea, cunoscut și pentru seria Pellucidar cu tematică Pământ, începând cu At the Earth’s Core (1914); trilogia Caspak despre lumea pierdută, începând cu Țara pe care timpul a uitat-o ​​(1918).
Criticii considerau scrierile lui Burroughs ca fiind scrise într-un stil neșlefuit, totuși și astăzi operele sale sunt citite pe scară largă.
*****

Gheorghe Gheorghiu-Dej (pe numele original Gheorghe Gheorghiu, n. 8 noiembrie 1901, Bârlad, România – d. 19 martie 1965, București, Republica Populară Română), a fost liderul comunist al României din 1947 până la moartea sa și Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 – 19 martie 1965.


Atitudinea politică a lui Gheorghiu-Dej a fost ambivalentă până la moartea lui Stalin iar imediat după aceea a început procesul de destalinizare a României, prin susținerea creării industriei grele, eliminarea influenței culturale a URSS-ului, încurajarea sentimentelor antisovietice și stabilirea de relații diplomatice cu statele occidentale capitaliste, inclusiv cu Statele Unite ale Americii ceea ce i-a adus și moartea subită în anul 1965, în cadrul ultimei vizite la Varșovia când se presupune ca a fost iradiat.

*****

Knut (5 decembrie 2006 – 19 martie 2011) a fost un urs polar care s-a născut în captivitate la Grădina Zoologică din Berlin. Respins de mama sa la naștere, a fost crescut de angajații de la zoo înainte de a deveni obiectul unei popularități și a unei polemici internaționale. A fost primul pui de urs polar care a supraviețuit până la vârsta adultă la Grădina Zoologică din Berlin în mai mult de 30 de ani.
După ce revista germană Bild a citat un activist pentru drepturile animalelor care părea să ceară moartea micului pui, fani din întreaga lume s-au adunat în sprijinul lui. Copiii au protestat în afara grădinii zoologice și din întreaga lume s-au trimis e-mail-uri și scrisori prin care lumea și-a exprimat simpatia pentru viața puiului.
Knut este la originea fenomenului numit în mass-media „Knutmania”. Din această cauză, puiul a fost în cea mai mare parte responsabil pentru creșterea semnificativă a veniturilor estimate la aproximativ cinci milioane de euro, la Zoo Berlin în 2007. Cifrele de participare au crescut cu aproximativ 30%, ceea ce face anul cel mai profitabil din istoria sa de 163 de ani.
Knut a murit în după-amiaza zilei de 19 martie 2011, la vârsta de patru ani. Cauza morții nu a fost determinată. A fost găsit plutind într-o piscină. În captivitate, urșii polari pot trăi 30 de ani.

*****

SĂRBĂTORITA ZILEI … 💐🎂🥂
Trebuie să iubeşti personajele pe care le interpretezi chiar dacă nimeni altcineva nu o face.”
Glenn Close (19 martie 1947) este o actriță și producătoare americană. „De mult considerată una dintre marile actrițe ale timpului nostru”, potrivit Vanity Fair, ea a primit numeroase premii, inclusiv trei premii Emmy, trei premii Tony și trei premii Globul de Aur. De asemenea, a fost nominalizată de opt ori la un premiu al Academiei, deținând recordul pentru cele mai multe nominalizări actoricești fără câștig (egal cu Peter O’Toole). Cu cea de-a opta nominalizare în 2021, ea a devenit una dintre cele 5 actrițe cu cele mai multe nominalizări din istoria academiei. În 2016, a fost inclusă în American Theater Hall of Fame, iar în 2019, revista Time a numit-o una dintre cele mai influente 100 de personalități din lume.

*****

Și nu uita:
Cu garda jos
Stai departe de săbiile ascuţite.
Nu te apropia de femeia frumoasă.
Apropierea de o sabie tăioasă te va răni la mână;
Apropierea de frumuseţea femeii îţi va răni viaţa!
Nu distanţa constituie pericolul drumului,
Zece metri sunt îndeajuns pentru a distruge o roată;
Pericolul iubirii nu vine din a te îndrăgosti de multe ori;
Este suficientă o singură seară pentru a rămâne cu o cicatrice în suflet.”
Meng Chiao (traducere de Petru Dimofte)
*****
Imaginile au scop pur ILUSTRATIV!