Pentru a face dragostea să dureze, îţi trebuie mai multă minte decât pentru a iubi: trebuie să etalezi în fiecare zi comori nebănuite.

Iată de ce femeile frumoase de pică n-au pricinuit niciodată pasiuni îndelungate, pe când frumuseţi oarecare, ba chiar femei urâte, dar pline de spirit şi graţie, şi-au păstrat iubiţii lângă ele.
De altfel, femeilor frumoase li se pare că este de ajuns să se arate în lume, ca să şi placă.
Honoré de Balzac

*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 17 DECEMBRIE ⏳
Designul înseamnă provocarea constantă de a balansa confortul cu luxul, utilul cu frumosul.” (Donna Karan)
Pe 17 decembrie 1892, apare primul număr Vogue, o revistă americană lunară de modă și stil de viață, care acoperă multe subiecte, inclusiv modă, frumusețe, cultură și viață, cu sediul în New York. A început ca un ziar săptămânal, înainte de a deveni o publicație lunară, ani mai târziu.
Fondată de omul de afaceri american Arthur Baldwin Turnure, publicația se vroia a fi o sărbătorire a „laturii festive a vieții”; una care „îi atrage, atât pe înțelept, cât și pe debutant, oameni de afaceri, precum domnișoarele frumoase.
Vogue-ul britanic, lansat în 1916, a fost prima ediție internațională, în timp ce versiunea italiană este considerată revista de modă de top din lume. În prezent există 26 de ediții internaționale.

1895, Vogue

*****
SĂRBĂTORITUL ZILEI ...🎂🥂
Mă tem că moartea mea nu va fi observată, în afară de dezordinea pe care o voi lăsa în urma mea.” (Armin Mueller-Stahl)
Armin Mueller-Stahl (17 decembrie 1930) este un actor, pictor și scriitor german. A fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din Shine. S-a născut în Tilsit, Prusia de Est (acum Sovetsk, Kaliningrad Oblast, Rusia). Mama sa, Editta, era dintr-o familie de clasă superioară și a devenit profesor universitar la Leipzig. Tatăl său, Alfred Müller, a fost casier, care a schimbat numele familiei în „Mueller-Stahl”. Restul familiei s-a mutat la Berlin în timp ce tatăl său a luptat pe frontul de est în cel de-al doilea război mondial. Mueller-Stahl a fost violonist în timpul adolescenței, iar în 1952 s-a înscris la o școală de actorie din Berlinul de Est. A jucat rolul cardinalului Strauss, decan al Colegiului Cardinalilor și al Conclavului Papal, în „Îngeri și Demoni”(2009).
*****
Gabrielle Émilie Le Tonnelier de Breteuil, marchiză du Châtelet (n. 17 decembrie 1706 – d. 10 septembrie 1749), cunoscută sub numele de Émilie du Châtelet, a fost o matematiciană și fiziciană franceză în perioada iluminismului. Este una dintre primele femei care aveau cunoștințe profunde de matematică și fizică.
Cea mai importantă contribuție a sa este traducerea în limba franceză a lucrării lui Isaac Newton, „Principia mathematica”.
Dacă aş fi rege, aş înlătura toate abuzurile prin care jumătate din omenire este ţinută în stare de înapoiere. Aş da posibilitate femeilor să se bucure de toate drepturile, în special de cele spirituale.
*****
Marguerite Yourcenar pe numele său adevărat Marguerite Cleenewerck de Crayencour (n. 8 iunie 1903, Bruxelles – d. 17 decembrie 1987, SUA) a fost o scriitoare franceză.
Este prima femeie care intră în Academia Franceză în 1980 iar în 1982 devine membră a Academiei Americane de Arte și Litere. A primit numeroase premii printre care: Prix Femina în 1968, Grand Prix National des Lettres în 1975, Premiul Academiei Franceze în 1977, Premiul Erasmus în 1983.
„Iubirea nu poate fi cumpărată: femeile care se vând nu fac în fond decât să se închirieze; se poate însă cumpăra visul; această marfă impalpabilă se vinde sub numeroase înfăţişări.”
*****
„Există două feluri de inteligenţă: una dobândită,
aşa cum copilul la şcoală memorizează fapte şi concepte
din cărţi şi din spusele dascălului, […]
Dar mai există un alt fel de înscris, unul
deja gata completat, aflat în păstrare înlăuntrul tău.”
Rumi (30 septembrie 1207, Balch, astăzi în Afghanistan; d. 17 decembrie 1273, Konya, astăzi în Turcia)
Noaptea de 17 decembrie este cunoscută sub numele de șeb-e arus (noaptea miresei; noaptea nunții), deoarece, în sufism, moartea este considerată drept marea sărbătoare a reîntoarcerii spiritului la Dumnezeu și a contopirii cu El.
*****
💖La mulți ani cu bucurii celor peste o sută de mii de români care poartă numele Sfântului Daniel! Vă fie viața numai lumină!
În articol, un film despre viața și minunile Sfântului Daniel, celebrat astăzi de creștini, dar și amănunte despre legenda exemplarei lui existențe pământești: https://bel-esprit.ro/minunile-sfantului-daniel/
*****
🔥Egon Schiele, succesorul lui Gustave Klimt și copilul teribil al Secesiunii vieneze, este o figură cheie în istoria artei moderne. Picturile sale neobișnuite, care pot varia de la frumusețea pătrunzătoare la o urâțenie îngrozitoare, nu numai că au redefinit modul în care reprezentăm forma umană, dar prezintă și urme ale căutării lui Egon pentru noul sentiment de sine pe care se presupune că epoca modernă l-a adus cu ea.
May be an illustration of 1 person and text
Citiți și AICI.

Papa Francisc: Trei formule: «ȋmi dai voie?», «mulțumesc», «iartă-mă»”.