Sfârșit de poveste pentru „broscuța” Volkswagen Beetle
Povestea ”Broscuței” a început în 1938 ca un proiect al dictatorului Adolf Hitler pentru o mașină populară (Führerul își dorea o mașină pentru 5 persoane, capabilă să atingă 100 km/h și accesibilă oricărui german, costând cel mult 1000 de mărci), a reprezentat un simbol al renașterii economice a Germaniei după război și o emblemă a contraculturii în America anilor ’60. În cele 8 decenii de fabricație, „broscuța” a câștigat inimile tururor.
”Broscuta” Volkswagen a fost, în 1969, chiar eroina filmului Disney clasic ”Herbie – The Love Bug” avându-i în distribuție pe Lindsay Lohan, Justin Long, Breckin Meyer, Matt Dillon, Michael Keaton.
Ultima versiune a acestui model Volkswagen a fost produsă în Mexic, la uzina din Puebla.
Bye, bye, Beetle, Love Bug!

 

pinterest.com

*****

În urmă cu 30 de ani, în anul 1987, data de 11 iulie a fost marcată pentru prima dată în întreaga lume ca Ziua Mondială a Populaţiei. Această zi a fost aleasă şi declarată ca atare de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru că atunci populaţia lumii a atins pragul de 5 miliarde. Scopul acestui demers este creșterea gradului de conștientizare a maselor cu privire la diferite probleme ale populației, precum importanța planificării familiale, a egalității de gen, a sărăciei, a sănătății materne și a drepturilor omului.
Populația globului la data de 11iulie 2023, ora 6.00 GMT = 8.043.674.840.
Aviz celor care se cred mai mult decât…😎.
*****
Minciuna este mai atrăgătoare, mai impresionantă, mai misterioasă decât adevărul şi de aceea lumea o preferă.”
Pär Lagerkvist ( n. 23 mai, 1891, Växjö, Småland – d.11 iulie, 1974, Stockholm) a fost un scriitor suedez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1951.
Dacă în tinerețe a fost adept al curentelor de avangardă, îndeosebi al cubismului, ulterior evoluează spre o artă realistă.
Scrierile sale sunt simbolice și alegorice, fiind critice la adresa dictaturii sau inspirate din ororile celui de-al Doilea Război Mondial, sau de tematică filozofico-religioasă și străbătute de fiorul anxietății cosmice.
Motivația Juriului Nobel: „pentru vigoarea artistică și adânca originalitate cu care a căutat în creația sa răspunsul la veșnicele întrebări ale omenirii”.

pinterest.com

*****

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN … 11 IULIE … ⏳
Nu înțelegi niciodată cu adevărat o persoană până nu iei în considerare lucrurile din punctul său de vedere … Până când nu te urci în pielea lui și te plimbi în ea.” (citat din roman)
La 11 iulie1960, romanul ‘To Kill a Mockingbird’ de Harper Lee este publicat pentru prima dată în Statele Unite.
‘To Kill a Mockingbird’ (Să ucizi o pasăre cântătoare) a avut un succes instantaneu iar în prezent face parte din programa curriculară a liceelor și gimnaziilor americane.
To Kill a Mockingbird a devenit un clasic al literaturii americane moderne, câștigând Premiul Pulitzer. Intriga și personajele se bazează vag pe observațiile lui Lee asupra familiei sale, a vecinilor și a unui eveniment care a avut loc în apropierea orașului său natal, Monroeville, Alabama, în 1936, când avea zece ani. Distins cu Premiul Pulitzer, cartea a fost transformată în 1962 în filmul cu același titlu, avându-l pe Gregory Peck în rolul lui Atticus Finch.
*****