Iubirea dintre Elizabeth Barrett Browning și soțul ei, Robert Browning, rămâne una dintre cele mai romantice și inspirate relații din istoria literaturii.
Cum te iubesc? Să-ncerc o-nşiruire.
Adânc şi larg şi-nalt, atât cât poate
Atinge al meu suflet când străbate
Spre graţie, spre tot, spre nesfârşire.
Şi te iubesc cu zilnica iubire,
În paşnic fel, în zori, pe scăpătate –
Şi slobod, cum te lupţi pentru dreptate,
Curat, aşa cum fugi de linguşire.
Şi te iubesc cu patima avută
În vechi dureri şi cu credinţa care
Părea, cu sfinţi copilăreşti, pierdută.
Şi te iubesc cu zâmbet, plâns, suflare,
Cu viaţa mea! – şi Domnul de-mi ajută
Te voi iubi în moarte şi mai tare.
Sonet XLIII, Elizabeth Barrett Browning
(traducere Maria Banuș)
Cât despre celebrul ei soţ, Robert Browning (n. 7 mai 1812 – d. 12 decembrie 1892) a fost un poet englez, dintre cei mai sensibili. Alături de Alfred Tennyson, a fost cea mai importantă personalitate a poeziei victoriene. Un posibil răspuns? Pentru că poezia rămâne, dincolo de epoci, curente literare sau orientări estetice, forma sublimă a emoţiei deghizată în cuvinte.
povestea de dragoste dintre Elizabeth Barrett Browning și Robert Browning a inspirat câteva ecranizări, deși nu la fel de multe ca alte povești de dragoste istorice celebre. Cele mai notabile adaptări sunt:
- „The Barretts of Wimpole Street” – Este probabil cea mai cunoscută ecranizare, un film din 1934 regizat de Sidney Franklin. Filmul se concentrează pe relația dintre Elizabeth și tatăl ei autoritar, precum și pe povestea de dragoste dintre ea și Robert Browning. A avut un succes atât de mare încât a fost refăcut în 1957, tot sub regia lui Sidney Franklin, cu o distribuție diferită.
- „Flush: A Biography” – Deși nu este o ecranizare directă a poveștii lor de dragoste, acest film se bazează pe o lucrare semi-ficțională scrisă de Virginia Woolf, care explorează viața lui Elizabeth Barrett Browning din perspectiva câinelui ei spaniel, Flush. Cartea oferă o perspectivă interesantă asupra vieții Elizabeth și a relației ei cu Robert Browning, chiar dacă este mai mult o ficțiune decât un relatare istorică exactă.