elsiglodetorreon.com.mx

Marco Antonio Solis

„Cred că atunci când terminăm o relație amoroasă, trebuie să scoatem din inimă și din gând tot ceea ce ne creează disconfort, orice rămășiță dureroasă a fostei iubiri… Să scoatem tot ceea ce ne face vulnerabili și ne dă o senzație de neputință și de lașitate.”

Marco Antonio Solís 

Marco Antonio Solís  este, fără îndoială, una dintre cele mai importante figuri ale muzicii mexicane și latine din ultimele două decenii ale secolului XX. Născut în Michoacan, Mexic, Solis avea doar 12 ani când și-a întemeiat primul grup, Los Hermanitos Solís, împreună cu fratele Joel. Încă adolescent, când a pus bazele grupului Los Bukis la începutul anilor ’70. În decursul următoarelor două decade, Los Bukis a ajuns să influențeze profund muzica norteño și tejano din Mexic și sud-vestul Statelor Unite. Deși Solis a continuat să colaboreze îndeaproape cu Los Bukis, a inițiat și o carieră solo care a dus la obținerea certificărilor de platină pentru LP-uri de la mijlocul anilor ’90, cum ar fi Quiereme, Inalcanzable și Por Amor a Mi Pueblo. „Trozos de Mi Alma” a urmat în 1999. Solis a inaugurat în noul mileniu un set live în două volume, En Vivo, și însoțitorul său, En Vivo, Vol. 2. Următorul album de studio, „Mas de Mi Alma”, a fost lansat în 2001 și, ca și albumele solo anterioare, a devenit cel mai bine vândut la momentul respectiv.

Albumul de studio „Gracias por Estar Aquí” a apărut în aprilie 2014 și a fost nominalizat la cel mai bun album tradițional pop vocal la Premiile Latin Grammy din acel an, premiul „De Mil Amores” câștigând premiul pentru cel mai bun regizor regional. Înregistrarea a fost nominalizată și pentru cel mai bun album latin pop la cea de-a 57-a ediție a premiilor Grammy Awards. Acesta a fost și ultimul său album, pentru care a primit dreptul de afiliat al studiourilor Universal. Proiectul său live de lux, „Por Amor a Morelia Michoacan”, a fost astfel intitulat după orașul său de naștere.

Cu siguranță, Marco Antonio Solís este un cantautor care nu e pe gustul tinerilor de astăzi, deși ar trebui să fie. Muzica lui se adresează acelora pentru care o melodie nu contează doar armonia și ritmul, ci și versurile. O lirică sentimentală, cu versuri de dragoste sau despărțire însoțește „cântările” lui, asemeni menestrelilor, etern îndrăgostiți și etern inspirați.

Vă propunem câteva piese cunoscute, ca o selecție a noastră, personală, pe criterii sentimentale: Si no te hubieras ido („Dacă n-ai fi plecat…”), Mi eterno amor secreto („Eterna mea dragoste secretă”), Antes de que te vayas („Înainte de a pleca”), El Perdedor („Cel care pierde” – colaborare cu Enrique Iglesias) și, pentru un moment de reflecție, O me voy O te vas („Ori pleci tu, ori plec eu” – traducerea ne aparține).

 

Trăiești insistând, cu fiecare zi care trece, asupra defectelor mele

Te preocupă tot ceea ce nu-mi iese bine

Mă compari cu toți ceilalți

Îmi spui că ar fi trebuit să fiu ca unul sau ca celălalt…

*

Trăiești încercând să repari toate greșelile mele

Așa cum ai vrea tu

Îmi amintești că nu sunt în stare să învăț

Și că mai am mult până să înțeleg ce însemană

A avea o femeie lângă mine…

*

Port cu tristețe pe umeri nefericirea ta

Și cred că ar trebui să ne despărțim pentru totdeauna

Dacă îți produc atâta suferință

Mai bine lasă-mă liniștii mele

Înainte să se rupă definitiv firul care abia mai ține

rămășițele iubirii noastre

*

Dacă îți fac atâta rău

De ce te încăpățânezi să-mi dai târcoale

Și de abia te abții să mă ridiculizezi 

Pentru ca totul să se termine în pace

Ori plec eu, ori pleci tu…

 

Vives, acentuando dia a dia mis defectos
Resaltando lo que no me sale bien
Comparandome con todos
Que debia ser como este y como aquel

Vives, remendando segun tu
Todas mis fallas
Recordandome que no voy a aprender
Que me falta demasiado
Para tener a mi lado a una mujer

Llevo, con tristeza en mi espalda tu desdicha
Creo, que debemos por las buenas terminar

Si te hago tanto mal
Mejor dejame tranquilo
Antes que se rompa el hilo que quedo
Sosteniendo lo poco que se salvo
De nuestro amor

Si te hago tanto mal
Porque le das tantas vueltas
Y te evitas ridiculizarme mas
Para que esto se termine en santa paz
O me voy o te vas…

Și nu uitați: „Muzica este o izbucnire a sufletului.” (Frederick Delius)