Pedro Calderón de la Barca, unul dintre cei mai importanți scriitori spanioli, fiu al unui hidalgo din Montana (Astoria), Cavaler al Ordinului Santiago, cel mai important reprezentant al „secolului de aur” spaniol, s-a născut la , în Madrid, Spania, și s-a petrecut din viață în ziua de , în aceeași localitate spaniolă. Autor al unei opere de proporții (120 de comedii, 80 de autos și 25 de piese scurte, într-un act – numite entremesses), el este un artist legat prin fibre puternice de realitatea vieții spaniole de atunci, oglindind, printr-un realism avant la lettre, moravurile ei: de la suferințele și umilința omului din popor („Primarul din Zalameea”, fiind, din acest punct de vedere, o capodoperă), până la aventurile galante și comedia „de capă și spadă”, în toate regăsim aceeași viziune în detalii spumoase ale secolului al XVII.
De la Barca este un fin analist al existenței umane în aspectele ei simbolice, transmițând un mesaj pozitiv către umanitate: triumful iubirii și al tinereții asupra constrângerilor sociale este parte a umanismului pe care e construită funciar personalitatea sa artistică. Fire reflexivă, generoasă, interesată de noțiunile și valorile fundamentale, romantic prin predispoziția spre visare, el rămâne până la capăt un temporament solar, marcat autentic de sinceritate și talent.
Expresia consacrată a operei sale rezidă în motivul „viața e vis” – „la vida es sueño”, sugestie a prisabilității ființei umane, dependente, în fruntariile ei, de trecerea implacabilă a timpului.
Destinul uman este un capriciu al firii, iar existența nu este altceva decât „umbră” și „iluzie”, pentru că legea relativității nu se aplică doar în fizică…
“Qué es la vida? Un frenesí.
¿Qué es la vida? Una ilusión,
una sombra, una ficción,
y el mayor bien es pequeño:
que toda la vida es sueño,
y los sueños, sueños son…”
*
„Există o anumită parte e inteligenţei pe care toţi o pierdem, unii din exces, alţii din lipsă.”
*
„Se poate ca cineva să ştie cum să obţină o victorie, dar să nu ştie cum s-o folosească.”
*
„Ce este viaţa? O nebunie. Ce este viaţa? O iluzie, o umbră, o ficţiune. Şi binele suprem e trivial; pentru că întreaga viaţă e un vis şi toate visele nu sunt altceva decât vise.”
*
„Sfatul unei femei nu valorează prea mult, dar cel care nu ţine seama de el este un idiot.”
*
„Cine alege între minte și frumusețe trebuie să-și ia o amantă frumoasă și o nevastă deșteaptă.”
*
„Un secret e cel mai bine păzit de cel care nu-l știe.”
*
„Cine nu iubește defectele celei pe care o iubește, nu poate spune că este cu adevărat îndrăgostit.”
*
„Limba e cea mai periculoasă armă: rana făcută de săgeată se vindecă mai ușor decât cea făcută de cuvânt.”
*
„Cea mai mare victorie e asupra ta însuți.”
Citiți și Falsa libertate
Licențiată în Filologie, Andra Tischer trăiește în Sibiu, fiind profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național ”Octavian Goga” din Sibiu. A colaborat în cadrul Cercului Literar de la Cluj cu analize critice asupra creațiilor membrilor grupării, publicate în volume antologice, publică poezie în revistele Cenaclul de la Păltiniș, Confluențe.org, Logos și Agape (Timișoara), revista ”Singur” (Târgoviște), Melidonium (Roman, Neamț). Din 2015 până în 2017 a fost Secretar general de redacție la revista online Literatura de Azi. Publică volumul de poezii „Legi nescrise” în aprilie, 2018, la editura Armanis din Sibiu. Convinsă că salvarea ființei umane stă în iubire și în artă, capabilă să transfigureze orice fel de realitate, până și cea mai sordidă, Andra Tischer e o umanistă prin excelență, această vocație fiind cartea de vizită pe care și-a asumat-o tranșant cu fiecare ocazie.