„Vreau să rezist până se găseşte leacul cancerului‟

Patrick Swayze ( 18 august 1952, Houston, Texas –  14 septembrie 2009, Los Angeles, SUA) a fost un actor american de film, dansator, cântăreț și compozitor. A devenit celebru datorită interpretărilor sale din filmele „Dirty Dancing” (1987), pentru care a scris și compus cântecul „She’s Like the Wind” , „The Ghost” – Fantoma (1990), „Point Break” – La limita extremă(1991).

Cine și-ar putea imagina că există forțe atât de puternice, capabile să curme o existență plină de fericire, talent în toate domeniile artistice (dans, actorie, teatru, literatură, muzică ), sensibilitate, șarm, eleganță, inteligență… că oameni aproape perfecți (ar putea spune unii că perfecțiunea nu există) sunt răpuși la o vârstă la care se află în plină putere și ascensiune?

Și totuși, destinul are căile lui de a ne demonstra, muritorilor de rând, că legile jocului sunt în altă parte, și că la masa norocului unii joacă la cacealma…

„Eroul tragic moare sub semnul vieţii, nu trăieşte sub semnul morţii.”, spunea  poetul sibian Radu Stanca, în Tragedia şi modalitatea ei scenică în perspectiva actualităţii (1960).

Nu cred că se va uita vreodată felul în care a jucat în „Dirty Dancing” sau în „Ghost”, roluri pe care le-a făcut imortale. Și memoria lui va continua cât va putea pelicula să rămână neatinsă de vreme, adică ad aeternum… Patrick Swayze a primit recenzii pozitive pentru interpretarea sa din acest film. Criticii au lăudat chimia sa cu partenera de ecran, Jennifer Grey, și abilitățile sale de dans. Filmul a devenit un succes imens și a contribuit semnificativ la popularitatea lui Swayze. Pentru rolul său din „Ghost”, Patrick Swayze a fost lăudat pentru capacitatea sa de a aduce emoție și sensibilitate personajului său. Acest film a fost, de asemenea, un succes critic și comercial și a adus lui Swayze o nominalizare la premiul Globul de Aur pentru Cel mai bun actor într-un film dramatic.

Cel mai frumos dar pe care-l putem face unui artist este să-i rememorăm opera, așa că, poate astă-seară, sau mâine dacă e mai mult timp, să revedem unul din filmele la care am râs sau am plâns, sau chiar am trăit ambele emoții, la fel de puternic.

Patrick Swayze a fost un dansator talentat și a studiat dansul înainte de a se implica în industria cinematografică. A lucrat cu trupe de dans și a apărut în producții de teatru muzical, precum „Grease” și „West Side Story”. El a devenit cunoscut pentru rolurile sale din filmele „Dirty Dancing” (1987), în care a jucat alături de Jennifer Grey, și „Ghost” (1990), în care a jucat alături de Demi Moore. Aceste filme au avut un mare succes comercial și au consolidat statutul său de superstar de la Hollywood. În afara celor două filme menționate mai sus, Swayze a apărut în numeroase alte filme de succes, inclusiv „Point Break” (1991), „Road House” (1989) și „Donnie Darko” (2001).

Patrick Swayze a fost și un cântăreț talentat și a înregistrat mai multe piese muzicale de-a lungul carierei sale. El a lansat și un album numit „Dirty Dancing: Original Soundtrack” în 1987, care a avut un succes remarcabil.

Swayze a fost diagnosticat cu cancer pancreatic în 2008, iar lupta sa împotriva acestei boli a devenit cunoscută publicului. Cu toate că a fost supus unor tratamente agresive, Patrick Swayze a pierdut bătălia cu cancerul și a decedat în septembrie 2009, la vârsta de 57 de ani.

Hitul filmului ”Dirty Dancing”, „(I’ve Had) The Time of My Life” ajunge pe locul 1 în clasamentele din America, pe măsură ce „Swayze-lift” devine o mișcare de dans populară.

„(Ive Had) The Time of My Life” este o melodie din 1987 compusă de Franke Previte, John DeNicola și Donald Markowitz. A fost înregistrată de Bill Medley și Jennifer Warnes și folosită ca tema coloanei sonore a filmului. Piesa a câștigat o serie de premii, inclusiv Premiul Academiei pentru cel mai bun cântec original, Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun cântec original și Premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare pop duo. Succesul melodiei a fost imens. A câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună melodie originală și un premiu Grammy pentru cea mai bună interpretare a unui duet. De asemenea, a ajuns pe primul loc în clasamentele muzicale din mai multe țări.”I’ve Had The Time of My Life” a avut un impact cultural semnificativ. A devenit sinonim cu filmul „Dirty Dancing” și este adesea asociat cu scena finală de dans din film.