Oblio. A treia cale

ovidiu@stanomir

Bunicuța povestea… Oblio era cu gândul aiurea, la colega lui de clasă, de care-i plăcea foarte mult dar care nici nu-l băga în seamă. Eterna poveste… Vom sări peste amănunte. Oblio nu avea capul țuguiat ci round și toți copiii râdeau de el. În schimb, Oblio avea mintea ascuțită. Brici. Și-a dat seama că, fiind altfel decât ceilalți, era predestinat rolului de victimă perfectă. Ce să fi făcut? Și-a asumat rolul de clovn. Pentru că râdea în primul rând de sine, sarcasmul celorlalți se dovedea inutil. L-au acceptat ca atare. Era amuzant și nu reprezenta vreun pericol; nu le făcea concurență de niciun fel. Nici măcar nu se omora cu învățătura. Se menținea la linia de plutire.

La maturitate, după complicate tatonări, și-a descoperit vocația: holistica. Desigur, nimeni nu le poate ști pe toate. Asta a fost cândva, pe vremea lui Pico della Mirandola. Acum, în epoca ultraspecializărilor, cunoașterea absolută este o himeră. Oblio nu-și dorea și nici nu-și propusese una ca asta. Îl interesau conexiunile dintre fenomene. Ceea ce trecea dincolo de legătura cauză-efect. Desigur, îl invidia pe A-Toate-Ziditorul pentru că este și A-Toate-Știutorul. Deoarece nu avea cine-știe-ce vocație teologică și fiindcă filosofia nu-i satisfăcea setea de cunoaștere, Oblio căuta o a treia cale…

Rămăsese singur. Părinții lui s-au despărțit pe când el era un țânc. L-au crescut bunicii dinspre mamă, care, inevitabil, au fost chemați, rând pe rând, în veșnicie. Ar fi vrut să-și întemeieze o familie. Numai că nu-i era dat să fie un om ca toți ceilalți. Ce-i drept, îi plăceau femeile, însă nici nu era atrăgător, nici nu știa cum să se poarte cu ele. Prin urmare, s-a refugiat în cunoaștere. În holistică, precum v-am spus.

Descoperindu-și limitele, invidiindu-L pe A-Toate-Știutorul, a trecut printr-o inerentă criză. Nu s-a revoltat. N-a căzut în deznădejde. Neputând cuprinde macrocosmosul, a încercat cunoașterea cât mai profundă a microcosmosului interior. Redescoperise a treia cale, veche de când lumea: cunoașterea de sine.

Oblio. A treia cale

foto sursa