Celebrul roman al lui Victor Hugo, Notre-Dame du Paris, a devenit după incendiu, una dintre cele mai bune cotate cărți în topurile vânzărilor, după cum titrează The Guardian. Până ieri dimineață, mai multe ediții ale romanului publicat în 1831 s-au clasat în topul vânzărilor de pe , în timp ce una dintre cărțile despre capodopera arhitecturii gotice s-a clasat pe locul al șaselea.
Acest succes confirmă tendința francezilor de a căuta refugiul în literatură în acele momente de criză națională, așa cum s-a întâmplat cu romanul memorialistic „Sărbătoarea continuă” de E. Hermingway, în care autorul descria atmosfera cafenelelor din Parisul anilor 1920, devenind cea mai vândută carte după atacurile teroriste din noiembrie 2015.
Un fragment cu note profetice din roman a circulat în media franceză în timpul incendiului care a distrus părți masive din acoperișul catedralei și a dus la prăbușirea turlei.
„Toți ochii se ridicaseră spre acoperișul bisericii”, scria Hugo, „ceea ce vedeau era foarte staniu. Pe cea mai înaltă din galerii, deasupra ferestrei centrale, o flacără uriașă se ridica dintre cele două clopote, cu vârtejuri de scântei.”… […]
„O flacără enormă, sălbatică și amenințătoare, împrăștiindu-se odată cu fumul în vânt. Dedesubtul flăcării, dedesubtul balustradei cu trifoi de jar, două jgheaburi cu boturi de monștri zvârleau neîncetat ploi arzătoare ce-și desprindeau șiroaiele argintii pe tenebrele fațadei exterioare.”
Franța va lansa o competiție arhitecturală internațională pentru noul design al acoperișului catedralei după ce structura de ștejar a turlei a fost veche de 850 de ani a fost distrusă de flăcări iar resturile s-au prăbușit în interiorul naosului, a afirmat primul ministru. Primul Ministru Édouard Philippe a afirmat că acest concurs va fi o provocare la adresa arhitecților, care vor avea în vedere utilizarea tehnicilor moderne, specifice zilelelor noastre. Deși estimările reconstrucției nu sunt definitivate, s-au strâns deja peste 1 miliard de euro din donații. Conform The Washington Post, vestea a stârnit și foarte multe reacții negative, dată fiind discrepanța dintre apelurile pentru cazuri umanitare, la care se răspunde cu întârziere sau deloc, și acest caz în care, se afirmă tranșant, „n-a murit nimeni, n-a fost nimeni rănit”. În februarie, de exemplu, la apelul făcut de Națiunile Unite pentru criza din Yemen, care ar fi necesitat 4 miliarde de dolari, s-au strâns în jur de 2.6 miliarde, sumă considerabil îndepărtată de ținta finală. La Conferința din Geneva, Secretarul General António Guterres a afirmat, cu ton amar: „Aproape 10 miliaone ne despart de eradicarea foametei din această țară”.
Nici în România reacțiile nu au fost în totalitate favorabile, dar au declanșat campanii de restaurare a unor monumente date uitării (cum sunt cele de la Herculane, de ex.), aflate în totală descompunere. Vom afla la timpul potrivit dacă acest țel se va realiza, acum, când contextul a declanșat această reconsiderare a valorilor naționale.
Cât despre catedrala din Paris, Emmanuel Macron a promis, în timpul nopții de marți, că Notre Dame va fi reconstruită „în 5 ani, mai frumoasă decât a fost”, însă specialiștii s-au arătat foarte reticienți, apreciind că lucrările s-ar putea extinde pe mai multe decade. Episcopul Patrick Chauvet a afirmat că, o mare parte din catedrală a fost serios afectată, ceea ce ar putea duce la închiderea ei pentru vizitatori timp de 6 ani.
Philippe Demay, unul dintre reprezentanții pompierilor a aprecizat faptul că turnurile catedrale s-ar fi prăbușit dacă cei peste 400 de pompieri nu ar fi acționat cu maximă rapiditate, declarând că această operațiune a fost „extrem de dificilă”.
Édouard Philippe a afirmat că este vorba despre „o provocare enormă și de o responsabilitate pe măsură”, fiind vorba de un edificiu cu o istorie atât de importantă. Tot el a pus problema unei reconstrucții în spirit modern, adecvată vremurilor de acum, dar a stârnit reacții potrivnice din partea lui Benjamin Mouton, fostul arhitect șef al catedralei Notre Dame: „Turla este o capodoperă, ea trebuie refăcută exact așa cum a fost”. Stéphane Berhault, arhitect specialist în reconstrucția monumentelor vechi a anticipat o dispută aprigă în ceea ce privește stilul în care se va înălța noul edificiu, apreciind că ”Ala e mereu în Franța, fiecare vrea să-și impună punctul de vedere.”
Suntem curioși, ținem aproape.
Citiți și Notre Dame – Quo vadis, Domine?