Jazz-ul e ca o poveste de dragoste ale cărei acorduri păstrează nealterată emoția primei întâlniri și înfiorata amintire a celei din urmă…

Între toate formele de expresie artistică și plastică,  jazz-ul ocupă un loc privilegiat, născându-se la confluența dintre sunet și imagine, fiind capabil să le dezvolte pe ambele cu aceeași forță de sugestie. Pentru că el este mai puțin teorie, cât practică a simțurilor, mai puțin un stil cât un modus vivendi, este, în fine, o stare și efectul ei în planul imagistic interior al artistului și al auditoriului, în măsură absolut egală. Aceasta pentru că jazz-ul toarnă în creuzetul armoniei muzicale libertatea deplină a spiritului, purificat de orice așteptare sau regret.

Nimic previzibil în curgerea sinuoasă a melodiei, din care străbate bucuria omului de a trăi între ai săi, ființe umane sau divine – originile sale se află în cântece de leagăn sau religioase (așa-numitele gospel), în aspirațiile spre libertate exprimate de muzica tradițională a sclavilor africani, stilul de interpretare fiind întrebare și răspuns, sau în sentimentul înfrățirii cu natura pe care culegătorii de bumbac îl îmbrăcau în celebrul mai apoi stil blues, probabil o reminiscență a nostalgiei omului care se refugiază în clipele mai puțin fericite în singurul loc capabil să-i producă alinare – muzica. (sursa: aici)

elle.com

Nimic mai potrivit pentru această descriere decât cele mai bune piese ale cântăreței Norah Jones (n. 30 martie 1979, numele la naștere Geetali Norah Jones Shankar), compozitoare, muziciană și actriță americană.

„Fără un pian nu ştiu cum să stau jos, nu ştiu ce să fac cu mâinile.”

Norah Jones este fiica reputatului muzican indian Ravi Shankar și sora artistului grafic, muzicianului și compozitorului Shubhendra Shankar (născut în 1941). Norah are un palmares impresionant: a câștigat de nouă ori premiul Grammy, vânzând peste 50 de milioane de discuri pe mapamond, a ocupat locul 60 în topul artiștilor din revista Billboard, în anii  2000-2009.

„Succesul și arta de a face muzică sunt două lucruri diferite pentru mine”

Jones a debutat în 2007 în filmul My Blueberry Nights , regizat de Wong Kar Wai , cu Jude Law , David Strathairn , Rachel Weisz și Natalie Portman . Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes în mai 2007 și în Statele Unite în aprilie 2008.

https://www.youtube.com/watch?v=pX6yf9bcnIY

Citiți și Jazz-ul se interpretează din inimă…