Monica Tonea

Monica Tonea – arhiva personală

Am reîntâlnit-o în Gara de Nord, pe când așteptam trenul de 16:50 care urma să mă ducă acasă. Ajunsesem cu o oră înainte și, din colțul meu retras, plictisit de așteptare, găsisem o modalitate să mă distrez. Astfel, mă zgâiam la trecători și compuneam în minte câte o poveste pentru fiecare. O zărisem mai devreme, dar distanța nu-mi permisese să-i deslușesc trăsăturile nobile. Le intuisem, însă, și remarcasem că împrăștia în jur un aer distins. Mă fascinase încăpățânarea cu care se străduia să citească dintr-o carte ale cărei coperți nu le distingeam. Alunga sistematic, cu o scuturare a capului rumoarea mulțimii și revenea apoi la lectură. Din când în când, își ridica ochii mari dintre pagini pentru mici reconectări la realitatea înconjurătoare și se încrunta înciudată. Nu-i prea reușea. Nu am stăruit să-i recreez după bunul meu plac povestea, mi se părea prea sofisticată și probabil că ar fi trebuit să-i acord mai mult timp decât celorlalți pentru a reda ceva cât de cât plauzibil.

Trenul a tras între timp pe linie și, cum mă săturasem să aștept în soarele puternic, am urcat, neconvins totuși că asta era ceea ce-mi doream să fac cu adevărat. Ceva mă sâcâia, dar nu eram sigur ce suscitase această stare negativă. Urcasem, și, dintr-un motiv neștiut de mine, rămăsesem lângă scară, sprijinit de bară, în loc să mă duc să-mi caut locul atribuit în primul vagon. Călătoream doar la clasa întâi, mult mai acceptabil decât să merg în vagoanele dărăpănate alocate clasei a doua. În plus, beneficiam de gratuitate, cum mama era funcționar CFR.

 

Așa am ajuns să o redescopăr. Zeița mea cu profil romanic care etala totuși o notă aromatică distinctă de Constantinopol datorată trăsăturilor ei perfect carnale, m-a zdruncinat cu frumusețea ei atavică de abia atunci când s-a pregătit să urce în tren. Aerul ei de femme fatale m-a lăsat perplex câteva secunde bune. Ireala creatură care, în ochii mei vrăjiți, plutea deasupra peronului încins, îmi lăsase impresia că era dincolo de natura ei paradisiacă să pășească ca toți muritorii de rând. Cu o grație anume, cu mișcări lente ce-i conturau și mai bine voluptatea vulcanică și cu ochi mari, de cadână, încercuiți de tuș negru și adumbriți de gânduri ascunse, înainta creând valuri de emoții împrejur, total absorbită în inaccesibilele ei profunzimi. Ca o adiere, s-a săltat pe prima treaptă și și-a ridicat privirea răvășitoare înspre mine, cu un zâmbet divin în colțul gurii ce mă ducea cu gândul, nu știu de ce, la miresme egiptene. De altfel, zâmbetul păstrase singura urmă de ștrengărie rămasă din copilărie pe figura ei de surată a ielelor mitologice, ce-și propusese să-mi apară în cale chiar atunci. Nu mă recunoscuse. Doar era un pic debusolată că-i blocam accesul și nu-i permiteam să ajungă pe platforma instabilă dintre vagoane.

arhiva personală

Înciudat, m-am retras, rumegând îndelung sentimentul de sufocare. Mă gâtuia dorința de a o aborda, combinată cu o lipsă de îndrăzneală nefirească. M-am dat deoparte și am urmărit-o cum se îndepărta de mine. Între ușurare și dezamăgire, am constatat că aveam compartimente alăturate. Cum ar fi fost să mergem împreună în același compartiment? M-ar fi ignorat ca acum câteva secunde, sau am fi intrat în vorbă fără opreliști? Chiar sunt așa de nerecunoscut? Mi-am păstrat totuși trăsăturile. Din păcate, nasul proeminent nu-mi făcea vreo favoare în ochii minunatei mele. Totuși, nu eram de lepădat, înfățișarea mea, per ansamblu, are trecere în ochii femeilor. Gândurile mele vraiște care ruminau insistent nu m-au lăsat să-mi controlez impulsurile de moment și am descoperit cu întârziere că mă aflam ieșit la o țigară pe culoar de un timp indefinit. Nu-mi aminteam când mă instalasem absent pe locul cu numărul 6, când pusesem valiza deasupra, când ieșisem cu ochii goi pe culoar fără să văd nimic dimprejur.

Revenindu-mi în simțiri, m-am felicitat pentru inspirația de a sta pe coridor, căldura din interior mă sufoca și n-aveam nicio intenție să mă întorc, totuși m-am mirat că nu fusesem deloc conștient de gesturile mele.

Cum ziceam, mă complimentam singur pentru inițiativa necontrolată și eram pe cale să-mi inund plămânii cu aerul proaspăt adus în goana trenului prin geamul larg deschis, când, inhalându-l, l-am simțit contaminat cu o aromă zăpăcitoare de mosc și santal purtată de vânturile intercalate de-a lungul culoarului presărat cu geamuri deschise din loc în loc. Atunci am devenit receptiv la lumea înconjurătoare. M-am dezechilibrat insesizabil, de surpriză, când privirile ni s-au intercalat pentru câteva secunde, așa cum stăteam rezemat de ușa închisă a compartimentului. Ea, rătăcită printre călătorii care circulau în picioare, la fel de absentă ca și mine, savura o clipă de certitudini lângă geamul deschis și neasaltat încă de aglomerație. Contactul vizual nu a lăsat-o de piatră.

A devenit conștientă de existența mea, chiar dacă încă nu știa unde să plaseze în memorie personajul nou apărut în cale. Și-a întors privirea cu lentoare dinspre peisajul secvențial de afară și m-a măsurat de jos în sus cu ochii micșorați, strecurând printre buzele ușor țuguiate fumul țigării aprinse din care trăsese un fum adânc mai înainte. Ajunsă la nivelul chipului meu crispat, îmi cercetă fără prea mult interes figura, tresărind imperceptibil. Dar nu fusese decât o speranță falsă sentimentul că m-ar fi recunoscut în sfârșit. În mod cert, încă nu mă plasa nicăieri pe linia ei temporală.

din arhiva personală

Trenul gonea absurd, scrâșnind pe șinele învechite, neatent la umbrele minții mele, iar vântul șuiera înfierbântat în urechile mele concentrate pe orice zgomot ar fi venit eventual dinspre ea. De unde a venit curajul, nu știu nici acum, retrospectiv! Mi-am scos o țigară din pachet și, slavă Domnului obiceiului aceluia prost, am întrebat-o dacă are o brichetă. Am strâns în același timp în pumnul stâng ascuns Zippo-ul meu moștenit de la bunicul, ascuns în buzunar. A surâs și apoi apărut că se decide să-mi acorde mai multă atenție. N-a durat mult de data asta. Noi ne știm, mi-a spus atunci cu convingere în voce, micșorându-și din nou ochii ei puțin oblici. Și încă cum, m-am grăbit eu să confirm, mai bine decât   crezi!

Cartea poate fi achiziționată accesând acest link.