Are și mediul online avantajele lui. Putem citi lucruri care să ne stârnească introspecția, să ne facă atenți la tot ceea ce obișnuiam să facem greșit până acum. Acest cuvânt în sine, -„acum” – ne dă fiori, nu-i așa?, pentru că desparte lumea de ieri de lumea de azi, lăsând între ele o breșă cât… China de mare, cum se spune.
Scrisoarea intitulată „Ce ne învață într-adevăr virusul Corona / Covid-19?”, care îi este atribuită în mod eronat lui Bill Gates, a început să circule prin e-mail și grupuri WhatsApp în data de 23 martie, a fost distribuită pe rețelele de socializare, devenind virală într-un timp foarte scurt.
O serie de celebrități au distribuit postarea, inclusiv Naomi Campbell, iar ziarul “The Sun” a lansat un articol despre acest text, făcându-l public, la rândul lor. Odată ce a devenit limpede că a fost o eroare, „The Sun” a eliminat articolul și și-a cerut scuze pentru incident. Un purtător de cuvânt al ziarului a declarat: „The Sun a publicat din greșeală o poveste despre scrisoarea care circulă pe e-mail. Articolul a fost înlăturat acum. Ne cerem scuze pentru această eroare.”
Încă nu este clar cine a început să difuzeze textul online și nici cine este autorul de facto. Este însă foarte interesant ca lectură, iar efectul psihologic poate fi unul pozitiv, atâta timp cât lecturăm cu deplină obiectivitate fiecare idee și îi acordăm credit. Adică ar putea fi exact ceea ce ne lipsește în zilele acestea, când multă lume simte presiunea celor patru pereți. Ai casei, ai minții, ai sufletului. Pentru că, nu-i așa, ne putem hrăni spiritul, pentru că asta ne ține „(cu)minte”. Am cercetat multe surse, o variantă în limba engleză tot am mai găsit, apoi a dispărut și aceea. Chiar nu contează autorul – sau autoarea – să-l țină Dumnezeu sănătos, importantă e revelația care l-a scos din anonimat. Dacă între timp o să se afle numele, să ni-l spuneți și nouă. Cine își mai aduce aminte de Cervantes omul, sau de Goethe? Desigur, oricine știe, în schimb, cine a fost Don Quijote sau Faust. Cineva vrea să fie mai catolic decât Papa, nu știe că poți sta strâmb și să judeci drept. În același timp.
Dar să citim și să reflectăm:
„Cred că există un scop spiritual în spatele a tot ceea ce se întâmplă.
Pe măsură ce meditez la asta, vreau să împărtășesc cu voi ceea ce simt că virusul Corona / Covid-19 face cu adevărat pentru noi.
1. Ne reamintește că toți suntem egali, indiferent de cultură, religie, ocupație, situație financiară sau cât de faimoși suntem. Această boală ne tratează pe toți în egală măsură.
2. Ne reamintește că toți suntem conectați și ceva care afectează o persoană are efect asupra alteia.
3. Ne reamintește cât de prețioasă este sănătatea noastră și cum am neglijat-o prin consumul de alimente slab-nutritive fabricate și apa potabilă care este contaminată cu substanțe chimice.
Dacă nu avem grijă de sănătatea noastră, ne vom îmbolnăvi, desigur.
4. Ne reamintește cât de scurtă este viaţa și de ceea ce este cel mai important pentru noi să facem, adică să ne ajutăm unii pe alții, în special pe cei bătrâni sau bolnavi.
Scopul nostru nu este să cumpărăm hârtie igienică.
5. Ne reamintește cât de materialistă a devenit societatea noastră și cum, atunci când ne aflăm în perioade dificile, ne amintim care este esențialul de care avem nevoie (alimente, apă, medicamente), spre deosebire de “luxul” căruia îi oferim uneori valoare inutil.
6. Ne reamintește cât de importantă este familia noastră și de cât de mult am neglijat-o.
7. Ne reamintește că adevărata noastră muncă nu este job-ul nostru, asta facem noi, dar nu am fost creaţi pentru asta.
Adevărata noastră muncă este să ne îngrijim unul pe celălalt, să ne protejăm reciproc.
8. Ne reamintește să ne ținem egoul sub control.
Ne reamintește că, oricât de mari credem că suntem sau cât de mari cred alții că suntem, un virus poate aduce lumea într-un impas major.
9. Ne reamintește că puterea liberului arbitru este în mâinile noastre.
Putem alege să cooperăm, să ne ajutăm și să ne sprijinim reciproc sau putem alege să fim egoişti,
să ne ascundem.
10. Ne reaminteşte că putem fi răbdători sau ne putem panica.
Putem fie să înțelegem că acest tip de situație s-a mai întâmplat de multe ori înainte în istorie și va trece, sau putem să ne panicăm și să o vedem drept sfârșitul lumii și, în consecință, să ne provocăm mai mult rău decât bine.
11. Ne reaminteşte că acesta poate fi ori sfârşitul, ori un nou început.
12. Ne reaminteşte că Terra este “bolnavă”.
Ne reamintește că trebuie să vedem la fel de urgentă viteza de defrișare ca şi viteza cu care hârtia igienică dispare de pe rafturi. Suntem bolnavi pentru că și “casa noastră” este bolnavă.
13. Ne reamintește că, după fiecare dificultate, există întotdeauna ușurare.
14. În timp ce mulți văd virusul Corona / Covid-19 ca un mare dezastru, prefer să îl văd ca pe un *auto-corector*.
Este trimis să ne amintească de lecțiile importante pe care le-am uitat
și depinde de noi dacă le vom (re)învăța sau nu. „
În cee ce privește lecțiile pe care le primim în viață, să nu uităm că nu toată lumea merge la școală, unii greșesc drumul și merg degeaba, alții greșesc școala și învață fără tragere de inimă, câte unii primesc lecții la care nu se așteaptă – iar dintre ei, unii promovează cu brio, alții rămân corigenți.
Voi? Ați trecut clasa?
Documentare și traducere: Denisa Muntean
Citiți și Cine sunt eu?
Și ascultați o melodie veche, dar bună de pus pe repeat.