Cine a fost ”Moș Nicolae” ?

Sfântul Nicolae, numit și Nicolae din Bari sau Nicolae din Myra,  este unul dintre cei mai populari sfinți comemorați în est și bisericile occidentale și asociat, în mod tradițional, sărbătorilor de iarnă.

Nefiind atestată de vreun document istoric, despre viața sa nu se știe nimic sigur. Se spune că a fost episcop de Myra, în secolul al IV-lea.

Astfel, conform tradiției, Nicolae s-a născut în vechiul oraș portuar lician Patara și, când era tânăr, a călătorit în Palestina și Egipt. A devenit episcop de Myra la scurt timp după întoarcerea în Licia.

Myra a fost oraș grec antic, apoi grec roman, apoi grec bizantin, apoi grec otoman, din Licia. A devenit micul oraș turc Kale (aproape de Demre) din actuala provincie Antalya a Turciei.

Nicolae a fost închis în timpul persecuției creștinilor de către împăratul roman Dioclețian, dar a fost eliberat sub conducerea lui Constantin cel Mare. A participat la primul conciliu de la Niceea (325), unde l-ar fi lovit pe ereticul Arius în față.

El a fost înmormântat în biserica sa din Myra și, până în secolul al VI-lea, altarul său a devenit bine cunoscut.

Nicolae ridicându-se la ceruri, pictură Biserica St. Nicolas de Veroce, Haute-Savoie, France

În 1087, marinari sau negustori italieni i-au furat presupusele rămășițe din Myra și le-au dus la Bari, în Italia; aceasta a sporit foarte mult popularitatea sfântului în Europa, iar Bari a devenit unul dintre cele mai aglomerate centre de pelerinaj.

Moaștele lui Nicolae rămân consacrate în bazilica San Nicola din Bari din secolul al XI-lea, deși fragmente au fost achiziționate de biserici din întreaga lume. În 2017, cercetătorii au datat un astfel de fragment de relicvă, o bucată de os de șold, dintr-o biserică din Statele Unite și au confirmat că este din secolul al IV-lea.

Reputație

Reputația Sfântului Nicolae pentru generozitate și bunătate a dat naștere la legende ale unor minuni pe care le-a făcut pentru săraci și nefericiți. Avea reputația că ar fi dat zestre, în aur, la trei fete nevoiașe, pe care altfel sărăcia le-ar fi forțat la prostituție, și că a readus la viață trei copii care fuseseră tăiați de un măcelar și puși într-o cadă cu saramură.

În Evul Mediu, devotamentul față de Nicolae s-a extins în toate părțile Europei. A devenit sfântul protector al Rusiei și al Greciei, frățiilor și breslelor caritabile, copiilor, marinarilor, fetelor necăsătorite și al unor orașe precum Fribourg, în Elveția, și Moscova.

Minunile lui Nicolae au fost un subiect preferat pentru artiștii medievali și piesele liturgice, iar tradiționala zi de sărbătoare a fost prilejul ceremoniilor Băiatului-Episcop, un obicei european larg răspândit în care un băiat, ales fie din cor, fie din școala ce funcționa pe lângă biserică,  prelua rolul episcopului până în Ziua Sfinților Inocenți (28 decembrie). (sursa)

Salvând Myra de foamete, detaliu al unui panou din Patru povești din viața Sfântului Nicolae, tempera pe lemn de Ambrogio Lorenzetti, Galeria Uffizi, Florența.
© PHOTOS.com/Getty Images Plus

Seara de 5 spre 6 decembrie

Pentru că legenda lui s-a răspândit în fiecare țară din Europa, ziua de Sfântul Nicolae a devenit ziua darurilor și a activităților caritabile. Nu întâmplător ziua de 5  decembrie este și Ziua Voluntariatului, dedicată celor aflați în suferință sau în lipsuri de orice fel.

Seara de 5 spre 6 decembrie este una dintre cele mai așteptate de către cei mici (și chiar de cei mari :)). Lustruiesc ghetuțele și pregătesc cizmulițele, așteptându-l cuminți pe Moș Nicolae.

Acest obicei își trage rădăcinile dintr-un episod relatat în scrierile religioase, în care se spune că Sfântul Nicolae a salvat trei surori sărace, împinse de tată și de sărăcia cruntă spre prostituție. Sfântul le-ar fi aruncat, prin geam, pungulițe de bani în camere, iar acestea au rămas agățate în ghete… Fetele s-au măritat, la scurt timp după aceea.

Caracterul anonim al gesturilor de bunătate a făcut ca tradiția să se păstreze și oamenii au fost inspirați să ofere, la rândul lor, daruri cu ocazia zilei Sfântului Nicolae.

 

foto tumblr.com