Un DOGumentar despre ieri, acum şi libertate

Lux sau libertate? O alegere spinoasă văzută prin ochii a doi câini – de Bucureşti şi de Viena – între avantajele şi inconvenientele a două situaţii îndelung râvnite, deloc opuse, dar pe care nu mulţi au privilegiul să le trăiască în acelaşi timp. În cadrul programelor sale dedicate migraţiei, tematică dominantă pe care şi-a ales-o pentru acest an, Forumul Cultural Austriac Bucureşti are bucuria să prezinte, pentru prima oară în proiecţie naţională, DOGumentarul  „Miroase a Paradis” de Ovidiu Anton şi Alexandru Bălăşescu, o parabolă cu tâlc si ironie subtilă, departe de orice evidenţe şi aşteptări, despre comparaţiile între „noi şi ei” – oameni, animale, condiţii, ţări etc. Filmul va fi disponibil între 22 martie 2021, ora 18.00, şi 28 martie 2021, ora 23.00, pe site-ul Forumului Cultural Austriac Bucureşti.

Filmul va putea fi vizionat aicihttp://bit.ly/MiroaseAParadis

„Miroase a Paradis” pune faţă în faţă doi câini, două orașe, două voci: una feminină şi una masculină. Pe de o parte, avem un câine fără stăpân din Bucureşti – din vremea când aceste patrupede erau o prezenţă obişnuita în oraş –, adoptat de o familie vieneză, domesticit şi integrat într-un sistem avansat, confortabil dar şi foarte reglementat, de relaţii între oameni şi animale. De cealaltă parte, se află o cățeluşă din Viena care soseşte „în vizită” în capitala României, împreună cu proprietarii ei. Profitând de neatenţia acestora, animalul fuge și dispare „în jungla urbană a societăţii post-socialiste”, învăţând un nou mod de viaţă, cu alte constrângeri şi libertăţi, în absenţa oricărei protecţii sau ajutor uman.

„Aceste povești sunt spuse din perspectiva animalelor și sunt însoţite de comentarii, explicaţii și speculații filozofice privind relaţiile între câine și om, dar și alte teme precum exilul, migrația, identitatea, planificarea urbană și structurile de putere politică. Antropomorfizarea, atribuirea unor caracteristici umane unei alte fiinţe animale sau vegetale, este o  încercare artistică de a dizolva granița dintre om și animal și de a crea o formă de coexistență  care anulează ierarhiile împământenite în relația dintre cei doi”, explică Ovidiu Anton şi Alexandru Bălăşescu.

Proiectul „Miroase a Paradis” a fost câştigătorul competiţiei „Create your Bucharest”, organizată în 2015 de către MAK (Muzeul vienez de Arte Aplicate), în cadrul primei ediţii a „Vienna Biennale”. „Explorarea istoriei Bucureștiului contemporan prin istorisirea unor fragmente din viețile contrastante a doi câini urbani este un mod neobișnuit de elocvent, incisiv și original de a aborda problemele critice și adesea dureroase ale societăţilor contemporane”, arată cei cinci membri ai juriului în argumentarea deciziei lor unanime. Filmul a fost prezentat în premieră în România în 2017, în cadrul expoziţiei personale a lui Ovidiu Anton „Home is where my problems are”, în cadrul proiectului „Future Museum” al Centrului Ceh din Bucureşti.

Ovidiu Anton (Timişoara, 1982) este un artist vizual austriac de origine română, care trăieşte și lucrează la Viena. Lucrările sale au fost prezentate în expoziții importante, în muzee și galerii de renume, precum Koenig 2 (Viena, 2017), Kunstmuseum Liechtenstein (2017), Kunsthaus Graz (2015), OFF-Biennale (Budapest, 2015), MAK (Muzeul de Arte Aplicate, Viena, 2015), Centrul Cultural Tobacco 001 (Ljubljana, 2014) etc.

Autor a numeroase studii şi volume de ficţiune, cu preocupări în cele mai diverse domenii, Alexandru Bălăşescu (Craiova, 1974) este un cunoscut antropolog român, cadru didactic asociat al unor universităţi prestigioase din întreaga lume. Colaborator îndelungat al prof. Vintilă Mihăilescu, activitatea şi scrierile sale se axează pe studiul progresului tehnologic, culturii materiale, corpului și relației om-natură. Dorind să exploreze relaţia dintre ştiinţă şi artă, Alexandru Bălăşescu lucrează frecvent cu artiști contemporani. Colaborarea sa cu Ovidiu Anton a început la Istanbul, atunci când Ovidiu i-a cerut să interpreteze o pisică în filmul său „Street Cat Deluxe”. În prezent, Alexandru Bălăşescu locuiește la Frankfurt, în Germania.

Miroase a Paradis (2016)

Un DOGumentar de Ovidiu Anton şi Alexandru Bălăşescu

Durata – 42’27’’

Film în limbile germană şi română, subtitrat în limba engleză

Informaţii în timp realhttps://www.facebook.com/events/180693107198682

Credite foto – Ovidiu Anton/Alexandru Bălăşescu

Pentru contacte de presă şi programări de interviuri, vă rugăm să luați legătura cu Andrei Popov, responsabilul pentru relaţia cu presa al Forumului Cultural Austriac (Andrei.POPOV@bmeia.gv.at ; 0723.17.47.96)