Viziunea filmului „Maria, Regina României” de Brigitte Drodtloff

Brigitte Drodtloff , scenarist, regizor, trăiește în Germania, originară din România.
photo by ©Corinna Korda

 Pentru mine a fost foarte clar, cum o văd pe această regină excepțională, din prima clipă în care mi-a venit ideea să scriu acest film: o femeie, o viziune, o țară.

Prin câteva întâlniri cruciale în primăvara anului 1919, cu cei care hotărau soarta lumii după Primul Război Mondial, Regina Maria a construit un viitor ce părea imposibil pentru România, o țară mică și lipsită de sprijin, cum era percepută în acele timpuri. Un moment decisiv, pe care l-am văzut și povestit prin prisma Reginei Maria. Experiența proprie m-a învățat, ce înseamnă să lupți pentru imaginea României în străinătate. De mulți ani regizez, organizez și desfășor evenimente culturale despre România, în Germania și internațional, vorbind la emisiuni TV și radio, unde arăt o față a țării mele natale, diferită de cea prezentată de mediile occidentale. De aceea am putut să mă identific foarte bine cu cele prin care a trecut Regina Maria. Fiind o femeie modernă, sigură de sine, regina a știut să argumenteze inteligent și să convingă cu diplomație, influențând astfel mersul istoriei. O femeie puternică în mijlocul unei lumi dominate de bărbați ahtiați după putere. Reginei i-a reușit imposibilul. Farmecul feminin, prestanța și discursul acestei regine ieșite din comun, a schimbat hotărâtor soarta României, țara pe care a iubit-o mai mult chiar decât pe cea în care s-a născut. Este o poveste care s-a petrecut în urmă cu o sută de ani, totodată mai actuală ca oricând, într-o lume în care bărbații și femeile se confruntă pe scena politică și decid soarta omenirii. Este o poveste despre dăruire, implicare, curaj și tenacitate.

Viziunea filmului „Maria, Regina României” de Maria-Denise Theodoru

Maria-Denise Theodoru, jurnalist, profesor, scriitor, cu 30 de ani de activitate la Radio România.

Cel mai dificil lucru, când am decis să răspund la provocarea lui Brigitte Drodtloff de a scrie împreună un scenariu având-o ca protagonistă pe Regina Maria, a fost să-mi imaginez cum puteau fi acomodate realitatea istorică, propriile declarații și rumorile din presa vremii, cu imaginea uriașă a femeii care a lăsat o coadă de cometă pe firmamentul ultimei sute de ani.

Cum să faci să redai strălucirea, forța, dar și zbuciumul și neîmplinirile unei mame-regine, unei soții cu prea multe greutăți pe umeri, unei  femei extraordinar de talentate și unei minți politice vizionare?

Rezultatul, portretul final al Reginei Maria în acest film artistic, a nu se uita ce presupune un film artistic, este un tablou de galerie celebră, unde Suverana României Mari se află la egalitate cu toate marile regine ale lumii.

Pot spune cu drag acum că am uitat oboseala și disperarea celor aproape doi ani în care s-a copt scenariul, când nimic nu mi se părea la înălțimea Reginei, când îmi era teamă să nu o rănesc, când mi se părea că o iubesc prea  mult, când mi se părea imposibil să o dăruiesc lumii secolului al XXI-lea în toată complexitatea ei…

Dar, încă o dată, Maria, Regina României, a dovedit că are putere și dincolo de timp, așa cum inima ei continuă să fie cu noi, printre noi, de acolo, din caseta de aur de la Pelișor. Ea pornește acum pe ecranele lumii să-și continue drumul și să fie simbolul forței feminine creatoare, care a binecuvântat România și pe români, iubindu-i cu o dragoste  ce ar trebui să devină model de urmat pentru tinerele generații.

Maria nu este doar o regină de poveste, ea este o femeie modernă puternică, care înțelege perfect realitățile timpului său, decisă să facă bine poporului și țării, cheltuind mult efort și rezistând durerilor personale și bârfelor de toate felurile.

Sper ca românii de toate vârstele să o înțeleagă mai bine acum pe Maria, Regina !”

Viziunea filmului „Maria, Regina României” de Roxana Lupu

Roxana Lupu: Actriță născută în România, a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale din București

Acest rol a reprezentat pentru mine o provocare și o onoare că mi s-a oferit. Am trăit bucurii si încercări deopotrivă, pe platou fiind pusă în diverse situații. Prin rol sau mai bine spus prin experiențele Reginei Maria, am învățat despre politică, diplomație, perseverență, demnitate și patriotism. A fost mai mult o experiență de viață, dincolo de o experiență artistică, una pentru care sunt extrem de recunoscătoare.

Înainte să accept acest rol, citeam un interviu al lui Gary Oldman, care povestea de câte ori a refuzat rolul lui Winston Churchill în filmul „Darkest Hour” iar în momentul în care l-a acceptat a realizat munca monumentală ce-l aștepta, dar și satisfacțiile. A juca rolul unui personaj real va fi întotdeauna o încercare și o aruncare în gol, deoarece fiecare om are o părere despre acea personalitate istorică. Este o sarcină în care nu ai cum să mulțumești pe toată lumea și nu ar fi constructiv, ca actor, să-ți dorești acest lucru.
Dar când accepți această provocare, te îmbogățești ca persoană, ca artist și, pe măsura muncii depuse, vin și recompensele.

A fost o provocare să o înțeleg pe Regină ca om, dincolo de calitatea de monarh, iar în acest sens devine esențial a citi, a asimila, a vedea tot ce înseamnă Regina Maria, memorii, jurnale sau mărturii. Materialul este enorm, iar Regina a fost extrem de prolifică scriind basme, memorii, pictând. Provocarea a fost în a parcurge cât mai mult material, în a gândi și a acționa într-o măsură cât mai mare ca Regina. Sarcină nu ușoară, considerând cât de admirată a fost, dar și cât de controversată.

Recomand ca lumea să meargă să vadă filmul, deoarece este un subiect fundamental pentru noi ca neam, ca identitate istorică. Marea Unire, un subiect prea puțin discutat și înțeles mai ales de generația tânără.
Este filmat, regizat și spun eu, jucat bine. Filmul arată extraordinar, peisajele sunt fascinante și modul în care se desfășoară acțiunea este captivant și dinamic.
Este un film unic din punct de vedere regizoral, ca subiect și ca viziune în cinematografia românească și europeană, ce prezintă un episod din istoria noastră, pe care avem datoria să o cunoaștem.

(Presskit, Vertical Advertising)

Cine este Roxana Lupu, artista din rolul  Reginei Maria?

 Actriță născută în România, a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale din București. În 2013 termină și un doctorat în pedagogie teatrală cu lucrarea „ Triada: persoană, personaj, public”. A cunoscut succesul la Londra.

Filmografie:

2019 – „Maria, Regina României” – Regina Maria

2018 – „Nerd” – Mama lui Norbert (voce)

2018 – „Private Lives of The Monarchs” – serie Tv (Smithsonian Channel) – Princess Margaret of Snowdon

2017 – „Inside Buckingham Palace” (documentar BBC) – Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

2017 – „Inside Windsor Palace” (documentar BBC) – Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

2017 – „Royal Murder Mysteries” – Prințesa Tatiana Romanov

Teatru:

„BU21” – Ana (Trafalgar Studio și Theatre 503,  Londra)

„Frank Sumatra” – Bev (Theatre N16)

„A 12-a noapte” – Olivia (Teatrul de Comedie, București)

Citiți și ”Maria, Regina României” – un film – eveniment