Jean Paul Gaultier este un designer de modă francez, născut la 24 aprilie 1952 în Arcueil, Franţa, ce a impresionat atât prin stilul său provocator şi unic cât şi prin standardele sale.

Jean Paul Gaultier

sursă foto: romaniamama.ro

Acesta a iubit moda de la o vârstă foarte fragedă, astfel că, la vârsta de opt ani căutând prin dulapul bunicii sale, a fost fascinat de corsetele ei, de la care s-a şi inspirat mai târziu.

Fiind atât de interesat de modă şi de proiectare de la o vârstă foarte fragedă, a trimis câteva schiţe către mai mulţi designeri parizieni, reuşind să obţină un loc de muncă cu Pierre Cardin la vârsta de optsprezce ani, chiar dacă era la şcoală în vremea aceea, acesta lucra după orele de curs, lucru care l-a făcut sa nu reuşească la examenele şcolare. „Când am început cariera mea, m-am dus să lucrez cu Pierre Cardin. În acel moment, desigur, nu aveam linia mea sau orice altceva, aşa că nu aveam stilul meu, făceam ce îmi spunea Cardin” a declarat Gaultier in cadrul Vogue.

Jean Paul Gaultier

sursă foto: gandul.info

Timpul său la Cardin a fost scurt, datorită concedierilor, Gaultier se mută la Jacques Esterel, unde a învăţat multe din ceea ce urma să-i devină semnătură, apoi mutându-se la Casa de Couture Patou. Acesta revine la Cardin în 1974.

În 1976, împreună cu partenerul său Francis Menuge, şi-a lansat prima sa colecţie în cadrul unei prezentări fiind etalate obiectele sale de semnătură.

După şase ani, în 1982, îşi lansează propria sa casă de modă, iar după trei ani îşi deschide un magazin la Paris.

Jean Paul Gaultier

sursă foto: magcentre.fr

Multe dintre colecţiile sale arată că femeile adoptă îmbrăcăminte masculină iar bărbaţii, fuste şi corsete sau rochii cu trene.

Jean Paul Gaultier

fotografie de la evenimentul Haute-Couture Fashion (Paris), colecția toamnă-iarnă 2012-2013, de Jean Paul Gaultier (sursă: diane.ro)

 

Paris Fashion Week, colecția toamnă-iarnă 2011-2012 (sursă foto: littlevioletribbon.blogspot.com)

În 1990, Jean Paul Gaultier a devenit recunoscut la nivel internaţional prin proiectarea costumelor pentru turneul Madonnei ‘Blond Ambition’. Sutienele conice pe care le-a creat pentru ea se numără printre cele mai ”iconice” modele din istorie. Gaultier spune că nu s-a gândit niciodată că vor deveni atât de importante. „Am fost un fan al Madonnei, aşa că am fost încântat să colaborez cu ea pentru acest motiv- nu că ar fi bine pentru cariera mea” declară el in 2010.

Jean Paul Gaultier

sursă foto: lenouveleconomiste.fr

 

Madonna (sursă foto: ew.com)

În 1993 își deschide o linie de parfumuri, dintre care amintim trei: primul, „Classique”, „Le Male” (1995), bucurându-se de un succes răsunător și ajungând pe locul 1 în Europa și „Scandal” (2017). Toate parfumurile care poartă semnătura lui Gaultier au un design al sticluței inedit, reprezentând fie trupul feminin, fie pe cel masculin.

„Classique” (sursă foto: boutika.co.ma)

 

„Le Male” (sursă foto: emag.ro)

 

„Scandal” (sursă foto: emag.ro)

În 2006, succesul său profesional a compensat cu tragedia personală când partenerul său de afaceri şi totodată iubitul lui, Francis Menuge a devenit grav bolnav şi a murit la scurt timp de SIDA.

Gaultier a devenit cel mai nou designer care a colaborat cu gigantul american Target în mai 2009.

În 2010 a primit premiul de inspiraţie pentru contribuţia sa pe tot parcursul vieţii in moda pentru bărbaţi şi lupta împotriva SIDA.

În 2011 lanseaza prima sa colecţie de costume de baie şi încheie mandatul cu Hermes.

colecția Hermes de toamnă 2010, de Jean Paul Gaultier (sursă foto: vogue.com)

Toate creaţiile sale se confruntă cu ideea genului, amestecând femeile şi bărbaţii aproape de perfecţiune.

„Aş vrea să spun oamenilor, să vă deschideţi ochii şi să găsiţi frumuseţe acolo unde nu vă aşteptaţi să o găsiţi.”

Gaultier este considerat drept unul dintre cunoscuţii revoluţionari ai modei, fiind cunoscut şi ca ”l’enfant terrible”, nume în care se regăsește chiar şi astăzi.

Jean Paul Gaultier

Jean Paul Gaultier (sursă foto: kfetele.ro)

Citește și Vă spun drept: unele femei sunt grozave!

Traducere: Cristina Ioana Stan