Născută pe 19 ianuarie 1943, în Port Arthur, Texas, Janis Joplin a dezvoltat o pasiune față de muzică la o vârstă foarte fragedă, dar cariera ei a început odată cu intrarea în trupa Big Brother & Holding Company în 1966. Albumul lor din 1968 , Cheap Thrills, a fost un succes uriaș.

The First Lady of Rock ‘n’ Roll a murit în anul 1970, 4 octombrie, în urma unei supradoze accidentale cu heroină.

Nu a simțit atracție față de școală

Joplin a ieșit mereu în evidență. În calitatea sa de studentă la Liceul Thomas Jefferson, ea purta deseori cămăși pentru bărbați cu dresuri sau fuste scurte. Din păcate, zilele ei de școală nu au fost zile fericite; a fost tachinată pentru stilul ei personal unic, numită „scroafă” și și bârfită pe motive de promiscuitate. Până în cursul superior, Joplin era cunoscută ca o fată dură, căreia îi plăcea să bea.

A fost votată ”Cea mai urâtă persoană din campus”

În 1963, Joplin a fost votată „Cel mai urâtă persoană din campus” la Universitatea din Texas, Austin, unde studia arta. Aceast fapt, împreună cu dorința ei de a deveni muzician, a determinat-o să părăsească statul natal, Texas, și să se îndrepte spre San Francisco. A cântat la Festivalul Folk Monterey din 1963 și a petrecut ceva timp în New York, dar nu a reușit să-și lase amprenta pe scena muzicală în acel an.

Îţi poţi distruge ziua de azi făcându-ţi griji pentru mâine.

A avut nevoie de o trupă pentru a se lansa…

Fiorul scenei a fost prea mult pentru Joplin, iar în 1966 a revenit la San Francisco și s-a alăturat trupei de rock psihedelic Big Brother și Holding Company. (Ea trebuia să se căsătorească în acel an, dar a anulat nunta pentru a se alătura trupei.) Performanța trupei la Festivalul Monterey Pop din 1967 le-a adus recenzii excelente, iar albumul lor din 1968, „Cheap Thrills”, a fost un succes uriaș.

…dar mai apoi a descoperit că se descurcă mai bine singură

Pe măsură ce doamna trupei, prin comportamentul său atrăgea tot mai mult atenția publicului, s-au creat disensiuni între ea și colegii de trupă. De asemenea, Joplin a simțit că trupa o trage înapoi din punct de vedere profesional, iar în cele din urmă a decis să urmeze o carieră solo. Ultima ei reprezentație cu Big Brother and Holding Company a fost în decembrie 1968.

Iubea pictura și poezia

Joplin avea acea latură dură, oarecum sălbatică, dar avea și o latură mai sensibilă. Interesele ei includeau pictura, citirea și scrierea poeziei. Când a apărut la „The Dick Cavett Show” alături de actrița Raquel Welch, ea l-a încurajat pe Welch să citească F. Scott Fitzgerald. În 1991, o pictură în ulei de Joplin, în vârstă de 13 ani, a fost găsită într-un dulap de aprovizionare de la vechea ei biserică și donată Muzeului din Coasta Golfului.

I-a spart o sticlă în cap lui James Morrison

Joplin și muzicianul Jim Morrison aveau cel puțin un lucru în comun: dragostea pentru alcool. La o petrecere organizată de producătorul Paul Rothchild, Joplin a respins avansurile lui Morrison, dar acesta a persistat, până când Joplin l-a lovit peste cap cu o sticlă de Southern Comfort. Conform biografiei, „Break On Through: The Life and Death of Jim Morrison” de James Riordan, în ciuda faptului că a fost doborât de lovitură, Morrison a continuat să o admire pe Joplin, entuziast: „Ce femeie grozavă! Este grozavă! ”

Nu te compromite singur. E tot ceea ce ai.

Nu a știut niciodată ce succes va avea

Primul album solo al lui Joplin, „I Got Dem Ol” Kozmic Blues Again Mama! ”, Lansat în 1969, nu a avut un mare succes. De fapt, adevăratul succes solo nu a apărut decât după moartea ei, cu lansarea albumului postum al piesei „Pearl”. Joplin încă lucra la „Pearl” când a murit, ceea ce înseamnă că producătorul Paul Rothchild trebuia să termine proiectul fără ea.

„Pentru toată incompletitudinea sa (sau poate din cauza lui),„ Pearl ”rămâne o bijuterie în scurta și cariera gălăgioasă a unui adevărat original”, a scris un comentator al BBC Music.

Fără prohibiții

Când fotograful Bob Seidemann a rugat-o să pozeze topless și să facă o declarație despre idealismul culturii hippie, ea a spus că ar prefera să se poată dezbrăca complet. Fotografia a fost publicată în 1972, la doi ani de la moartea lui Joplin.

Potrivit unui organizator de concerte de la Civic Arena din Pittsburgh, Joplin a întârziat pe scenă pentru că a făcut sex în cabina ei. Când a apărut pe scenă, în lumina reflectoarelor, într-o fustă aproape transparentă, toată lumea a putut observa că nu purta lenjerie.

A cumpărat o piatră de mormânt pentru Bessie Smith

Idolul lui Joplin, și cea mai mare influență a ei a fost Bessie Smith, numită „regina blues-ului”. Ea chiar le-a spus prietenilor că a crezut că este reîncarnarea lui Smith. Joplin s-a înfuriat când a aflat că Smith a fost înmormântată într-un mormânt nemarcat din Pennsylvania, în urma morții ei într-un accident de mașină la vârsta de 43 de ani. Ea și Juanita Green, fiica unuia dintre angajații lui Smith, au plătit o piatră de mormânt, cu epitaful, „Cel mai mare cântăreț de Blues din lume nu va înceta niciodată să cânte”.

Pe scenă mă admiră douzecişicinci de mii de oameni, acasă ajung însă singură.