Atunci când un om umbrește soarele prin zâmbetul său, este inutil să plângi netrebnic la plecarea lui către Rai. Ivan Patzaichin străbate istoria cu pagaia ruptă, împotriva curentului de mediocritate al unei lumi stinghere.
L-am întâlnit, nu se poate spune că l-am cunoscut, în comunitatea lipoveană adunată la un bal mascat organizat de domnul Nicu Avram, în locul de poveste numit Vatra Neamului. Am cântat bineînțeles rusește, iar Ivan Patzaichin a venit timid la mine să îmi strângă mâna. M-a șocat asprimea palmelor lui. Nu cred că am simțit vreodată mâini mai bătute de vânt și de vreme ca ale lui. Mi-a zis că este Ivan Patzaichin, cu un zâmbet incapabil de minciună. M-am simțit copleșită și i-am spus că eu trebuie să îi spun cine sunt, el fiind celebru, iar eu nimeni. Atunci când mă nășteam eu, Ivan devenise deja campionul „cu pagaia ruptă”. Un luptător cu apa, cu vântul și cu sine. Un erou al generației mele, sper și al altora, dacă vor să caute identitate prin alteritate. Atitudinea blândă, glasul molcom, gesturile largi, toate se pietrificau într-o îndârjire specifică marilor luptători.
Om al Deltei Dunării, creator de „canotcă”, Ivan Patzaichin este marcă internațională într-un sport în care e necesar pactul cu natura pentru a ieși învingător. Multiplu medaliat cu aur, deținător al „Colanului de Platină” din partea Comitetului Internațional Olimpic, Maestru Emerit și Internațional al Sportului, Antrenor Emerit, decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer, cu Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa I și cu Decorația Regală „Nihil Sine Deo”, acestea sunt câteva repere istorice dintr-o viață sortită recordului. Ivan Patzaichin a ajuns și erou de benzi desenate de Alex Talambă și George Drăgan în volumul ”Mila 23”.
Nu știu dacă acest uriaș poate deveni muzeu, dar cu siguranță trebuie întreținută memoria colectivă prin promovarea unui cod de onoare în viață și în sport, ilustrat la nivel maxim de Ivan Patzaichin.
Luptătorul Ivan Patzaichin a pornit cu lotca spre Rai…Îi salutăm Trecerea și îi mulțumim pentru onoarea oferită cu generozitate în această viață.