Îl ascultam pe Gyuri (Ioan Gyuri Pascu – n. 31 august 1961, Agnita, d. 26 septembrie 2016, București) cu „Instalatorul” lui, pe repeat, și nu m-aș fi săturat de energia pe care o transmitea cu toată ființa lui, parcă anume turnată în „esență mică”, pentru ca talentul lui să apară cu atât mai mare. Apoi i-am pierdut urma, mai ales că eram o împătimită a spectacolelor de divertisment pe care le ținea cu Divertis.
Baladele, cum este și „Ține tu luna”, în schimb, mă înfiorau… Se spune că atunci când artiștii mor tineri înseamnă că Dumnezeu a avut planuri mai mari cu ei, iar acolo, undeva, spectacolul continuă. Astăzi, din fericire, mai avem înregistrări. Omul s-a trecut de mult, căci inima plătește tribut dezamăgirilor și suferințelor morale.
„Viaţa în sine este o rugăciune cu tot ce înseamnă ea: cu boală, cu sănătate, cu iubire şi disperare, iar miracolul vieţii este acum şi aici.”
Trei ani fără Gyuri, cât o veșnicie.
Prin fumul de țigară
Mă văd atunci în gară
Stingher încercăm să-ți spun cât sunt de bun
Acum sunt singur iară
Cu o cafea amară
În față
Și-n mintea mea te recompun și încerc acum să-ți spun
Ține tu luna în mâna ta
Și lasă restul în seama mea
Ține tu luna în mâna ta
Eu te voi mângâia
Până când nerostit vom spune „da”
Când telefonul sună
Te-aud spunând iar „bună”
Și brusc mă simt din nou curat
Mă simt iar bun…
Și văd iar începutul
Și-ți simt din nou sărutul
Mă lupt cu timpul s-ajung cumva să-ți spun…
Ține tu luna în mâna ta,
Și lasă restul în seama mea
Ține tu luna în mâna ta,
Eu te voi mângâia
Până când nerostit vom spune da
Știu că nu mă aseamăn
Cu sufletul tău geamăn
Știu că nu-ți pot oferi întregul „a iubi”,
Mă simt străin și totuși
În înfloriri de lotusi
În mintea mea te recompun și încerc acum să-ți spun
Eu te voi mângâia
Până când nerostit vom spune „da”
„Gândurile au o putere foarte mare. Absenţa lor are una şi mai mare.”
Licențiată în Filologie, Andra Tischer trăiește în Sibiu, fiind profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național ”Octavian Goga” din Sibiu. A colaborat în cadrul Cercului Literar de la Cluj cu analize critice asupra creațiilor membrilor grupării, publicate în volume antologice, publică poezie în revistele Cenaclul de la Păltiniș, Confluențe.org, Logos și Agape (Timișoara), revista ”Singur” (Târgoviște), Melidonium (Roman, Neamț). Din 2015 până în 2017 a fost Secretar general de redacție la revista online Literatura de Azi. Publică volumul de poezii „Legi nescrise” în aprilie, 2018, la editura Armanis din Sibiu. Convinsă că salvarea ființei umane stă în iubire și în artă, capabilă să transfigureze orice fel de realitate, până și cea mai sordidă, Andra Tischer e o umanistă prin excelență, această vocație fiind cartea de vizită pe care și-a asumat-o tranșant cu fiecare ocazie.