Hugh Laurie a devenit cunoscut în întreaga lume datorită rolului din serialul dramatic Doctor House. Comediantul britanic ar fi putut lua, cu ușurință, o cu totul altă cale în carieră…

Hugh Laurie (n. 11 iunie 1959, Oxford)

Canotor de clasă, actor de teatru de revistă

În calitate de elev de colegiu, el a fost un canotor de mare clasă. Nu a fost singurul din familie care a avut o pasiune pentru sport. Tatăl său a câștigat o medalie de aur la Olimpiada de la Londra, din 1948, ca parte a echipei naționale britanice. Cel mai mic dintre cei patru copii, Laurie a mers la Eton College; în timpul petrecut acolo s-a implicat în canotaj și a devenit rapid unul dintre cei mai buni ai națiunii – în 1977 a fost jumătate din perechea națională de campioni juniori. În campionatele mondiale de juniori organizate în Finlanda în acel an, el și coechipierul său au terminat pe locul patru în lume.

În anul următor, Laurie a intrat la Universitatea Cambridge, cu intenția de a studia arheologia și antropologia. De asemenea, a avut intenția de a se alătura prestigioasei echipe de canotaj, însă problemele de sănătate întâmpinate pe parcursul primului an de studiu l-au determinat să se retragă din competițiile de canotaj.

În timp ce-și recăpăta sănătatea, Laurie a avut primele sale experiențe ca actor, implicându-se în „Footlights Club”, un renumit grup de teatru de revistă. În ultimul său an de la Cambridge, a fost ales președinte al clubului având-o  ca vicepreședinte pe Emma Thompson. 

Fry and Laurie

Hugh Laurie a cunoscut inițial succesul cu proiectul Fry and Laurie, creat alături de colaboratorul său Stephen Fry, și a apărut în filme precum Sense and Sensibility, 101 Dalmațieni și Stuart Little, înainte să joace rolul lui Gregory House, încăpățânatul doctor din serialul care i-a adus celebritatea.

Hugh Laurie as Dr. Greg. House 

În ultimul deceniu a apărut în alte serii apreciate, precum The Night Manager (pentru care a primit și un Glob de Aur), Veep, Catch-22 și Avenue 5.

Avenue 5

S-a întors pe ecrane cu o serie SF de comedie, Avenue 5. La cei 60 de ani, cu barba mult mai pronunțată și cu un zâmbet în locul figurii încruntate a lui House, Laurie continuă să încânte publicul. În noul său serial SF de comedie, Avenue 5, actorul britanic joacă rolul lui Ryan Clark, căpitanul unei nave spațiale menite să ducă turiștii într-o croazieră în Sistemul Solar.

Muzician și scriitor

Talent pluridisciplinar, Laurie cântă la clape – face parte din trupa rock Poor White Trash – și a adăugat încă o profesie listei lungi de realizări când, în 1996, a publicat primul său roman, The Gun Seller.

Împlinirea unui vis nu înseamnă că trebuie să încetăm să visăm.

 

Hugh Laurie este onorat cu o stea pe Walk Of Fame, Hollywood, 25 octombrie 2016, California

foto tumblr.com

Citește și Cinci momente cât o viață