Iubire după iubire
Derek Walcott
Va veni vremea
când, cu încântare,
vei spune bun venit sosirii tale
la propria uşă, în propria oglindă,
şi fiecare va răspunde zâmbind la salutul celuilalt
spunându-i, stai jos. Mănâncă.
Îl vei iubi iarăşi pe străinul care ai fost.
Oferă-i vin. Oferă-i pâine. Înapoiază inima ta
ei însăşi, străinului care te-a iubit
întreaga ta viaţa – şi pe care l-ai ignorat
pentru altcineva, străinului care îţi ştie toate tainele inimii.
Răsfoieşte scrisorile de dragoste de prin sertare,
fotografiile, vechile însemnări disperate,
decojeşte-ţi imaginea din oglindă.
Aşază-te. Sărbătoreşte, înfruptă-te din viaţa ta.
Traducere: Petru Dimofte
Despre autor:
Născut pe insula Santa Lucia, o fostă colonie britanică din vestul Indiei, poetul și dramaturgul Derek Walcott (1930–2017) s-a format inițial ca pictor, dar s-a dedicat scrisului curând după aceea, din tinerețe încă. Primul poem îi apărea la 14 ani, într-un ziar local, iar cinci ani mai târziu se tipărea volumul intitulat 25 Poems, pe care l-a distribuit la colț de stradă. Limbajul, puterea, colonialismul, iubirea, natura, sunt temele preferate și se regăsesc în volumele de mai târziu: Tiepolo’s Hound (2000), The Prodigal (2004), Selected Poems (2007), White Egrets (2010), și Morning, Paramin (2016). Anul 1992 este de referință în cariera lui Walcott, întrucât devine laureat al Premiului Nobel, motivația juriului fiind: „Pentru opera poetică de o intensă luminozitate, susținută de o viziunea istorică rezultată din implicarea multiculturală.”
Începând cu 1955, Walcott și-a împărțit timpul între Boston, New York și Santa Lucia, devenind unul dintre cei mai cunoscuți scriitori ai vremii. În 1990 i se publică Omeros, primită cu mare succes de către critică și de către public, fiind o carte care redă cu acuratețe „experiența exotică” a Carraibelor, sugerând , ca artă poetică, rolul pe care natura îl joacă în destinul creator al omului.
Ca dramaturg, e cunoscut pentru poemul dramatic Dream on Monkey Mountain, pentru fondarea a două teatre (Trinidad Theater Workshop și Boston Playwrights’ Theatre).
Citiți și Pisicile lui Borges