„Dacă cineva vrea să afle ceva despre mine ca artist, pot doar să-l sfătuiesc să-mi privească temeinic și atent tablourile și să caute în ele răspunsul la întrebarea: cine sunt și ce vreau.”

 Gustav Klimt (n. 14 iulie 1862, Baumgarten, Viena – d. 6 februarie 1918, Viena) a fost un pictor și decorator austriac, lider al avangardei vieneze și unul din fondatorii Secesiunii vieneze.

Pot picta si desena. Asta cred eu şi alte câteva persoane spun că şi ei cred asta. Dar nu sunt sigur dacă e adevărat.”

Arta lui a contribuit în mare măsură la izbucnirea uneia din cele mai mari revoluții din istoria artei.

Arta, toată, e erotică. Nu o înţelege cine o priveşte altfel.

Un centru de artă digitală din Paris, purtând un nume cât se poate de sugestiv – Atelier des Lumières – a invitat iubitorii de artă să facă o plimbare prin picturile lui Gustav Klimt, cu intenția de a recrea, virtual, simfonia cromatică și simbolistică a picturii sale.

În jur de 140 video proiectoare instalate pe o suprafață de 3,300 metri pătrați și un sistem sonor spațializat au adus la viață opere de artă și le-au transformat într-un spectacol virtual, declarat cel mai mare din lume de acest gen. Picturile nu atârnă împrejur, ci sunt proiectate pe podelele, tavanele și pereții unei foste turnătorii de fier, situată în sectorul al 11-lea al Parisului. Elemente monumentale ca turnul de  uscat, bazinul și rezervor de apă, coșurile de fum au fost transformate pentru a crea decorul ideal pentru expoziții permanente, împărțite în două zone: „Hala” și „Studioul”.

Covor de Grădini

Emblematicul Palat Secession apare prezentând Secesiunea Vieneză, cu fațadele sale împodobite cu forme organice, compoziții florale și motive vegetale stilizate. Plină de simbolism, secvență începe cu perioada de aur a lui Klimt ( cu un număr de capodopere ca Sărutul, Danae, Portretul Adelei Bloch Bauer I și așa mai departe) și scene de natură în aer liber, transformând podeaua Studioului Luminilor (Atelier des Lumières) într-un covor de nenumărate livezi, grădini și pajiști. Itinerarul, puțîn după aceea, prezintă creația lui Egon Schiele, cu satele sale ca un fel de pătură- mozaic pe pereți, înainte de a ne întoarce la Gustav Klimt  cu o galerie de portrete subliniind și exaltând feminitatea în toate formele sale, incluzând faimoșii Șerpi Acvatici 2 ( Les Amies).

Un fundal sonor clasic cu muzică de Richard Wagner, Chopin, Beethoven, Strauss și Mahler este ales ca să acompanieze programul de la o secvență la alta, adăugând o dimensiune emoțională aceastei expoziții virtuale. În zona ‚Studioul” , o arie dedicată artei contemporane, vizitatorii descoperă creațiile unor artiști digitali experimentați sau novici care au primit dreptul  de exprimare plastică, alături de marele pictor.