Cazurile de Covid cresc din nou. 

Joe Biden a fost diagnosticat cu Covid
Protocolul „FLiRT” pentru tratarea pacienților a început să ia amploare vara aceasta

Pe măsură ce noile variante ale coronavirusului continuă să ia amploare, numărul cazurilor pare să fie în creștere în Statele Unite. Două dintre aceste variante, KP3 și KP2, reprezintă acum peste jumătate din toate cazurile, iar datele de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată că vizitele la camera de urgență, decesele și ratele de spitalizare legate de Covid au crescut în ultimele săptămâni.

Simptome de luat în considerare

Nu există nicio dovadă că simptomele variantelor dominante noi, incluzând cele cunoscute sub numele de „FLiRT”, ar fi în vreun fel diferite față de alte tulpini mai recente ale virusului, a spus Aubree Gordon, un epidemiolog de boli infecțioase de la Universitatea din Michigan.

Printre simptome, încă se enumeră strănutul, congestia, durerile de cap, durerile de mușchi, greața sau voma. Alte simptome raportate de multe persoane sunt oboseala și o stare generală de moleșeală.

De obicei, cu cât aveți mai multă imunitate de pe urma vaccinării sau infectării anterioare, cu atât va fi mai puțin severă următoarea infectare cu virusul. (Cu toate acestea, este posibil să experimentați simptome ceva mai intense la următoarea infectare decât ați avut în cazul anterior; în plus, simptomele pot varia de la o infecție la alta.)

Simptomele Covidului pot părea similare cu cele cauzate de alergii sau alte infecții. Diferența dintre ele se poate vedea cel mai bine prin testare.

Când (și cum) să vă testați

Experții spun că, într-o lume ideală, oamenii ar face teste de Covid încă din momentul în care încep să apară simptomele sau și-au dat seama că au fost expuși, după care se mai testează o dată în interval de două sau trei zile. Dar, dacă aveți acasă un număr limitat de teste rapide, există câteva soluții pentru a le folosi la potențialul maxim: testați-vă imediat daca aveți febră sau tuse, a precizat Doctorul Davey Smith, un specialist al bolilor infecțioase al Universității din California, San Diego.

Dacă aveți alte simptome dar puține teste la îndemână, ați putea aștepta câteva zile pentru a vă testa, pentru a reduce șansele unui fals negativ. Persoanelor care sunt imunocompromise, în vârstă sau care prezintă afecțiuni de sănătate sub adiacente le este recomandat să se testeze din momentul în care încep să se simtă rău sau au fost expuse. Astfel, ele pot începe să administreze medicamentul Paxlovid pentru a reduce severitatea bolii, a menționat Doctorul Paul Auwaerter, directorul clinic al departamentului de boli infecțioase de la Johns Hopkins Medicine.

Dacă întâmpinați simptome de mai mult de trei zile dar rezultatul testelor continuă să fie negativ, există puține șanse să obțineți vreun rezultat pozitiv la testele făcute acasă. Doctor Gordon a explicat că acest lucru se întâmplă fie pentru că nu aveți Covid, fie pentru că eliberați cantități de virus prea mici pentru ca un test rapid să le detecteze.
Dacă așteptați să vă testați, ar trebui să luați măsuri de precauție între timp pentru a minimiza potențialul de a răspândi virusul, precum purtarea unei măști în public sau izolarea, a spus Doctor Paul Sax, directorul clinic al departamentului de boli infecțioase de la Spitalul Brigham and Women’s .
Înainte de a folosi un test, verificați data de expirare. Dacă este expirat, puteți verifica dacă încă se poate folosi prin analizarea bazei de date a F.D.A. Aveți grijă unde stocați testele de Covid pe timpul verii; rezultatele pot fi afectate dacă le lăsați în căldură extremă timp de mai multe zile. Autoritățile sanitare au recomandat de asemenea evitarea utilizării testelor produse de Cue Health .

Medicamente pentru a preveni și a trata Covidul

În luna martie, FDA a aprobat noi medicamente pentru persoanele puternic imunocompromise, precum cele care primesc transplanturi de celule stem sau de organe. Medicamentul, Pemgarda, este o infuzie de anticorpi monoclonali care poate fi administrată ca măsură preventivă, înainte ca persoanele să contacteze virusul.

Copiii de la 12 ani în sus care au fost testați pot administra Paxlovid în termeni de 5 zile de la apariția simptomelor. Medicamentul oprește virusul din a se replica în organism și reduce riscul de deces al persoanelor mai vulnerabile la boli severe. Nu există dovezi cum că Paxlovid ar fi mai puțin eficient împotriva variantelor actuale de vârf decât împotriva tulpinilor anterioare ale virusului, au spus experții. Oamenii de știință încă dezbat dacă Paxlovid poate într-adevăr să reducă riscul de a dezvolta Covid pe lungă durată.

Există două alte tratamente antivirale pe care medicii le folosesc mult mai rar: Remdesivir, cunoscut sub denumirea de Veklury, care se administrează ca infuzie intravenoasă la adulți și copii, și molnupiravir, cunoscut sub denumirea de Lagevrio, care este un comprimat ce poate fi utilizat pentru a reduce riscul de boală severă în rândul adulților.
Doctorii recomandă să vă odihniți pe cât de mult posibil atunci când sunteți bolnavi. Dacă vă simțiți în stare, dați o tură în jurul blocului- „nu ar trebui să nu faceți deloc mișcare”, a menționat Doctor Sax– dar nu vă forțați”.

„Unele persoane preferă plimbările lungi”, a spus Dr. Smith. „Eu doar stau în pat și citesc o carte. În esență, pur și simplu mă chinui să trec prin asta”.

Bruno Mars- „Just the way you are”