Cuvinte cu sonorul uitat „pe minim”

Amuzante sau inutile, descriptive sau doar ciudate, aceste cuvinte lăsate la marginea uitării mi-au stârnit curiozitatea și dorința de a le da volumul ”pe tare”, ca să ne agite un pic imaginația cu delicatețea melancoliei, dar mai ales cu pișcătura originalității.

Tarantism

O afecțiune caracterizată prin dorința necontrolată de a dansa. Cu originea plasată în Italia secolului XVII, la vremea respectivă se credea că e cauzată de mușcătura unei tarantule. Numele de tarantula provine de la denumirea portului Taranto, o bază maritimă și navală situată în regiunea Apulia din sud-estul Italiei. Și are, culmea, legătură directă cu dansul tarantella, considerat un soi de leac pentru tarantism, bolnavul dansând tarantella până la epuizare. Pam-pam!

Ultracrepidarian

Este persoana sau obiceiul de a emite opinii, critici și sfaturi cu privire la chestiuni aflate cu totul în afara sferei propriei cunoașteri. Termenul se trage de la un comentariu celebru făcut de Apelles, un artist grec, atunci când un cizmar i-a criticat tabloul. Expresia latină „Sutor, ne ultra crepidam”, așa cum a fost definită de Pliniu și modificată ulterior de alți scriitori latini în „Ne ultra crepidam judicaret”, poate fi tradusă sub aspectul că un cizmar nu trebuie să judece dincolo de propriile tălpi, cu alte cuvinte criticii ar trebui să comenteze doar lucruri despre care știu ceva.

Yonderly

A fi departe, distant din punct de vedere emoțional sau mental, distrat, neatent.

Gorgonize

A avea un efect paralizant sau fermecător asupra cuiva, a împietri (metaforic) pe cineva. În mitologia greacă, Gorgonele (din adjectivul grec gorgos, care înseamnă „terifiant”) erau înfățișate ca trei monștri feminini care aveau șerpi în loc de păr și capacitatea de a transforma pe oricine îi privea în piatră. Cea mai notorie dintre cele trei a fost Medusa; când a fost ucisă de eroul Perseus, capul tăiat a păstrat puterea de a transforma pe oricine îl privea în piatră. În vorbirea modernă, a gorgon(iz)a pe cineva înseamnă a-l face să se simtă pietrificat printr-o privire intimidantă.

Slugabed

O persoană care rămâne în pat mult după timpul obișnuit sau ora potrivită pentru a se ridica și a începe activitatea.

Callipygian

Înseamnă să ai un popou frumos, foarte bine conturat. Callipygian provine din combinația a două cuvinte grecești antice pentru „frumusețe” și „fese” și a fost folosită pentru a denumi o statuie a zeiței grecești a iubirii, așa-numita Afrodită Kallipygos, care își ridică roba pentru a-și dezvălui frumusețea părții posterioare

Kakistocracy

Este un sistem de guvernare condus de cei mai mai puțin calificați, mai răi și/sau mai lipsiți de scrupule. Cuvântul a fost inventat în secolul al XVII-lea.

Groke

Este un cuvânt scoțian vechi care se referă la cineva care se holbează tăcut la tine în timp ce mănânci, în speranța că vei împărți mâncarea cu el.

Cacoethes

Este o dorință, un impuls incontrolabil, în special pentru ceva dăunător.

Cu iz de vechi și bizar, cuvintele astea au totuși o putere de sugestie grăitoare și, în plus, un potențial universal de folosință. Savurați!

Ilustrațiile – sursa pinterest.ro