Regalul zilei de 1 ianuarie. Pentru că muzica face din oameni îngeri, limpezește gândul și conștiința, dă sănătate spiritului și îl înalță în zone celeste. Concertul de Anul Nou de la Viena reprezintă un astfel de moment, consfințind legătura între oameni: vizionat de pe întreg mapamondul de către milioane de telespectatori, Concertul, desfășurat în Sala de Aur a Musikverein din capitala Austriei, are loc întotdeauna cu ușile închise, datorită cererii enorme de bilete.

 

© WienTourismus / Lois Lammerhuber

Anul acesta, Concertul, pe care îl puteți viziona pe programele oferite de Televiziunea Română – TVR 1 şi TVR 1 HD, de la ora 12.15, se va desfășura sub bagheta lui Andris Nelson, unul dintre cei mai cunoscuţi dirijori ai scenei muzicale internaţionale. Andris Nelson,  în vârstă de 42 de ani, născut la Riga, este directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Boston, dar şi al Orchestrei Simfonice germane din Leipzig (Gewandhauskapellmeister). Legătura sa de suflet cu muzica s-a produs printr-o revelație, în fragedă pruncie- la vârsta de cinci ani, mama și tatăl vitreg (un dirijor de cor) l-au dus la o reprezentație a operei Tannhäuser a lui Wagner, la care se referă Nelsons ca la o experiență profund formativă: „… a avut un efect hipnotic asupra mea. Am fost copleșit de muzică. Am plâns când a murit Tannhäuser. Cred că acesta a fost cel mai important lucru care s-a întâmplat în copilăria mea.

Din 2010, Andris Nelson a fost colaboarator permanent al Filarmonicii din Viena, dar Concertul de Anul Nou 2020 reprezintă prima ocazie când letonul Andris Nelson dirijează acest eveniment cultural excepțional.

În programul de anul acesta, pe lângă piesele clasice, Nelson a inclus și un omagiu dedicat compozitorului Ludwig van Beethoven (17 decembrie 1770-26 martie 1827), Contretänze, moment care va include şi scene de balet pentru televiziune.

Vizionare plăcută!

Citiți și Ultima noapte din an…