Che Guevara. Iubit de unii, urât de alții. Una dintre cele mai cunoscute figuri ale anilor ’50, la fel de controversat astăzi pe cât era și în timpul vieții sale. Considerat de către unii ca fiind erou, și de către alții ca fiind doar un ucigaș, Che Guevara rămâne totuși o reprezentare emblematică a unei viziunii, a unei epoci, a unei țări. Iată 10 lucruri pe care probabil nu le știai despre faimosul ”brand” cubanez!

Ernesto Che Guevara, 1962

Chancho

Che Guevara, ca tânăr, a fost poreclit „Chancho” (porcul), din cauza obiceiurilor sale de îmbăiere (sau a lipsei acestora), și a faptului că purta cu mândrie „o cămașă săptămânală” – adică o cămașă pe care o schimba o dată pe săptămână. De-a lungul vieții sale oamenii au sesizat acest aspect, dar niciunul nu i-a adus la cunoștință acest lucru, din cauza temerii că ar putea fi executați.

Dacă te cutremuri cu indignare faţă de fiecare nedreptate, atunci eşti un tovarăş al meu.

Tocilarul

Spre deosebire de imaginea pe care o avem cu toții de Guevara, în tinerețe el a fost destul de ”tocilar”. Îi plăcea să joace șah și chiar a participat la unele turnee locale. Între timp, împreună cu prietenii săi, Ernesto citea și scria poezia, îndeletnicire pe care o iubea cu pasiune. Materiile lui preferate la școală erau matematica și ingineria.

Imbecilule, nimic nu este imposibil în această viaţă, totul este posibil, imposibilităţile şi le crează omul singur şi tot el trebuie să le depăşească!

Cubanez sau nu?

Se știe deja că s-a născut în Rosario, Argentina, dar faptul mai puțin cunoscut este că nu a dobândit niciodată cetățenia cubaneză. De asemenea, se spun că la nașterea sa, tatăl său ar fi declarat cu mândrie: ”Să se știe că prin venele fiului meu curge sângele rebel irlandez!”

Doctor în Medicină

De asemenea, este cunoscut faptul că după terminarea liceului, Ernesto a intrat la facultatea de medicină. Dar mai puțin cunoscut este faptul că a terminat-o cu titlul de doctor. Un alt aspect interesant este proiectul lui medicinal prin care a încercat să găsească un medicament care să vindece lepra, el fiind foarte interesat de această boală.

Ernesto Che Guevara, 1964

Călătoria în Statele Unite

În 1964, Guevara a călătorit în Statele Unite pentru a ține un discurs la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York. În cadrul acelui discurs a condamnat Statele Unite pentru politicile lor de segregare rasistă: „Cei care își ucid copiii și îi discriminează zilnic din cauza culorii pielii lor; cei care lăsau ucigașii negrilor să rămână liberi, protejându-i și, mai mult, pedepsind populația neagră pentru că își cer drepturile legitime ca bărbați liberi – cum pot aceia care fac acest lucru să se considere gardienii libertății?

Ar trebui să simţim pe propriul obraz palma pe care o dăm altui obraz.

Tatăl a 5 copii

Avem tendința de a nu îl vedea pe Ernesto ca un om de familie. În realitate, a avut un copil cu prima sa soție, Hilda Gadea, și alți 4 copii cu cea de-a doua soție, Aleida March.

Fără mâini

După ce a fost executat, un medic militar a amputat i-a mâinile lui Che. Ofițerii armatei boliviene au transferat corpul într-o locație nedezvăluită și au refuzat să spună presei dacă rămășițele sale au fost îngropate sau incinerate. Mâinile au fost păstrate pentru a fi trimise la Buenos Aires pentru identificarea amprentelor.

Ura este o parte componentă a luptei, ura nemiloasă contra duşmanului, o ură care-l înalţă pe revoluţionar deasupra limitelor omeneşti, făcând din el o maşină eficace care distruge şi ucide cu sânge rece.

Brand internațional

Acesta este un aspect ironic, deoarece produsele cu imaginea legendarului revoluționar sunt comercializate peste tot în lume, constituind o anume ”sfidare” la adresa economiei comuniste propuse de Guevara.

Sfântul Ernesto

Guevara rămâne un erou foarte iubit în Cuba, unde imaginea sa se regăsește pe bancnota de 3 Pesos și în diverse alte locuri. În anumite regiuni, agricultorii îl consideră un sfânt și se roagă lui pentru noroc și pentru recolte. Inutil de spus că Biserica Catolică se opune sanctificării lui.

Citiți și articolul despre viața lui Che Guevara, aici.