Carolina Herrera: Moda ca stil de viaţă. De la pasiune la un brand de succes

sursă foto: everaftermiami.com

Moda este una dintre modalitățile de a spune ceva despre noi. E un fel de personal branding. Și e fascinant să poți să experimentezi și să îmbini culori, materiale, stiluri pentru a reda stări de spirit și atitudini.

Pe 8 ianuarie 1939, în Caracas, Venezuela, se năștea cea care avea să devină una dintre cele mai  apreciate creatoare de modă din lume, respectiv Maria Carolina Josefina Pacanins y Niño, cunoscută astăzi sub numele de Carolina Herrera.

Înainte de a-și transforma pasiunea pentru modă într-un brand, era deja cunoscută că fiind una dintre cele mai elegante femei din lume.

sursă foto: pinterest.es

S-a născut într-o familie aristocratică, ceea ce explică echilibrul dintre rafinament și decenţă, atât de specific colecțiilor sale.

Mama și bunica sa i-au insuflat pasiunea pentru modă, având încă de la 13 ani ocazia de a călători la Paris unde a luat primul contact cu lumea modei.

Carolina Herrera

Carolina Herrera la 16 ani, alături de câinele ei (sursă foto: harpersbazaar.com)

La 18 ani, la îndemnul părinților, s-a căsătorit cu Guillermo Behrens Tello- dintr-o familie influentă din Venezuela. Au avut două fiice, pe Mercedes și pe Ana Luisa, însă după 7 ani, au divorțat. Carolina s-a întors în casa părinților, angajându-se ca  publicist  pentru designerul de modă Emilio Pucci. Ulterior, a reîntâlnit un amic din copilărie, Reinaldo Herrera, cu care s-a și căsătorit în 1968. Din acest mariaj au rezultat două fiice, Carolina Adriana și Patricia Cristina.

Carolina Herrera alături de soțul ei, Reinaldo Herrera (sursă foto: pinterest)

Fiind o familie de aristocrați, nenumărate personalităţi făceau parte din cercurile pe care le frecventau și astfel Carolina s-a remarcat, apărând în rubricile Best dressed.

În 1980, s-a mutat cu familia la New York. Aici s-a lansat în lumea modei. A început cu 20 rochii create în colaborare cu propriul croitor din Caracas.  După câteva luni, și-a deschis un atelier de design pe 7th Avenue în New York iar prima colecție  a fost lansată în 1981.

Carolina Herrera

Carolina Herrera (dreapta) la prima sa prezentare (1981) – sursă foto: carolinaherrera.com

În 1986, a creat rochia de mireasă pentru Caroline Kennedy, ceea ce i-a pavat drumul spre celebritate. Celebrități precum Sandra Bullock, Lady Gaga, Nicole Kidman îi poartă astăzi creațiile.

Caroline Kennedy în ziua nunții (sursă foto: pinterest)

La afârșitul anilor ’80, și-a lansat o linie de parfum la compania spaniolă Puig, dintre care amintim 212 SEXY, 212 NYC MEN și GOOD GIRL.

Carolina Herrera

„GOOD GIRL”, sursă foto: carolinaherrera.com

 

colecția toamnă-iarnă 2014, prezentată în cadrul New York Fashion Week (februarie) – sursă foto: wikipedia.org

La 80 ani, Carolina Herrera încă rămâne un etalon de eleganţă și frumusețe, iar colecțiile sale impresionează prin decenţă și feminitate. Carolina Herrera pare să fi creat nu doar haine, ci simboluri pentru personalități ce se remarcă printr-un rafinament delicat. Astfel, creaţiile sale devin simbolul  unei triade: atitudine-caracter-eleganţă.

Carolina Herrera

Carolina Herrera alături de fiicele ei (sursă foto: wsj.com)

Carolina Herrera – un om care și-a transpus principiile de viață în colecții vestimentare impresionante care de aproape 40 ani fascinează oameni din întreaga lume.

sursă foto: lofficielsingapore.com

În cele ce urmează, prezentăm câteva citate aparținându-i Carolinei Herrera.

„Eleganța nu este definită numai de ceea ce porți. Este modul în care te comporți, modul în care vorbești și ceea ce citești.”

„Cel mai bun mod de a mă răzbuna a fost întotdeauna să zâmbesc ca și cum nu m-ar fi afectat.”

„O adevărată doamnă nu este interesată de a avea mulți bărbați la picioarele ei, ci de a avea unul la înălțimea ei.”

„Nu-mi plac trend-urile; au tendința de a face oamenii să arate la fel.”

„Adevăratul stil nu se poate cumpăra. Stilul reprezintă ceva subtil, care se observă în cele mai mici detalii. Nu constă în hainele îmbrăcate, ci în felul de a vorbi, de a se comporta, de a se mișca.”

„Feminitatea înseamnă multă putere. Este alură. Iar în momentul în care începe să concureze direct cu un om, nu e atât de distractiv.”

„Femeia căreia nu-i este teamă să fie feminină și chic, cu un simț puternic al stilului personal, aceea e o femeie precum Carolina Herrera.”

Citește și Coco Chanel – Bărbații, o afacere neprofitabilă?

 

Un articol de Oana-Alexandra  Pușcașu și Miruna-Maria Miron