Una dintre melodiile care ne dau fiori la fiecare audiție…

Versurile au fost scrise de partenerul artistic al lui Elton John, Bernie Taupin, care a primit ideea titlului „Candle în the wind” („flacără în vânt”, sugerând efemeritatea), dintr-un text pe care l-a citit despre Janis Joplin.

Potrivit lui Taupin, cântecul este mai degrabă o poveste despre celebritate decât o odă pentru Marilyn Monroe. Spune Taupin: „Cred că cea mai mare eroare despre  „Candle in the wind „este că aș fi fost un fan nebun al lui Marilyn Monroe, lucru care  nu putea fi mai departe de adevăr. Dar asta  nu înseamnă că nu am avut un respect pentru ea. Doar că melodia ar putea fi la fel de bine despre James Dean sau Jim Morrison, sau despre Kurt Cobain. Adică, ar fi putut fi vorba despre Sylvia Plath sau de Virginia Woolf, de fapt, oricine, orice scriitor, actor, actriță sau muzician care a murit ucis de propria celebritate și a devenit un fel de imagine iconică, precum cea a lui Dorian Gray, simbolizând acele lucruri care pur și simplu au încetat să îmbătrânească. Este vorba despre o frumusețe înghețată în timp. Într-un fel, sunt fascinat de acest concept. Deci este vorba despre cum faima afectează bărbatul sau femeia de pe stradă, căzând pradă adulației și fanatismului. Este destul de ciudat cum oamenii cred cu adevărat că acești oameni sunt într-un fel diferiți de noi. Este o temă care se regăsește în mod frecvent în multe dintre cântecele noastre și cred că probabil va continua să o facă.

Goodbye Norma Jean
Though I never knew you at all
You had the grace to hold yourself
While those around you crawled
They crawled out of the woodwork
And they whispered into your brain
They set you on the treadmill
And they made you change your name…

And it seems to me you lived your life
Like a candle in the wind
Never knowing who to cling to
When the rain set in
And I would have liked to have known you
But I was just a kid
Your candle burned out long before
Your legend ever did…

Loneliness was tough
The toughest role you ever played
Hollywood created a superstar
And pain was the price you paid
Even when you died
Oh the press still hounded you
All the papers had to say
Was that Marilyn was found in the nude…

„Aş vrea să fiu o regină în inimile oamenilor, dar nu mă văd pe mine ca fiind regina acestei ţări.”
La 31 august 1997, Diana, Prințesa de Wales, a murit într-un accident de mașină la Paris. Vestea l-a șocat pe Elton John, întrucât el și prințesa erau prieteni foarte buni. La începutul verii, pierduse un alt bun prieten, designerul de modă Gianni Versace. Imaginile care o înfățișau pe Diana consolându-l pe John la înmormântarea lui Versace, au fost prezentate în știrile din întreaga lume.
În autobiografia sa, ‘Me Elton’, John povesteste că a primit un apel telefonic de la Richard Branson, care îi spunea că mulți dintre cei care scriau în Cartea de Condoleanțe de la Palatul St James citau din versurile cântecului „Candle in the wind”. Branson l-a întrebat pe John dacă va rescrie versurile și le va cânta la înmormântare. John l-a contactat pe partenerul său de compoziție Bernie Taupin, cerându-i să revizuiască versurile melodiei lor din 1973, iar producātorul George Martin a fost rugat pentru a ajuta la producerea cântecului.

George Martin a adăugat un cvartet de coarde (Peter Manning, Keith Pascoe, Levine Andrade și Andrew Shulman) și suflātor de lemn (Pippa Davies, flaut și oboi) pentru a ajuta la echilibrarea înregistrării. Cântecul fost înregistrat în studiourile Townhouse imediat după înmormântare.
Versurile versiunii anterioare a „Candle in the Wind”, scrisă tot de Taupin, au fost un omagiu adus actritei Marilyn Monroe. Cuvintele de deschidere ale versiunii din 1973, „Adio Norma Jean, deși nu te-am cunoscut deloc”, au fost schimbate în „Adio trandafir al Angliei, să crești vreodată în inimile noastre”. Majoritatea versurilor au fost adaptate pentru a se potrivi circumstanțelor vieții și morții Dianei.
John a interpretat public „Candle in the Wind 1997” o singură dată, la înmormântarea Dianei, Prințesa de Wales, în Abația Westminster la 6 septembrie 1997. El continuă să cânte versiunea originală a melodiei la concertele sale, dar a respins în mod repetat cererile de a interpreta versiunea revizuită, chiar și pentru memorialul Concert pentru Diana din iulie 2007, promițând să nu mai cânte niciodată dacă nu i se cere de cātre fii Dianei.

Când Elton a primit versurile, el nu a avut probleme să scrie muzica. El a înțeles impactul fatal cauzat de atenția constantă a mass-media și a simțit că Monroe trebuie să fi fost în durere teribilă toată viața.

O nouă variantă

pbs.org

La 7 aprilie 1990, Elton i-a dedicat acest cântec lui Ryan White, unul dintre primii pacienți cu SIDA, și l-a cântat la Farm Aid 4. White, care a luat boala de la o transfuzie de sânge, a murit a doua zi, la vârsta de 18 ani.

Și alta: 

 

Citiți și despre cântecul formației Cargo…