În anul 2005 pelicula „Brokeback Mountain” în regia lui Ang Lee a adus o contribuție remarcabilă comunității LGBT prin mesajul pur al iubirii și toleranței interumane pe care îl degajă cu fiecare secvență. Filmul descrie relația afectivă și sexuală complexă dintre doi cowboy americani, Ennis Del Mar și Jack Twist, desfășurată pe parcursul a douăzeci de ani, din 1963 până în 1983.

Pelicula constituie o piatră de hotar în industria cinematografiei, a avut parte de o primire favorabilă pentru regie, scenariu și interpretarea celor doi actori din rolurile principale: Heath Ledger și Jake Gyllenhaal. La gala premiilor Oscar a fost nominalizat pentru cel mai bun film și a câștigat trei premii: regie, scenariu adaptat și coloană sonoră. A devenit unul dintre filmele-cult ale libertății de expresie a minorităților sexuale.

Într-un decor de vis aflat în munții din Wyoming, între cei doi cowboy angajați să păzească o turmă de oi pe timpul verii, se înfiripă o relație care transcende granițele prieteniei.  Conștienți că iubirea lor nu se poate materializa în lumea civilizată de dincolo de natura sălbatică ce le va rămâne singurul aliat, se despart. Ennis se căsătorește cu iubita oficială și au împreună două fiice, iar Jack se stabilește în Texas, se căsătorește cu o tânără participantă la rodeo, fiica unui comerciant bogat de mașini agricole și au împreună un fiu. Pasiunea dintre Ennis și Jack nu se stinge niciodată; cei doi sunt nevoiți să își renege adevărata identitate homosexuală și se întâlnesc din când în când sub pretextul unor partide de pescuit în Brokeback Mountain, pentru a escamota adevărul în fața soțiilor lor. După mai mulți ani de căsnicie Ennis divorțează, spre bucuria iluzorie a lui Jack, care îi propune o viață onestă împreună la o fermă a lor, departe de ochii lumii conservatoare în care trăiesc.

Punctul culminant al torturii psihice pe care amândoi o îndură de-a lungul anilor, trăind o viață în minciună, este atins în momentul în care lui Ennis i se returnează o ilustrată pe care i-o trimisese lui Jack, cu mențiunea „decedat.” Ia legătura cu soția lui Jack, care îi povestește circumstanțele morții accidentale a iubitului lui. Ennis are o viziune macabră a unei posibile morți violente, viziune care îl bântuie încă din copilărie când tatăl său i-a expus pe el și pe fratele lui unei imagini terifiante a unui bărbat mutilat pentru presupusa homosexualitate. Soția lui Jack îi mărturisește că dorința lui a fost ca, după moarte, să fie incinerat, iar cenușa să fie împrăștiată deasupra coamei munților unde își trăise iubirea alături de Ennis. Acesta îi vizitează pe părinții lui Jack pentru a-i duce la îndeplinire ultima dorință, însă se confruntă cu un tată ostil și ultra conservator care îi refuză fiului său această dorință. Mama lui Jack în schimb dovedește o empatie tăcută față de situația fiului ei decedat, este limpede că a știut întotdeauna adevărul, dar nu îl poate rosti. Ea îi oferă lui Ennis cămășile purtate de ei doi, puse de Jack pe același umeraș și venerate ca simbol al iubirii lor.

În tot acest carusel emoțional profund și traumatizant, singura bucurie și alinare sufletească a lui Ennis este relația cu fiica lui cea mare de care este apropiat.

De la film la realitate

Speculațiile despre posibila lor relație homosexuală în viața reală au circulat, infirmate toate de dovezi imbatabile. Ceea ce a oferit distribuirea celor doi actori în rolurile principale a fost o prietenie trainică ce continuă prin urmași și după moartea lui Heath Ledger, survenită tragic în ianuarie 2008, la vârsta de numai 28 de ani. În timpul filmărilor la „Brokeback Mountain” Heath a cunoscut-o pe actrița Michelle Williams, cea care a interpretat-o pe soția lui, devenind apoi partenera din viața reală. Cei doi au format un cuplu din 2005 până în 2007, timp în care s-a născut fiica lor, Matilda Ledger. Jake a fost printre primii care au aflat de sarcina lui Michelle, Heath i-a relatat euforic evenimentul, iar consecința firească a fost că el a devenit nașul Matildei. După moartea lui Heath, Jake și-a asumat responsabilitatea morală și materială pentru Michelle și micuța Matilda până la sfârșitul vieții lui, în amintirea prieteniei și iubirii autentice care i-a legat. În fiecare lună a petrecut un week-end cu Matilda, devenind tatăl de care micuța nu a avut parte. Vizitele au continuat ani la rând, întrerupte doar de deplasările necesare pentru filmări. Așa a devenit Jake conștient că este pregătit pentru a deveni părinte la rândul său. Cel mai bun prieten al lui i-a dăruit cel mai frumos cadou: dorința de a-și întemeia o familie.

„Am fost îndrăgostit doar de trei ori. O dată a fost de Heath Ledger.” – a declarat Jake Gyllenhaal în 2018.

Scurta și tragica viață a lui Heath Ledger

Astăzi Heath Ledger este un mit, asemenea lui James Dean sau River Phoenix, tineri actori extrem de talentați, dar  și mult prea vulnerabili în fața consumului de stupefiante.

S-a născut în 1979 în Perth (Australia). Părinții i-au ales numele după legendarul personaj Heathcliff din romanul „La răscruce de vânturi” a lui Emily Bronte, care a avut parte tot de un destin tragic. A debutat în film la 10 ani într-o producție locală în care a jucat rolul lui Peter Pan. În adolescență a jucat în seriale TV australiene cu audiență la publicul tânăr. Pasul hotărâtor spre consacrarea internațională l-a făcut odată cu relocarea în Los Angeles pe când avea 18 ani. Ajuns pe tărâm american obține succesul cu rolul din comedia „Zece lucruri pe care le urăsc la tine” (1999) unde o are parteneră pe Julia Stiles. Filmul este o adaptare modernă a piesei „Îmblânzirea scorpiei.” Pentru rolul din „Brokeback Mountain” a obținut prima nominalizare la Oscar.

Pe fondul surmenajului a devenit dependent de somnifere care i-au alterat sănătatea și au determinat și consumul unor droguri mai puternice. A fost găsit inconștient în apartamentul său din Manhattan în fatidica zi de 22 ianuarie 2008, cauza oficială a decesului fiind declarată  supradoza. Vestea morții lui premature a șocat întreaga lume artistică. Ultimul rol, pentru care a primit un premiu Oscar postum, a fost cel din filmul „Cavalerul negru” lansat în cinematografe după moartea lui. Rolul joker-ului din thriller-ul regizat de Christopher Nolan, inspirat de povestea lui Batman, un „agent al haosului” a fost, după unii, o premoniție.

„Nu pot să nu mă gândesc cât de mult s-ar fi bucurat Heath de schimbarea incredibilă pe care a adus-o comunității LGBT în anii ce au urmat filmului.” –  a declarat Gyllenhaal în 2018 la o gală artistică, în aplauzele celor prezenți.

Sursă foto: tumblr