Unul dintre cei mai respectați sportivi ai secolului 20, legenda tenisului mondial Billie Jean King, a împărtășit, cu prilejul aniversării celor 75 de ani, câteva din principiile și regulile care au ajutat-o să devină nu numai un sportiv de succes, dar și un activist extrem de influent. Într-un interviu acordat revistei Forbes, King a vorbit despre importanța sportului în dezvoltarea abilităților de leadership, dar și despre motivele pentru care consideră că este important ca femeile să ocupe poziții de conducere în companii.
King a devenit numărul unu în tenis, câștigând 39 turnee de Grand Slam, inclusiv un record de 20 de titluri la Wimbledon. King la învins pe jucătorul Bobby Riggs în meciul „Bătălia Sexelor” (The Battle of the Sexes), devenit unul dintre cele mai bune momente din istoria sportului.
În calitate de activist, King a fondat în 1974 Asociația Sportivă a Femeilor (Women’s Sports Foundation), organizație renumită pentru activitatea de success în asigurarea egalității femeilor în privința accesului la sport și activități fizice.
Femeile leader pot face diferența
Întrebată de ce consideră că este important ca pozițiile de conducere să fie deținute și de femei, King răspunde: „A fost dovedit deja că dacă ai în consiliul de administrație al companiei mai multe femei, profitul net crește cu 16 procente. În plus, dacă vrei să asculți idei diferite, ar trebui să ai culturi diferite în organizație, deci ar trebui să ai femei. Ceea ce se va întâmpla este progresul companiei; vei rămâne în urmă dacă îți vei asculta doar propriile idei. S-a dovedit de nenumărate ori. Așa că e bine ca femeile să fie reprezentate în consiliile de administrație, și 96% dintre femeile din aceste consilii au practicat un sport, deci sportul e mână în mână cu activitatea de leadership.”
Vorbe de duh pentru femei și fete
Rugată să ofere femeilor și fetelor câteva sfaturi, King spune „Să creadă în ele tot timpul. Suntem victimele societății – fetele au fost învățate să fie perfecte, iar băieții, să fie curajoși. Nu vă îngăduiți să credeți că trebuie să fiți perfecte.”
Kind consideră că aceste stereotipii pot ține cariera unei femei în loc. „Iată ce se întâmplă adeseori. Să spunem că o sarcină are 10 puncte. O femeie se va uita la cele 9 puncte realizate și va spune Pot să îl fac și pe al zecelea. Un bărbat va spune Am făcut cinci din zece și o să blufez în privința celorlalte cinci. Femeia nu trebuie să fie perfectă. Dacă poate face șase sau șapte puncte sau cinci, e în regulă.”
“O altă problemă este că femeile sunt angajate pe baza performanței, în timp ce bărbații sunt angajați pe baza potențialului. Este foarte important ca, în procesul de recrutare, companiile să înceapă să se gândească la potențialul femeilor, nu doar la performanțele lor, pentru că în acest fel ne țin pe loc. De exemplu, atunci când o femeie urmează să ocupe o poziție în consiliul de administrație, ce experiență ar putea avea? Ei bine, 75% dintre bărbații din consiliile de administrație sunt începători. Nu au mai fost niciodată în această postură, însă nimeni nu a pus la îndoială acest lucru. Așadar, femeile trebuie să ia poziție și să reamintească lumii ‘Iată, am potențial. Pot face asta.”.
Cunoaște-ți potențialul
Billie Jean King le îndeamnă pe femei și fete să creadă în ele și în ceea ce au de oferit: „Gândiți-vă la potențialul vostru, la ceea ce vi s-a dăruit. Exersați-vă punctele forte. Trebuie să vă cunoașteți punctele forte pentru că, așa cum este și în sport, ne antrenăm în fiecare zi abilitățile și ne facem slăbiciunile acceptabile. Dacă ai o abilitate, nu ezita. Concentrează-te pe aceasta și te va ajuta să decizi încotro vrei să te îndrepți.”
Nu este eșec, este feedback
Billie Jean King mai explică și faptul că sportul nu doar crește încrederea de sine și abilitățile de leadership, ci oferă o mulțime de lecții de viață și modalități de a gestiona succesul și eșecul. „Sportul ne învață reziliența. Ne învață cum să ne repliem.”
King spune că e important să trăim în prezent: „În tenis, joci pe rând fiecare minge, rămânând în prezent, în mijlocul procesului. În orice tip de sport, dar și în viață, dai tot ce ai mai bun atunci când trăiești momentul prezent – când ești concentrat, iar mintea și inima și stomacul tău sunt conectate unele cu celelalte.”
Ce crede King despre nereușite? „Nu este eșec, este feedback. Primești mereu feedback de la orice experiență de viață, indiferent că este una pozitivă sau dificilă sau tristă, înveți permanent. Trebuie să înveți tot timpul.”
Poți face o schimbare în orice domeniu la care ții
Din postura unei persoane care a jucat un rol important în societate, atât ca sportiv, cât și ca activist, determinând o serie de schimbări semnificative, King ne sfătuiește: „Poți face o schimbare în orice domeniu la care ții. Chiar poți. Nu te subestima niciodată. Nu subestima niciodată spiritul uman.”
Sursa: Sports Icon Billie Jean King: Women Should Be Brave, Not Perfect, de Marianne Schnall, publicat în revista Forbes
Citește și femeia-puternica-in-prezent-mit-sau-realitate/
Sunt o Femeie avocat care s-a trezit într-o zi în fața mașinii de scris împinsă o forță lăuntrică pe care n-aș ști să o aștern în cuvinte și care a trezit în mine o poftă nemărginită de a scrie. În timp, pofta s-a transformat într-o nevoie acută de a sta față în față cu mine, cu adevărul din miezul meu. De a-mi privi în ochi fricile, iubirile nerodite și demonii ascunși prin cotloane de frica luminii. De a mă scrie mai întâi pe mine, descompundu-mă, bucată cu bucată, operând și cosând plăgile sângerânde pentru ca apoi să mă pot reasambla într-un Eu vindecat. Așa s-a născut volumul de proză scurtă la care lucrez intens. Mocnește în capul pieptului și ideea unui roman de dragoste ceva mai neobișnuit. Am decis să las celor două proiecte șanse egale de izbândă și le-am promis că va vedea lumina tiparului cel care va pulsa mai puternic sub epidermă și îmi va ține muza aproape. Scrisul să-mi fie spovedanie și doctorie întru renaștere.