Un actor unic! O prezență extraordinară care inspiră, îndeamnă la viață trăită din plin, un actor-filosof pentru care actoria nu e o simplă meserie din care își câștigă existența, ci o permanentă întâlnire cu oamenii cărora le împărtășește experiența sa de viață.

Sir Anthony Hopkins, născut la 31 decembrie 1937, este unul dintre cei mai recunoscuți și prolifici actori ai Marii Britanii, este cunoscut pentru spectacolele sale pe ecran și pe scenă. Hopkins a primit numeroase premii de-a lungul carierei sale, inclusiv două premii Oscar , patru premii BAFTA , două premii Primetime Emmy și un premiu Olivier . El a primit, de asemenea, premiul Cecil B. DeMille în 2005 și bursa BAFTA pentru succesul din cariera sa în 2008. A fost numit cavaler de către regina Elisabeta a II- a pentru serviciile sale în 1993.

Muzica este o altă pasiune a sa, alături de pictură. Într-un interviu din 2012, Hopkins a declarat, cu umorul binecunoscut: „Toată viața mea am compus muzică și, dacă aș fi fost suficient de inteligent la școală, aș fi vrut să merg la o facultate de muzică. Așa a fost, a trebuit să mă mulțumesc cu faptul că sunt actor.Hopkins a scris și muzică pentru sala de concerte, în colaborare cu Stephen Barton ca orchestrator, iar aceste compoziții includ The Masque of Time , care a avut premiera  mondială cu Orchestra Simfonică din Dallas în octombrie 2008, Schizoid Salsa, dar și celebrul vals compus în 1964 – And the Waltz Goes On. Albumul care are ca punct de plecare acest vals compus de celebrul actor a fost transformat într-o capodoperă a genului de către André Rieu, fiind răsplătit cu numeroase premii.

”Murim de la atâta gândit în exces. Ne omorâm încetul cu încetul gândindu-ne la tot. Gândim. Gândim. Gândim. Nu poți avea niciodată încredere în mintea umană. Este o capcană mortală.”, spune Anthony Hopkins, de aceea mesajele lui, adresate de pe paginile de Facebook și Instagram, sunt extrem de profunde și concentrate până la a exprima o întreagă filosofie de viață dincolo de aparenta lor simplitate.

Cu prilejul trecerii în noul an 2023, actorul, care a împlinit recent 47 de ani de abstinență, a transmis lumii următorul mesaj:

Vă salut pe toți, vreau să le urez tuturor La Mulți Ani și, de asemenea, să vă spun că azi sărbătoresc 47 de ani de când nu am mai băut alcool. Dar acesta este un mesaj care nu e gândit să vă încarce, ci sper să vă fie de folos. Am fost alcoolic, mi-am revenit. Știu că mulți dintre voi se luptă cu asta.

Într-o lume plină de ură și care nu acceptă compromisuri, o lume în care copiii sunt agresați, vă spun să fiți blânzi cu voi. Fiți buni. Stați departe de cercurile formate din oameni toxici, dacă vă ofensează. Trăiți-vă viața, fiți mândri de viața voastră.

Acum 47 de ani eram într-o situație disperată, probabil că nu mai aveam mult de trăit. Într-o zi, în 1975, am realizat că ceva grav mi se întâmpla, dar n-am știut la început că era un fel de boală mentală, fizică, emoțională numită alcoolism … dependența de alcool. Nu sunt expert în droguri, nu sunt expert în nimic. Nu știu nimic, cu excepția faptului că am găsit o viață în care nimeni nu mă hărțuiește.

Vreau să spun tuturor tinerilor care sunt hărțuiți, luați-o ușor, fiți mândri de voi. Nu îi ascultați! Nu îi lăsați să vă pună la pământ. Depresia e parte din a fi în viață, uneori și anxietatea. Viața e dură. Dar dacă aveți nevoie de ajutor, cu o dependență sau orice altceva, vorbiți cu cineva, vorbiți cu cineva pe care îl respectați. Căutați ajutor, că e un consilier sau programul în 12 pași. Programele în 12 pași se găsesc oriunde în lume, în orice comunitate, în orice orășel. Oriunde ați fi, nu trebuie să vă fie rușine să cereți ajutor. Programul în 12 pași nu vă costă nimic și vă poate oferi o nouă viață. Tot ce pot să vă spun e că eu trăiesc acum cea mai bună viață pe care mi-am imaginat-o. Și nu e meritul meu. Oriunde ați fi, orice ați face, nu lăsați pe nimeni să vă pună la pământ. Fiți mândri de voi.

Sărbătoriți-vă, așa cum o fac și eu, deși nu știu nimic!

Vă iubesc pe toți, mulțumesc!

Citiți articolul întreg pe Catchy.ro, AICI.

*

Ce reuşită imensă, binemeritată! Actorul britanic, cel mai cunoscut, apreciat – dar şi în vârstă din Regatul Unit, deşi aflat într-o concurență strânsă cu Chadwick Boseman și Riz Ahmed, a câștigat al doilea Oscar al său pentru cel mai bun actor în rol principal, în filmul despre un bărbat cu demență, în regia lui Florian Zeller.

(Foto credit:pinterest.com)

Recomandare care nu suportă amânare. Un film care ţine spectatorul în suspans nu prin acţiune, ci prin periplul impresionant prin abisurile (sub)conştientului, prin zonele psihicului uman, aproape de graniţele de netrecut ale minţii umane. Un film profund, răvăşitor! Un premiu şi pentru cel mai bun scenariu adaptat, Florian Zeller aducând pe marele ecran piesa din 2012, cu titlu sugestiv: Le Père. O piesă infuzată biografic de copilăria petrecută împreună cu bunica lui, afectată de această boală pe când viitorul dramaturg avea doar 15 ani, aşadar, o creaţie care va săpa adânc în conştiinţa celor care se afundă în adevărurile limitei fiinţei umane. Boala, degenerescenţa sunt procese care ne pot afecta pe fiecare dintre noi la un moment dat.

anthony hopkins

Anthony Hopkins în „The Father”

Anthony Hopkins a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor, la cea de a 93 a Gală a premiilor Oscar, în Los Angeles. La 83 de ani, a fost premiat pentru rolul său din drama unui bărbat în vârstă, cu demență, în filmul The Father, în regia dramaturgului și nuvelistului francez Florian Zeller. Este al doilea Oscar pentru cel mai bun actor al lui Hopkins – seniorul a mai câștigat celebrul premiu în 1992 pentru rolul său, Hannibal Lecter, în The Silence of the Lambs.

El a fost nominalizat și pentru rolurile principale din „The Remains of the Day” și Nixon, cât și pentru rolurile secundare din The Two Popes” și „Amistad.

Victoria îl face pe Hopkins cel mai în vârstă actor nominalizat la Oscar, onoarea anterior fiind a lui Christopher Plummer, care avea 82 de ani, în 2011, când a câștigat pentru „Beginners.”

Victoria lui Hopkins a consolidat un val mare de impulsuri pentru actor în competiția de anul acesta, urmând victoria de la premiile BAFTA de acum două săptămâni.

Favoritul Oscarului fusese Chadwick Boseman, pentru rolul său în „Black Bottom”, regizat de Ma Rainey. De asemenea, pentru premiile de anul acesta, au fost nominalizați britanicii Gary Oldman (pentru „Mank”) și Riz Ahmed (pentru „The Sound of Metal”), cât și actorul asiatic-american Steven Yuen (pentru „Minari”). Includerea lui Yuen și Ahmed a marcat prima dată când doi actori asiatici au fost selectați în categoria „cel mai bun actor”.

Anthony Hopkins nu și-a putut ridica premiul în persoană, iar discursul a fost rostit în onoarea sa de Olivia Colman, partenera din film.

anthony hopkins

Citește și: O utopie cu sare și piper, „New Amsterdam”: „Pune pacienții pe primul loc!”