Ziua mondială a protecţiei animalelor de laborator este trecută în calendarul evenimentelor internaționale la 24 aprilie, fiind stabilită încă din 1979 de către Societatea Naţională Anti-Vivisecţie din Marea Britanie (National Anti-Vivisection Society – NAVS).  Lord Dowding, apărător al drepturilor animalelor şi militant împotriva vivisecţiilor, a fost născut într-o zi de 24 aprilie 1882 în Moffat, Scoția.

Tema este deja consacrată ca fiid extrem de sensibilă, iar reacțiile sunt cât se poate de diferite. Pe de-o parte, există organizații, asociații, fundații care militează pentru desființarea folosirii cobailor în experimentele de laborator, pe de altă parte sunt voci din lumea științifică susținând dificultățile majore pe care le-ar genera dispariția acestui domeniu de cercetare.

Animalele, de la musca de fructe la șoarece, sunt utilizate pe scară largă în cercetarea științifică. Acestea sunt esențiale pentru  a permite oamenilor de știință să învețe mai multe despre biologia și sănătatea umană și despre inventarea noilor medicamente capabile să vindece boli incurabile.

Utilizarea animalelor în cercetarea științifică a fost de mult un subiect controversat. Pe de-o parte, se consideră eronat din punct de vedere moral folosirea animalelor în acest mod numai în beneficiul omului. Pe de altă parte, eliminarea completă a animalelor din laborator ar împiedica înțelegerea mecanismelor sănătӑții și ale bolilor, prin urmare, ar afecta dezvoltarea unor noi și vitale tratamente. Deși, uneori, aceste studii reduc calitatea vieții acestor animale, există reglementări speciale pentru a elimina cât mai mult suferința acestora.

Pentru a ajuta la minimalizarea efectelor nocive pe care le pot avea animalele în timp ce sunt studiate în laborator, cercetătorii trebuie să urmeze un set de principii:

Înlocuirea: Înlocuirea, dacă este posibil, a unor experimente care utilizează animale, cu tehnici alternative, cum ar fi cultura celulară;

Reducerea: Reducerea numărului de animale folosite;

Rafinarea: Îmbunătățirea modului în care animalele sunt îngrijite;

Mai jos puteți găsi multe dintre argumentele pro si contra utilizării animalelor în laborator, precum și răspunsuri la cele mai frecvente întrebӑri în legӑturӑ cu acest subiect:

  • Sunt utile animalele în cadrul experimentelor de laborator?

Da, deoarece oamenii de știință au reușit să-și dezvolte astfel, într-un mod incredibil, cunoștințele despre sănătatea umană și animală și a bolilor, creându-se, în plus, tratamente importante ca: antibioticele, insulina, vaccinurile, transplantul de organe și HIV.

Nu, pentru cӑ pe de alta parte, nici un model animal nu este vreodată perfect și există încă multe diferențe între organismele animale și om. Oamenii și animalele nu reacționează întotdeauna în același mod la un anumit medicament. Motivul pentru care unele medicamente nu ajung în faza de comercializare este că, în ciuda testelor efectuate pe animale, ele nu sunt eficiente în tratarea oamenilor.

  • Aspectele pozitive asociate cu utilizarea cobailor sunt mai numeroase decât cele negative?

Putem spune cӑ da, întrucât utilizarea animalelor în cercetare este esențială pentru a permite cercetătorilor să dezvolte noi medicamente și tratamente, dar totuși trebuie ținut cont de faptul cӑ multe animale sunt folosite pentru experimente și apoi ucise, întreținerea lor pe durata vieții fiind  foarte scumpӑ.

  • Sunt necesare experimente pe animale?

Unele boli, cum ar fi astmul și fibroza chistică, implică procese fiziologice foarte complexe care pot fi studiate numai la un animal viu. Până când va exista o celulă care poate fi studiată individual și poate prezenta răspunsuri asemănătoare oamenilor, animalele sunt necesare. În plus, prin testarea pe animale, toate riscurile unui medicament sunt identificate și minimizate înainte de a fi testate pe oameni în timpul studiilor clinice. Acest lucru ajută la reducerea efectelor secundare și a deceselor umane.

Totuși, nu este nevoie să provocăm dureri și suferințe animalelor, în timp ce sistemele computerizate sofisticate, modelele matematice, țesuturile umane, culturile celulare și studiile clinice mai concentrate ne pot arăta ce se întâmplă cu corpul nostru în timpul bolii.

  • Este etic să folosim animale în cercetare?

Unii spun cӑ da, deoarece Anglia a mers mai departe decât orice altă țară pentru a pune în aplicare cadre etice aprofundate atunci când este vorba de animale în cercetare. Legea animalelor din 1986 garantează că orice cercetare care utilizează animale trebuie evaluată pe deplin în ceea ce privește orice posibilă vӑtӑmare a animalelor. Aceasta implică o examinare detaliată a procedurilor, numărul și tipul de animale folosite. În plus, utilizarea animalelor în cercetare nu este niciodată efectuată cu ușurință. Cercetătorii care lucrează cu animale își desfășoară experimentele cu o atenție deosebită pentru a elimina sau a minimiza suferința. A opri cercetarea pe animale ar fi, de asemenea, mai puțin etică, deoarece ar afecta în mod dramatic dezvoltarea de noi cunoștințe și fluxul de tratamente pentru cei cu condiții de sănătate care au nevoie disperată de tratament.

Alternativa  utilizӑrii animalelor în laborator ar fi testarea de noi medicamente pe om. Ar fi foarte dificil pentru cercetători să găsească voluntari care să-și dea consimțământul în cunoștință de cauză, pentru a fi implicați în testarea unui medicament nou care nu a fost testat  prima dată pe animale.

Existӑ însӑ, cu siguranțӑ, o mulțime de omeni care nu susțin ideea aceasta sub nicio formӑ, motivând cӑ peste 4 milioane de proceduri pe animale sunt efectuate în fiecare an pentru cercetarea biomedicală în Marea Britanie; animalele simt durerea și teama la fel ca noi, iar dacă acceptăm că animalele au drepturi, atunci dacă un experiment încalcă drepturile unui animal, este greșit din punct de vedere moral și orice beneficii posibile pentru omenire sunt complet irelevante.

  • Ar trebui utilizarea animalelor în cercetare sa fie o parte obligatorie a științei progresive moderne?

Da, deoarece în prezent, testarea pe animale este o parte obligatorie, legală, a testelor de droguri, iar studiile la animale sunt utilizate întotdeauna alături de alte tipuri de cercetări, cum ar fi culturile celulare, modelarea computerizată și studiile clinice la om.

Nu, fiindcӑ, în cele din urmă, ar trebui să fie opțională utilizarea animalelor în testarea drogurilor, dar ar trebui să se aloce mai multă finanțare în dezvoltarea de alternative la experimentele care utilizează animale, ceea ce nu multe țări își permit.

Putem marca această zi prin promovarea unor articole în social-media sau, pur și simplu, documentându-ne mai mult, pentru a privi cu obiectivitate subiectul și pentru a ne putea poziționa corect față de problematica respectivă.

Documentarea Alessia Achim. Sursa aici.