Istoria unui zbor catastrofal (click AICI)- 2 iulie 1937 – mi s-a părut extrem de interesantă, așa că am cercetat și alte surse decât cele strict documentare, prezentate în articolul anterior. Între producțiile cinematografice inspirate din viața acestei femei extraordinare, care și-a pus în minte să devină prima femeie din lume care să piloteze un avion într-o călătorie în jurul lumii, mi-a atras atenția cel care în are în distribuție pe unul dintre actorii preferați: Richard Gere. Așadar, despre acest biopic câte ceva care să vă incite curiozitatea să-l vedeți. E disponibil pe Disney plus și, mai mult, este urmat și de un documentar marca National Geographic în care sunt prezentate încercările de a identifica aeronava și rămășițele pământești ale celor doi piloți în jurul insulei Nikomaroro, unde se presupune că ar fi putut ateriza forțat.

Filmul „Amelia” din 2009 este un film biografic care explorează viața celebrei aviatoare Amelia Earhart, regizat de Mira Nair*. Rolul principal, cel al  Ameliei Earhart, a fost interpretat de actrița Hilary Swank, alți actori importanți din distribuție fiind Richard Gere în rolul lui George Putnam – soțul Ameliei, Ewan McGregor în rolul lui Gene Vidal și Christopher Eccleston în rolul lui Fred Noonan, coechipierul dispărut împreună cu Amelia în fatidica zi de 2 iulie.

În primul rând,  filmul prezintă povestea reală a vieții și carierei  Ameliei Earhart, prima femeie care a zburat singură peste Oceanul Atlantic și a încercat să efectueze o călătorie în jurul lumii, urmărind linia ecuatorului. Filmul explorează provocările pe care le-a întâmpinat Earhart în lupta pentru emanciparea femeilor într-o lume dominată de bărbați și povestea de dragoste dintre ea și editorul ei, George Putnam, dar și idila cu Gene Vidal, peste care soțul ei a trecut cu eleganță, dar nu indiferent.

Amelia este o femeie frumoasă și puternică, înzestrată cu un nonconformism care o face să se distingă încă din copilărie ca o fire ”băiețoasă”, lucru pe care mama ei nu i-l interzice și, ca un părinte conștient de individualitatea fiecărui copil, i-l acceptă: îi croiește haine pe stilul ei (ea însăși va ajunge să scoată o linie de vestimentație feminină în care se regăsesc preponderent pantalonii), îi cumpără jucăriile pe care și le dorește (o pușcă, de exemplu), îi permite să-și urmeze instinctul, iar asta îi va da încrederea în sine atât de necesară. Pasiunea pentru zbor se naște încă din copilărie, iar ambiția de a pilota la fel.Un singur vis are: să zboare singură, iar el se va transforma în obsesie, căreia îi va dedica absolut totul. Iar viața îi oferă și prilejul: căsătoria cu editorul George Putnam va fi rampa de lansare.

Preocupată de soarta femeilor pentru care militează energic, odată ce are în ajutor o imagine publică foarte puternică, Amelia are un sfat pentru ele, pe care, de ce nu, ar trebui să-l adopte orice femeie, chiar și în ziua de astăzi:

Visele se transformă în realitate atunci când ele devin personale și capătă culoarea pe care noi le-o oferim. Orice abatere de la drumul nostru e de neconceput.

Decizia finală e luată, iar George nu pregetă să facă tot ceea ce îi stă în putință pentru a fi cu adevărat lângă ea.

Căsătoria i se pare un compromis care ar putea să-i îngrădească ascensiunea – ea vrea să fie ”un vagabond al aerului”, dar George e nu doar carismatic, ci și insistent, îi oferă libertatea deplină și o ajută să-și vadă visul cu ochii, facilitând achiziționarea unui avion cu care să poată porni în marea călătorie… fatală. Povestea ei este povestea Americii.

Fericire. Zborul înseamnă libertate pentru Amelia, iar sentimentul acesta îi dă fericirea legitimă. ”Cel mai eficient mod de a face ceva este să o faci cu adevărat.”, spune Amelia. Drumul ei este pecetluit: ”Femeile trebuie să încerce să facă lucruri la fel cum au încercat bărbații. Atunci când eșuează, eșecul lor trebuie să fie doar o provocare pentru alții”…

Ultima conversație e o pagină antologică de iubire în adevăratul sens al cuvântului, prea frumoasă pentru a fi reprodusă în cuvinte.

 

Recepție critică

Hilary Swank, protagonista,  din toate punctele de vedere excepțională în rolul Ameliei, a fost lăudată pentru interpretarea sa  și a primit o nominalizare la Premiile Globul de Aur pentru cea mai bună actriță într-un film dramatic. Cu toate acestea, filmul în sine nu a obținut succes comercial semnificativ sau alte premii majore.

Filmul „Amelia” a primit recenzii mixte din partea criticilor. Unii au lăudat performanța lui Hilary Swank și reconstituirea vizuală impresionantă a epocii aviației timpurii, în timp ce alții au criticat povestea slabă și lipsa de profunzime a caracterelor.

O actriță de mare forță

Hilary Swank s-a născut pe 30 iulie 1974 în Lincoln, Nebraska, Statele Unite. A crescut într-o familie modestă și a început să-și dezvolte pasiunea pentru actorie încă din copilărie. La vârsta de șase ani, și-a exprimat dorința de a deveni actriță și a început să participe la spectacole de teatru în comunitatea sa locală.

La vârsta de 15 ani, Hilary Swank și-a convins mama să se mute în Los Angeles pentru a-și urmări visul de a deveni actriță profesionistă. Acolo și-a început cariera în industria filmului și televiziunii, apărând în diferite roluri mici în seriale și filme.

Punctul de cotitură al carierei sale a fost rolul lui Brandon Teena în filmul „Boys Don’t Cry” (1999), care i-a adus recunoaștere critică și succes în rândul publicului. Pentru această interpretare remarcabilă, a câștigat premii prestigioase, inclusiv Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță.

După succesul său inițial, Hilary Swank a continuat să obțină roluri deosebite în filme precum „Million Dollar Baby” (2004), pentru care a câștigat al doilea Premiu Oscar, „Freedom Writers” (2007), „Conviction” (2010), „The Homesman” (2014) și multe altele.

Viața personală a lui Hilary Swank a inclus căsătorii și divorțuri. Ea s-a căsătorit cu actorul Chad Lowe în 1997, dar cei doi au divorțat în 2007. În 2018, Swank s-a căsătorit cu antreprenorul Philip Schneider.

Hilary Swank este cunoscută pentru angajamentul său față de meseria sa și pentru abordarea serioasă a rolurilor pe care le interpretează. Este apreciată ca una dintre cele mai talentate și respectate actrițe ale generației sale și continuă să impresioneze publicul cu abilitățile sale actoricești.

Hilary Swank este o actriță americană cunoscută pentru interpretările sale remarcabile într-o varietate de roluri. Iată câteva informații despre ea:

  • Hilary Swank a debutat în industria filmului în anii ’90 și a devenit cunoscută pentru rolul său din filmul „Boys Don’t Cry” (1999), în care a interpretat-o pe Brandon Teena, un bărbat transsexual. Pentru această interpretare, Swank a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță. Ea a mai câștigat un al doilea Premiu Oscar pentru rolul său din filmul „Million Dollar Baby” (2004), în care a jucat alături de Clint Eastwood. Alte filme notabile în care a apărut includ „The Gift” (2000), „Insomnia” (2002), „P.S. I Love You” (2007) și „Conviction” (2010).
  • În afară de cele două Premii Oscar câștigate, Hilary Swank a primit și alte premii importante pentru talentul său actoricesc. Acestea includ Globurile de Aur, Premiile Screen Actors Guild și BAFTA.
  • Swank și-a demonstrat abilitățile actoricești într-o gamă largă de genuri și roluri. Ea a jucat în filme dramatice, de acțiune, de comedie și de dragoste, și a demonstrat versatilitatea sa ca actriță.
  •  Pe lângă cariera sa de actorie, Hilary Swank este implicată în diferite cauze umanitare și acțiuni de caritate. Ea susține organizații precum Time’s Up și luptă pentru egalitatea de gen și drepturile femeilor.

Mira Nair este o regizoare de film indiană, născută pe 15 octombrie 1957 în Rourkela, Odisha, India. Ea este cunoscută pentru abordarea sa distinctă în cinematografie și pentru portretizarea cu empatie a experiențelor culturale specifice Indiei și ale diasporei indiene. Nair a lucrat atât în industria filmului de la Hollywood, cât și în cea de la Bollywood.

Nair a obținut o diplomă în sociologie la Miranda House College din Delhi și a continuat studiile de regie la Harvard University, unde a realizat și primul ei lungmetraj, „Salaam Bombay!” (1988). Filmul a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin și a câștigat Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes.

Alte filme notabile regizate de Mira Nair includ „Mississippi Masala” (1991), „The Namesake” (2006), bazat pe romanul lui Jhumpa Lahiri, și „Queen of Katwe” (2016), care spune povestea Phionei Mutesi, o campioană de șah din Uganda.

Un alt proiect notabil al lui Nair a fost miniseria „A Suitable Boy” (2020), bazată pe romanul cu același nume al lui Vikram Seth. Seria explorează viața unei familii indiene în perioada post-independență și a fost foarte apreciată de critici.

Nair este cunoscută și pentru angajamentul ei față de probleme sociale și drepturile omului. Ea a fost implicată în numeroase proiecte de film documentar și de conștientizare, și a fost fondatoarea „Maisha Film Lab”, o organizație care oferă instruire în domeniul filmului tinerilor africani.