Capcana fricii de moarte sau capcana ignoranței?
Ființă umană este purtătoare de microbi încă de la naștere. Stafilococi, streptococi, pneumococi, virusul herpesului, virusuri înrudite cu cel al rujeolei, enterococi, coli etc. toți și toate au drept gazdă corpul uman cu care trăiesc în simbioză.
,,Infectarea” s-a produs chiar pe parcursul evoluției celulei, în condiții în care această celulă trebuia să se adapteze vieții terestre. Mitocondria, de ex., se afirma a fi o bacterie înglobată de către celulă în decursul evoluției sale pentru satisfacerea nevoilor energetice.
Există purtători de HIV, de diverse virusuri ale hepatitei B, C, ai HPV, de helicobacter etc.
Dacă am face o agendă cu ceea ce purtăm, ne-am băga singuri în spirt!
Medicină clasică și cea alternativă sau complementară ne învață pe baza experienței că una este să fii purtător, și alta este să faci boala. Ca și chirurg, știu că unul din 10 pacienți operați pentru apendic ,,se apără” prost și va dezvolta o complicație infecțioasă locală.
Un furuncul al feței sau al nasului poate duce la o meningită purulentă.
Și exemplele pot continua…


Explicația stă în modul cum organismul este capabil să răspundă, așa-zisa imunitate.
Deci dacă are o hrană corespunzătoare, dacă este odihnit, dacă ,,stă bine cu nervii”, dacă nu trăiește în condiții de poluare, dacă din punct de vedere afectiv este echilibrat.
Printre noi se învârt foarte mulți purtători de virus al hepatitei C și nu a crescut numărul de îmbolnăviri. Cineva isteț o să spună că depinde de calea de propagare; dar și tipurile noastre de contact sunt extrem de complicate. Sunt purtători de virus herpetic, la care boala nu s-a manifestat niciodată.
În concluzie, înainte de a da colțul de spaima că mi-a strănutat careva în nas pe stradă trebuie să știu că eu însumi sunt o bombă cu ceas întârziat și că cel mai important factor care mă poate îmbolnăvi este propria mea frică.( Asta nu înseamnă că trebuie să-i strănut și eu în față!)
Frică permanentă prin mecanisme psihoneuroendocrine va scădea imunitatea, iar teama excesivă poate induce neatenția – și nu voi muri de virus, ci călcat de mașină pe trecerea de pietoni, de un șofer la fel de înspăimântat și neatent ca mine.
Deci, pentru liniștea Dvs: a fi purtător nu înseamnă că te vei îmbolnăvi!
Iar pe înțelesul tuturor: de ce ți-e frică nu scapi!
Zicala a apărut mult înantea specialiștilor epidemiologi!
Așa că să dăm cezarului ce este al cezarului – testările, și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu, încrederea și curajul în noi înșine!

Citiți și Părintele – sentiment sau lege?